zondag, 11 oktober 2020 18:31

Kennismaken met andere volken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wie heeft als eerste alle volken kunnen begroeten?

Beschrijving van de activiteit

In de wereld zijn heel verschillende landen met allemaal hun eigen manier van doen. Ze hebben nu eigen kleding, eten, taal, en zo ook hun eigen manier van begroeten. Tijdens dit spel is het de bedoeling om te achterhalen hoe een bepaalde persoon begroet wil worden. Heb je het goed, krijg je een "markering" als bewijs dat je deze persoon zijn begroeting begrijpt. Heb je het niet goed, want wordt de begroeting plots verbroken en loopt de persoon weer weg.

Om in te komen, doet de leiding eerst een cultuur voor. Vervolgens is het de bedoeling dat de welpen dit nadoen. Daarna, als alle welpen weten hoe het moet, komt iemand van een andere cultuur binnenwandelen. Die persoon maakt kennis op zijn manier bij een leiding, onder het toeziend oog van de welpen. Dit gaat dus volgens de methode van zijn cultuur, maar natuurlijk is dat helemaal fout voor de eerste cultuur. Maar ja, wat is fout? Dat is de puzzel waar de welpen achter proberen te komen. Wie heeft als eerste alle volken kunnen begroeten?

Voorbeeld volken

 • Het welpen volk: Begroet deze persoon met de scouting groet.
 • Het kleuren volk: De persoon zegt steeds een aantal kleuren achter elkaar en aan de welp is het de taak om een voorwerp te noemen dat die kleur heeft van de laast genoemde kleur.
 • Het dans volk: Dans geheel goed het dansje van deze persoon na. Bij een vergissing van een stap is de begroeting mislukt.
 • Het volk van de buigingen: maak een buiging maar buig wel dieper dan de persoon van dit volk om je respect te tonen. Buig hiervoor héél laag. Wanneer twee volwassenen echter elkaar begroeten, is de begroeting slechts een simpele knik met de hoofd.
 • De fist bump high five: Met de linker hand wordt altijd een fist bump gegeven, maar met de rechterhand altijd een high five. Wanneer je het verkeerd doet wordt je "geflashed" en wordt de hand snel weggetrokken. Let op de Corona maatregelen en doe dit op 1,5 meter.
 • Het achterstevoren volk: Loop achterstevoren naar deze persoon toe (en draai je daarna niet om naar hem/haar toe!) en hou een kort gesprek met deze persoon waarbij je de woorden uit iedere zin achterstevoren moet zeggen. Wanneer je je toch omdraaid of een zin verkeerd zegt, is de begroeting mislukt.
 • Het volk van commando pinkelen: Doe een paar commando's van commando pinkelen zonder fouten.

Tips

 • Als markering kan je voor het zetten van krabbeltjes met markers op een papiertje gaan, maar misschien heb je ook wel andere voorwerpen liggen om het spel helemaal tot leven te wekken.
 • Zorg ervoor dat de persoon die van de andere komt binnen lopen een beetje anders gekleed is, zodat het voor welpen duidelijk is dat die persoon ook uit een ander land/cultuur komt.
 • De moeilijkheid van de begroeting kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Het leukste is als het niet direct te raden is, maar dat er een tijdje overna gedacht moet worden.
 • Kijk ook eens naar het spel Culturenspel wwanneer je een oudere leeftijsgroep hebt.
Lees 1189 keer Laatst aangepast op zondag, 11 oktober 2020 18:32
Log in om reacties te plaatsen