woensdag, 18 november 2020 16:50

Among Us Real live

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

10 bemanningsleden op een ruimteschip. Wie is er niet te vertrouwen? Gebaseerd op het momenteel super populaire Among Us mobile game.

Beschrijving van de activiteit

Opstart

10 spelers worden uitgekozen uit de wachtruimte om het spel te gaan spelen. Iedere speler krijgt een portofoon aan een touwtje en een hoofdlamp. Er wordt hen verzocht naar de kantine te gaan.

Bij aankomt krijgen de 10 spelers, al dan niet willekeurig, een map met daarop een karakter en een kleur. Voorin in de map zit de kaart waarop staat welke taken je moet doen. Daarachter zit een kaart met of je een imposter of een crewmate bent. Iedereen gaat zonder te praten bij zijn of haar goede kleur aan de vergadertafel staan.

Doel van de Imposter(s)

Het doel van de Imposter(s) in dit spel is het uitmoorden van alle andere spelers. Is hij of zij over met nog 1 andere persoon dan heeft/hebben de imposter(s) gewonnen.

Hoe vermoord je iemand: door die persoon op de schouders te tikken

Doel van de crewmates

Het doel van de andere spelers is overleven op het ruimteschip. Ze kunnen op 2 manieren winnen:

 1. Door alle taken te doen (als van alle levende deelnemers de taken zijn gedaan hebben ze gewonnen)
 2. Door de imposter uit te schakelen. De imposters kunnen worden uitgeschakeld door ze uit het ruimteschip te verwijderen doormiddel van stemmen.

Spelstart

Als alle spelers in hun map gekeken hebben wordt het spel gestart en alle lichten uitgedaan. Spelers mogen gedurende het spel niet praten of op een andere manier communiceren. Iedere speler kijkt welke taken er in de map staan en gaat deze ruimtes af om de taken uit de voeren. Taken zijn vaak puzzels of handelingen of het verplaatsen van voorwerpen. Tijdens het spel zullen er spelers worden vermoord. Alle spelers mogen op 2 manier een vergaring aanvragen om te kunnen stemmen op mogelijke imposter(s)

 1. Wanneer iemand een dode vindt: dit mag terplekke over te portofoon worden omgeroepen.
 2. Wanneer er in de kantine op de noodknop wordt gedrukt. Ook dit wordt omgeroepen over de portofoon

Vergadering

Iedereen gaat bij een oproep aan de vergadertafel staan bij de juiste plaats. Zo kunnen we meteen zien wie er ontbreken. Tijdens een vergadering gaan de lampen aan in de kantine. Pas dan mogen de deelnemers praten. Ze overleggen over wie zij verdacht vinden. Op ieder moment mogen zij hun stem indienen door hun verdachte op hun eigen kaart te schijven (met whitebordmarker) en deze voor zich omgedraaid op tafel te leggen. Na 1 minuut (of een ander vaste tijdsspanne) verloopt de stemronde en moet iedereen zijn stem ingediend hebben of hij telt niet meer mee. Spelers mogen er ook voor kiezen “skip” op te schrijven. Dan weten ze het niet en stemmen ze om deze stemming over te slaan. Is een meerderheid daarvoor? Dan wordt de stemming ongeldig verklaard. Na het stemmen wordt gekeken of er iemand en zo ja wie het spel moet verlaten. Deze persoon laat zijn/haar kaartje zien (imposter of crewmate) en verlaat zonder te praten het spel en gaat terug naar de wachtruimte. Direct na de bekendmaking gaan de lampen weer uit, mag er niet gepraat worden en gaat het spel weer verder.

Zijn alle imposters uit het spel? Of nog 2 speler over? Dan eindigt het spel. De winnaars worden gefeliciteerd. Als de leiding alles in het spel weer goed heeft teruggelegd waar het hoort start er weer een nieuwe spelronde.

Saboteren

De imposter(s) kan het spel saboteren om het de crewmates moeilijker te maken.

Dit kan door een kaartje in te leveren bij de leiding met het onderdeel dat hij wil saboteren.

 • bij sabotage 1 moet iedereen zijn/haar hoofdlamp uitzetten tot de stroom gerepareerd is.
 • bij sabotage 2 zet de leiding een bepaald deel van de baan af waar dan tijdelijk niemand langs kan.
 • bij sabotage 3 moeten minimaal 2 spelers binnen een minuut in de reactorruimte zien te komen om een kop te drukken. Anders verliezen de crewmates het spel.

De leiding kan de sabotage omroepen en de scouts vertellen wat ze moeten doen.

Regels

 • Ben je vermoord omdat iemand je op de schouders heeft getikt? Dan ga je op de grond zitten. Je komt pas overeind als je over de portofoon hoort dat er een vergadering is in de kantine. Dan sta je op en loop je terug naar de wachtruimte en levert daar je spullen in.
 • Je mag wel snel lopen, je mag niet rennen in dit spel.
 • De Imposter mag pas na 20 seconden iemand vermoorden(na de start of na een vergadering). Daarna moet hij weer 20 seconden wachten voordat hij weer iemand mag vermoorden.
 • Iedere persoon mag maximaal 1x op de noodknop drukken voor een vergadering.
 • Iedere persoon mag een onbeperkt aantal keer alarm slaan als hij/zij een dode vindt.
 • De Imposter(s) mogen ook de taken uitvoeren die op zijn/haar takenkaart staan (om verwarring te zaaien) deze taken tellen niet mee voor het taken totaal en hebben geen invloed verder op het spel.
 • Bij een gelijke stemming na een vergadering wordt niemand uit het spel verwijderd en gaat het spel gewoon weer verder.
 • Imposter (of crewmates) mogen niet aan te taken van andere spelers zitten of ze door de war schoppen.
 • Crewmates mogen tijdens het spel niet buiten de plattegrond komen.
 • Een Imposter mag zich wel op een andere manier door het spel verplaatsen. Hij mag bij de “Vent” kaatjes het baan af en bij andere “Vent” kaartjes de baan we op gaan. Er zit een speciale plattegrond met deze routes in de imposter map.
 • Weet iemand niet hoe een taak uitgevoerd moet worden dan hij dit tijdens het spel aan de leiding vragen.
 • Spelers die het langste in de wachtruimte hebben gezeten mogen als eerste weer meedoen aan de nieuwe spelronde.

Benodigd materiaal

 • Bijlage: Handleiding Printversie
 • 10 hoofdlampen                                                       
 • 14 portofoons
 • 10 mappen met karakters                                      
 • 10 a 11 ruimtes met een tafel, donker (kunt ook tenten/partytenten buiten gebruiken)
 • Per ruimte 2 á 3 taken met materiaal (zie bijlage voor voorbeeld)                                                          
 • 10 kaarten met taken en plattegrond (zelfgemaakt)

Tips

 • Geen beschikking over portofoons? Gebruik een andere communicatiemiddel op de smartphone (whatss-app, teams etc) of zet meer leiding langs de baan waar spelers kunnen rapporteren. Je kan ook fluitjes gebruiken of een megafoon.
 • Maak een gezellige leuke wachtruimte waar de andere deelnemers wat te doen hebben. Videospelletjes, bordspellen, snacks, drinken noem maar op.
 • Maak een plattegrond van je eigen scoutinggebouw voor nog meer speelplezier.
 • Lamineer alles en bewaar het. Leuk om vaker te spelen.
Lees 14185 keer Laatst aangepast op vrijdag, 27 november 2020 21:48
Log in om reacties te plaatsen