zaterdag, 07 november 2020 16:23

Maskers van bladeren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van maskers van mooie herfst bladeren

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

In de herfst laten de meeste bomen hun bladeren vallen. Als je ze bij elkaar harkt is het een enorme berg. Stuiter is bij Bas Bos aan het spelen in een mooie grote bult bladeren. Keet Kleur komt aanlopen: "Wat en mooie bladeren!" Bas Bos verteld dat In het bos de bladeren gewoon blijven liggen. En toch wordt het bladerdek op de grond elk jaar niet hoger en hoger. Dat komt omdat de dorre bladeren verrotten, verteren en vergaan. Bodemdiertjes zoals wormen helpen daarbij door ze op te eten en uit te poepen. Ook schimmels zoals paddenstoelen zorgen dat blaadjes verteren. De blaadjes vallen uit elkaar in voedingsstoffen die in de bodem terechtkomen. Bomen en planten halen met hun wortels de voedings-stoffen uit de bodem, om daar o.a. weer nieuwe blaadjes mee te kunnen maken. Dit noemen we een kringloop. Eigenlijk is het dus zonde om de blaadjes met voedingsstoffen weg te gooien in de GFT bak. "Bovendien", zegt Keet Kleur, "kun je met herfstbladeren ook nog eens leuk knutselen!" Stuiter is gelijk enthousiast.

Thema introductie welpen

In de herfst laten de meeste bomen van de Jungle hun bladeren vallen. Als je ze bij elkaar harkt is het een enorme berg. In het bos blijven de bladeren gewoon liggen. En toch wordt het bladerdek op de grond elk jaar niet hoger en hoger. Dat komt omdat de dorre bladeren verrotten, verteren en vergaan. Bodemdiertjes zoals wormen helpen daarbij door ze op te eten en uit te poepen. Ook schimmels zoals paddenstoelen zorgen dat blaadjes verteren. De blaadjes vallen uit elkaar in voedingsstoffen die in de bodem terechtkomen. Bomen en planten halen met hun wortels de voedings-stoffen uit de bodem, om daar o.a. weer nieuwe blaadjes mee te kunnen maken. Dit noemen we een kringloop. Eigenlijk is het dus zonde om de blaadjes met voedingsstoffen weg te gooien in de GFT bak. Bovendien kun je met herfstbladeren ook nog eens leuk knutselen! Mowgli en Shanti zoeken de mooiste bladeren en gaan hiermee bij de Guha grotten wat moois van maken

Het spel

Vraag de jeugdleden mooie herfstbladeren te verzamelen om een masker mee te knutselen. Voor je gaat knutselen moeten de bladeren eerst gedroogd worden. Bijvoorbeeld tussen de pagina’s van een zwaar boek of in een bloemen pers. Je kunt één groot blad gebruiken van een esdoorn of plataan, knip er ogen uit en laat de kinderen er een dierengezichtje op schilderen. Hou het masker voor je gezicht met het steeltje. Of knip een kartonnetje uit als basis. Bevestig aan de zijkanten elastiekjes voor over de oren. De kinderen kunnen vervolgens gedroogde bladeren op het masker plakken.

Benodigd materiaal

  • Groot blad van plataan of esdoorn,
  • Penseel / verf of stiften

of

  • Uitgeknipt masker van karton,
  • 2 elastiekjes,
  • Herfstbladeren
  • Plakstift.

Tips

Leg een aantal voorbeelden neer, bijvoorbeeld:

Lees 1546 keer Laatst aangepast op zaterdag, 07 november 2020 16:41
Log in om reacties te plaatsen