zondag, 07 juni 2020 12:26

Cluedo met opdrachten

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Via een mini-escaperoom komen de spelers te weten dat er iemand vermoord is. Daarna moeten ze aan de hand van opdrachten tips zien te verzamelen. De groep die als eerste de moordenaar ontmaskerd, is de winnaar. Maar er zitten ook mollen in het spel...

Beschrijving van de activiteit

1 van de leiding is vermoord. Via opdrachten verdienen de groepen tips. Aan de hand van de tips kan je, via eliminatie, de moordenaar vinden.

Voor het spel

De spelers worden in 3 groepen verdeeld: team Clouseau, team Poirot, en de KGB. De spelers die bij de KGB horen zijn eigenlijk dubbelspionnen, zij krijgen dus ook een tweede team (Clouseau/Poirot). Voor het spel krijgt iedereen een sms met daarin hun team. De spelers die geen KGB zijn, weten niet dat er dubbelspionnen in het spel zitten.

Start van het spel

De spelers weten in welke groep ze zitten, maar ze weten verder nog niets van het spel. Ze komen aan een tafel met volgende voorwerpen: een kist met sleutelslot, verschillende sleutels, een ‘kraak de code’, de 4 tips en een blad met 3 letters. Om de moord te ontdekken, moeten ze eerst de kist openen. De kist heeft een sleutelslot, ze moeten dus de sleutel vinden. Hiervoor krijgen ze verschillende tips:

 1. Een blad met een laag verf die je kan afkrassen, hieronder zit de letter F (kan je maken door je blad te plastificeren/doorzichtige tape op te plakken, en je verf te mengen met afwasmiddel (één deel verf + één deel afwasmiddel))
 2. Een wit blad, waar eerst met inktenkiller de letter R op geschreven staat. Door met pen het blad in te kleuren komt de letter tevoorschijn.
 3. Een quote waar steeds dezelfde letter is weggelaten: .’m just a g.rl, stand.ng .n front of a boy, ask.ing to love her.
 4. Het alfabet zonder de letter G.
 5. De vijfde tip is muziek die heel de tijd wordt afgespeeld: Seven nation army – The White Stripes; Slow down – Ian Thomas. Hierin komt de letter O veel voor.

Met de vijf tips maken ze het woord ‘frigo’. In de frigo bevindt zich nog een kistje, met een cijferslot. Om de code te vinden moeten ze de ‘kraak de code’ oplossen. Als ze daaruit de cijfers halen die bij de drie letters horen op het laatste blad, vinden ze de cijfercode. In de kist zit dan de sleutel voor de eerste kist.

Opdrachten om tips te krijgen

Kat uit de boom halen

Een knuffel zit vast in de boom, je moet deze er binnen de 15 minuten uit halen. Je mag daar voor al het beschikbare materiaal gebruiken.

Aardappel in cirkel gooien

Op de grond staat een grote en een kleine cirkel getekend. De spelers staan buiten de grote cirkel, en moeten de aardappel in de kleine cirkel krijgen, zonder zelf in de grote cirkel te stappen. Ze mogen hiervoor geen materiaal gebruiken. Als de aardappel in de grote cirkel ligt, en ze kunnen er niet meer aan, hebben ze verloren.

Toren van satéstokken

De spelers moeten in 15 minuten een toren bouwen die minimum 1,5 meter hoog is, enkel met satéstokken en plakband. De toren moet zelf blijven staan.

Zien – horen – zwijgen

Deze opdracht wordt door 3 spelers uitgevoerd. De eerste speler staat geblinddoekt naast een mand met fruit en groenten. De tweede speler heeft een koptelefoon op, hij kan niets horen. De derde speler mag niets zeggen. De drie spelers staan verspreid over het terrein. Speler 3 (zwijgen) krijgt de opdracht: hij moet de aardappel krijgen. De aardappel ligt in de mand bij speler 1. Speler 3 moet eerst aan speler 2 de opdracht uitleggen door uit te beelden, dan kan speler 2 deze doorgeven aan speler 1. Speler 2 moet speler 1 eerst gidsen naar de aardappel, dan moet hij hem helpen tot bij hem te komen. Daarna moet speler 2 de aardappel bij speler 3 krijgen, zonder te bewegen. Ze krijgen hiervoor 7 minuten de tijd.

