maandag, 31 augustus 2015 02:00

Rozemarijn's spelletjes met water (Waterspel)

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Als ik het speelveldje zie liggen ben ik niet meer te houden. Nu mogen we hier vast spelen met water! Rozemarijn helpt me aan water door een lange tuinslang te geven. “Dank je wel”, zeg ik tegen haar: “Heb je toevallig ook waterballonnen?” Rozemarijn knikt en gaat ze thuis halen. Samen hebben we de grootste lol.

Beschrijving van de activiteit

1. Waterproof

O nee, de waterleiding is net kapot gegaan! Al het water spuit nu uit de leiding die op de grond ligt. Rozemarijn wil het water gebruiken om de plantjes water te geven. Zijn de bevers ‘Waterproof’ genoeg om het water weer de goede kant uit te krijgen?

De bevers gaan een nieuwe waterleiding aanleggen vanaf de gesprongen leiding naar de tuin van Rozemarijn. Om de beurt kiezen de bevers een stuk uit om aan te leggen. Lukt het de bevers om samen snel een waterleiding van de bron naar de tuin te leggen? Ze moeten wel om het huis heen. De tuin van rozemarijn bestaat uit een veld van 8 bij 10 stoeptegels (of iets dergelijks) midden in staat rozemarijn's huis (2 bij 3 stoeptegels) in de ene hoek is de gesprongen waterleiding en diagonaal over staan de planten die dorst hebben. Er liggen meerdere waterleidingen die passen op de stoeptegels.

2. Tussen de druppels door

Steven houdt niet zo van regen en zegt dat hij straks tussen de druppels door kan lopen. Maar dan moet hij wel goed oefenen. Steven heeft al bedacht hoe hij dat gaat doen.

Een groepje bevers staat geblinddoekt op een rij naast elkaar, met de benen wijd en de handen tegen elkaar. Een ander groepje gaat nu proberen door deze rij naar de andere kant te komen. Dit kan door te proberen onder de benen door de kruipen, of onder de armen door te komen. Voelt iemand in de rij iemand onder de benen door kruipen, of onder de armen doorgaan, dan probeert de geblinddoekte bever deze persoon te tikken. De bever die getikt is, gaat dan terug en probeert het opnieuw. Is iedereen aan de overkant, dan wisselen de groepen.

Als extra moeilijkheid kan gezegd worden dat je niet door hetzelfde gat mag als een andere bever.

3. Water overbrengen

Sterre vindt water erg leuk en weet een stoer spel. Water in een ballon kan er niet uit, maar heel misschien wel als je heel hoog gooit? En om het een beetje moeilijker te maken, wil Sterre dit doen zonder handen.

Elke bever krijgt een groot T-shirt en een waterballon. Probeer nu de ballon omhoog te gooien met je T-shirt aan. Hoe hoog kun jij de ballon gooien en weer vangen met je T-shirt?

4. Drie op een rij

Hey, wat leuk: levende druppels en kruisjes! Een kruisje staat ook op de schatkaart, en druppels water zijn best leuk om te spelen. Stanley wil wel graag alles goed op een rijtje hebben, de kruisjes bij de kruisjes en de druppels bij de druppels. Welke groep heeft als eerste drie dingen op een rijtje staan?

Op de grond wordt een veld uitgezet van 3x3. De bevers worden in twee groepen verdeeld. De ene groep doet de handen gekruist voor zich, de andere groep in een driehoek boven het hoofd, als waterdruppel. Om de beurt gaat een speler van een groep in het veld zitten. Wie heeft er als eerste drie spelers op een rij zitten?

5. Ren je nat!

Rebbel heeft heel veel dieren die nog water nodig hebben! De bevers kunnen wel even helpen met het brengen van water naar de andere kant. De bevers moeten in een korte tijd zoveel mogelijk water over brengen.

Maak met de pionnen een slalombaan. De bevers moeten met een dienblad dat gevuld is met bekertjes water de hindernisbaan afleggen. Aan het begin en aan het einde van de baan staan emmers, de emmer aan het begin is gevuld met water.

De groep wordt in tweeën gesplitst of het spel wordt met twee groepjes tegen elkaar gespeeld. Aan het begin worden de lege bekertjes naast de emmer met water gezet. Als het beginsignaal klinkt, mogen de eerste twee bevers in de rij de bekertjes vullen en op het dienblad zetten. Daarna mag de bever die als eerste in de rij staat, het dienblad oppakken en de hindernisbaan volgen. Aan het einde van de baan wordt het water dat in de bekertjes zit in de emmer gegooid. Nu mag de bever langs de hindernissen lopen en het dienblad en de bekertjes aan de volgende in de rij geven. Wie brengt er het meeste water over in dezelfde tijd?

Als extra moeilijkheid kun je bij mooi weer de dienbladen hoog laten dragen (de bever moet onder het blad door kunnen kijken).

Voorbereidingstijd

Klaar zetten materialen

Benodigd materiaal

1. Waterproof

  • Groot laken/behangpapier met speelveld, huis, tuin en kapotte leiding erop getekend (zie onder).
  • Stukken karton ter grootte van één speelveldraster met stukken waterleiding erop getekend:
  • Twintig rechte stukken
  • Tien bochten

2. Tussen de druppels door

  • Blinddoeken (groepsdas/theedoek)

3. Water overbrengen

  • Grote T-shirts
  • Waterballonnen

4. Drie op een rij

  • Lint/touw of iets anders om veld uit te zetten
  • Eventueel haringen voor het lint

5. Ren je nat!

  • Dienblad
  • Plastic bekertjes
  • Pionnen
  • Stopwatch
  • Vier emmers
  • Water

Veiligheid

Tips

Lees 2587 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 oktober 2021 23:34
Log in om reacties te plaatsen