zondag, 20 september 2020 15:36

Op paddestoelen jacht met Ikke

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Paddestoelen zoeken.

Beschrijving van de activiteit

Ikke komt bij de Talaab poel aanrennen. Hij heeft een mooie paddenstoel gezien. Baloe vraagt hoe de paddenstoel er uit zag. Ikke heeft een beter idee: hij gaat hem tekenen! Als je welpen vraagt om een paddenstoel te tekenen, dan tekenen ze waarschijnlijk een vliegenzwam, rood met witte stippen.

Weet je hoe een vliegenzwam aan zijn stippen komt? Voordat de vliegenzwam boven de grond komt zit hij in een witte cocon. Als hij gaat groeien barst het witte omhulsel open en stukjes daarvan blijven achter als stippen op de rode hoed van de paddenstoel. Als het flink regent spoelen deze witte stukjes van de paddenstoel af.

Er zijn op de wereld wel 14.000 verschillende soorten paddenstoelen. In Nederland kun je ruim 5.000 soorten tegenkomen.

Maak met de welpen een herfstwandeling in een park of in het bos, op zoek naar paddenstoelen.

Geef als opdracht te onderzoeken welke 5 soorten paddenstoelen op dit moment het meest in de omgeving voorkomen. De kinderen kunnen het aantal paddenstoelen dat ze tegenkomen turven (turven is tellen met streepjes 4 streepjes rechtop en 1 schuin erdoor = 5) op het paddenstoelen zoekblad.

Staat een paddenstoel niet op het zoekblad? Download een paddenstoelen app op je smartphone (bv van Anoda) of maak een foto en laat de welpen terug bij het clubhuis de naam opzoeken op soortenbank.nl.

Je kunt natuurlijk ook een Top 5 maken van de mooiste of meest bijzondere paddenstoelen die de welpen zijn tegengekomen.

Benodigd materiaal

Zoekblad paddenstoelen,

Smartphone of fotocamera

Eventueel een meetlint

Tips

Je kunt in nesten laten zoeken en er een wedstrijdje van maken:

  • Welk nest vindt te meeste paddenstoelen in aantallen?
  • En welk nest vindt de meeste soorten paddenstoelen?
  • Welk nest vond de grootste of kleinste paddenstoel?

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 919 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 09:22
Log in om reacties te plaatsen