Doof woorden raden

Deze opdracht wordt door 2 spelers uitgevoerd. Eén speler krijgt een koptelefoon, hij kan niets horen. De andere speler krijgt een lijst woorden. Hij moet deze roepen, zodat de eerste speler ze kan raden. Ze moeten 10 woorden binnen 1 minuut raden.

Dieren opschrijven en raden

Eén speler krijgt 3 minuten de tijd om zoveel mogelijk dieren op een blad te schrijven. Na deze 3 minuten moet hij deze dieren uitbeelden voor de andere groep. Binnen de 7 minuten moeten ze 20 dieren raden. Geluid maken is niet toegestaan.

Ei gooien

Deze opdracht wordt door 2 spelers uitgevoerd. De spelers staan tegenover elkaar. Ze gooien een (rauw) ei naar elkaar. Elke keer dat ze gooien gaan ze een stap achteruit, ze moeten over een bepaalde lijn geraken zonder dat het ei breekt.

Blok ijs doen smelten

De groep moet er voor zorgen dat hun blok ijs helemaal gesmolten is in 15 minuten.

Uitbeeldrij

De groep staat op een rij achter elkaar, ze kijken allemaal naar voor. De achterste persoon draait zich om, hij krijgt een opgave. Hij draait zich terug om en de voorlaatste persoon draait zich om. De laatste persoon beeld de opgave uit. De voorlaatste en de derde laatste persoon draaien zich nu om, de opgave wordt weer uitgebeeld. Zo gaan we de rij af, de eerste persoon moet raden wat de opgave was.

Honkbal

De groepen spelen honkbal tegen elkaar. Ze moeten in 30 minuten 5 punten halen.

Einde van het spel

Op het bord wordt tijdens het spel bijgehouden welke groep welke opdrachten volbracht heeft. Bij deze opdrachten hoort een tip. Als een groep een opdracht niet volbracht heeft, krijgt de KGB deze tip. Voor de tips en de KGB bekent worden gemaakt, moeten de groepen eerst nog raden welke spelers uit hun groep tot de KGB behoren. Indien ze dit juist hebben, krijgen ze een 11de tip, indien niet gaat deze tip naar de KGB.
Als de KGB bekent is, krijgen de drie groepen hun tips. Aan de hand van de tips moeten ze de moordenaar vinden. De groep(en) die de moordenaar ontmaskeren, wint/winnen.

Tips voor de jeugdleden

Tip 1: er is een bruikbaar DNA-staal gevonden op de crime-scene. Het DNA matcht niet met de database, maar we weten wel dat het van een vrouw is.
Tip 2: door het zien van al het bloed, heeft de moordenaar(es) moeten overgeven. We weten dat zijn/haar laatste maaltijd voor de moord spinazie met zalm was.
Tip 3: er is een bruin haar gevonden op de crime scene.
Tip 4: een getuige heeft de moordenaar(es) de school zien verlaten om 17:09.
Tip 5: de moordenaar(es) heeft de crime scene verlaten met de auto.
Tip 6: de moordenaar(es) verdween na de moord richting Zevergem.
Tip 7: het mes waarmee de moord gepleegd is, werd gevonden in de gracht in de Pont-Noord in Zevergem.
Tip 8: een getuige kon bevestigen dat de moordenaar(es) geen bril droeg op het moment van de feiten.
Tip 9: een getuige zei dat de moordenaar(es) een rode jas droeg. Of was dat bloed?
Tip 10: de moordenaar(es) droeg een jeansbroek.
Tip 11: een getuige heeft de moordenaar(es) gezien. Op basis van zijn getuigenis konden we deze robotfoto maken.

Benodigd materiaal

 • 2 kistjes met slot (1 cijferslot, 1 sleutelslot)
 • 5 tips: kraak de code, krassen, alfabet, inktenkiller, sleutels, muziek, quote
 • Knuffel
 • Random materiaal
 • 2 aardappelen
 • Afzetlint
 • Saté-stokken
 • Plakband
 • Mand fruit/groenten + aardappel
 • Blinddoek
 • Koptelefoon
 • Lijst met woorden
 • Papier + balpennen
 • 2 rauwe eieren
 • 2 blokken ijs
 • Bal, knuppel/tennisracket, kegels
 • Tips voor moordenaar
 • Fotolijst mogelijke moordenaars
 • Foto van het 'slachtoffer'
 • Bord tips

Tips

Opgelet: je moet op voorhand weten wie er komt voor de activiteit.

Lees 11666 keer Laatst aangepast op zondag, 07 juni 2020 14:30
Log in om reacties te plaatsen