Battle of the Saints

Levendige strijd aangaan tussen team Sinterklaas en team kerstman

In deze opkomst strijden de kerstmannen tegen de sinterklazen. Verdeel eerst de groep in tweeën, en laat elke groep de 'captain' (Dus Sinterklaas of de Kerstman) kiezen.
Vervolgens strijden de teams tegen elkaar in verschillende spellen en opdrachten:

Cadeautjes bezorgen
Een vertegenwoordiger per team krijgt een cadeautje (ingepakte doos, evt met een steen of bal er in om het gooien moeilijker te maken) dat uiteindelijk in de schoorsteen (wij gebruikten een lege prullenbak) geworpen moet worden. Maar... De schoorsteen staat ergens anders (ander lokaal, vuurkuil, etc) en de speler heeft dus meerdere worpen nodig om bijvoorbeeld een trap op te komen, een hoek om, etc). De speler mag gooien van waar het pakje is komen stil te liggen. De speler die het pakje met de minste worpen in de schoorsteen krijgt wint een punt voor zijn/haar team.

Kerstboom versieren
Laat de teams een boom uit het bos versieren met materialen uit het clubhuis. Geef ze een tijdlimiet (en hou er rekening mee dat het opruimen ook tijd kost!). De organisatie is jury. Als er geen bomen voorhanden zijn, kun je de teams ook zelf een boom laten bouwen.

Zwarte pieten
Laat de teams een vuurtje stoken en elkaars gezichten zwart mee schminken met de kolen (vuur moet dan dus wel helemaal uit zijn!). Misschien handig om met dit spel te beginnen en aan het eind van de opkomst te schminken. Het aansteken van het vuurtje kun je zo lastig maken als je wilt (geen lucifers, geen papier, etc). Het team dat als eerste helemaal geschminkt is, wint.
Alternatief kun je de zwarte pieten in kleuren laten schminken.
Nog een andere optie voor dit spel is twee kartonnen pieten die geschminkt moeten worden door er sponsjes met verf tegenaan te gooien (wel een plastic zeil achter en onder hangen!)

Schimmel vs. de rendieren
Schimmel loopt over de daken. Leg een aantal piopalen achter elkaar (twee naast elkaar als een te moeilijk blijkt) op de grond en laat iemand ze vasthouden zodat ze niet rollen. Beide teams vaardigen nu een paard en een berijder af. De berijder gaat op de rug van het paard zitten en krijgt een aantal cadeautjes, die in schoorstenen een paar meter van de piopalen gegooid moeten worden.
Neem de tijd van beide teams op.
De rendieren vliegen. Elk team vaardigt vier rendieren af, die een tafel (de slee) moeten dragen waar de berijder op zit. Opnieuw moeten er cadeautjes in schoorstenen gegooid worden, en de tijd waarin het parcours wordt afgelegd wordt opgenomen.
Beide tijden van de teams worden nu opgeteld en het team dat de opdrachten in de kortste tijd volbracht heeft, wint een punt.

Liedjes
Laat de teams op de wijs van een kerst/sinterklaasliedje een nieuwe tekst verzinnen. Een soort yell in liedjesvorm, over iets willekeurig anders, of zoals een 'rap battle'. De organisatie is jury.

Sinterklaas vs. de Kerstman
Sinterklaas heeft zijn grote boek, de kerstman heeft ook zo z'n intel. In ieder geval weten deze twee mannen meer over de kinderen van de wereld dan de NSA. Om dit te bewijzen, moeten de twee teamcaptains vragen beantwoorden over hun teamgenoten. Over bijvoorbeeld hoe ze het deden tijdens dit spel, grappig verhalen van eerdere kampen of opkomsten, of dingen zoals wat voor huisdieren ze hebben of in welke maand ze geboren zijn. De twee captains moeten met hun rug naar de groep zitten terwijl ze de vragen beantwoorden. De captain die de meeste vragen goed beantwoordt, wint een punt voor zijn/haar team.

• Materialen pakken
  • spelen voorbereiden

Spel 1:

• 2x 'schoorsteen' (hoge doos van bijvoorbeeld vriezer of iets dergelijks)
  • Nepcadeaus en diverse maten (voor beide teams de zelfde gewichten en formaten)

Spel 2:

• kerstboon versiersel

Spel 3:

• houtskool

Spel 4:

• aantal pionierpalen

spel 5:

• aantal sinterklaas en kerst liedjes

Spel 6:

• diverse persoonlijke vragen over de jeugdleden

Tips algemeen

• veiligheid bij Schimmel vs. de rendieren
  • emotionele veiligheid bij Sinterklaas vs. de Kerstman.
Lees 5722 keer Laatst aangepast op zondag, 03 november 2019 15:38

Sport & Spel