zondag, 31 augustus 2014 13:01

Battle of the Saints

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Levendige strijd aangaan tussen team Sinterklaas en team Kerstman

Beschrijving van de activiteit

In deze opkomst strijden de Kerstmannen tegen de Sinterklazen. Verdeel eerst de groep in tweeën, en laat elke groep de 'captain' (Dus Sinterklaas of de Kerstman) kiezen. Vervolgens strijden de teams tegen elkaar in verschillende spellen en opdrachten.

Cadeautjes bezorgen
Een vertegenwoordiger per team krijgt een cadeautje (ingepakte doos, evt. met een steen of bal erin om het gooien moeilijker te maken) dat uiteindelijk in de schoorsteen (wij gebruikten een lege prullenbak) geworpen moet worden. Maar de schoorsteen staat ergens anders (ander lokaal, vuurkuil, etc.) en de speler heeft dus meerdere worpen nodig om bijvoorbeeld een trap op te komen, een hoek om, etc. De speler mag gooien vanwaar het pakje stil is komen te liggen. De speler die het pakje met de minste worpen in de schoorsteen krijgt, wint een punt voor zijn/haar team.

Kerstboom versieren
Laat de teams een boom uit het bos versieren met materialen uit het clubhuis. Geef ze een tijdslimiet (en hou er rekening mee dat het opruimen ook tijd kost!). De organisatie is jury. Als er geen bomen voorhanden zijn, kun je de teams ook zelf een boom laten bouwen.

Pieten
Laat de teams vanaf een afstandje sponsjes met verf gooien naar kartonnen borden in de vorm van een piet en ze zo hun eigen regenboogpieten maken. Let op: hang hier een plastic zeil achter en onder!

Schimmel vs. de rendieren
De schimmel loopt over de daken. Leg een aantal piopalen achter elkaar (twee naast elkaar als één te moeilijk blijkt) op de grond en laat iemand ze vasthouden, zodat ze niet rollen. Beide teams vaardigen nu een paard en een berijder af. De berijder gaat op de rug van het paard zitten en krijgt een aantal cadeautjes, die in schoorstenen een paar meter van de piopalen gegooid moeten worden. Neem de tijd van beide teams op.
De rendieren vliegen. Elk team vaardigt vier rendieren af, die een tafel (de slee) moeten dragen waar de berijder op zit. Opnieuw moeten er cadeautjes in schoorstenen gegooid worden. De tijd waarin het parcours wordt afgelegd wordt opgenomen.
Beide tijden van de teams worden nu opgeteld en het team dat de opdrachten in de kortste tijd volbracht heeft, wint een punt.

Liedjes
Laat de teams op de wijs van een kerst/sinterklaasliedje een nieuwe tekst verzinnen. Een soort yell in liedjesvorm, over iets willekeurig anders, of zoals een 'rap battle'. De organisatie is jury.

Sinterklaas vs. de Kerstman
Sinterklaas heeft zijn grote boek, de Kerstman heeft ook zo z'n informatie. Ze weten ontzettend veel over de kinderen van deze wereld. Om dit te bewijzen, moeten de twee teamcaptains vragen beantwoorden over hun teamgenoten. Bijvoorbeeld over hoe ze het deden tijdens dit spel, grappig verhalen van eerdere kampen of opkomsten, of dingen zoals wat voor huisdieren ze hebben of in welke maand ze geboren zijn. De twee captains moeten met hun rug naar de groep zitten terwijl ze de vragen beantwoorden. De captain die de meeste vragen goed beantwoordt, wint een punt voor zijn/haar team.

Voorbereidingstijd

Materialen pakken en spellen voorbereiden, ca. 1 uur.

Benodigd materiaal

Spel 1:

 • 2x 'schoorsteen' (hoge doos van bijvoorbeeld vriezer of iets dergelijks).
 • Nepcadeaus en diverse maten (voor beide teams de zelfde gewichten en formaten).

Spel 2:

 • Kerstboomversiering.

Spel 3:

 • Verf.
 • Zeil.
 • Kartonnen pieten.

Spel 4:

 • Aantal pionierpalen.

spel 5:

 • Aantal Sinterklaas- en kerstliedjes.

Spel 6:

 • Diverse persoonlijke vragen over de jeugdleden.

Tips

 • Denk aan veiligheid bij schimmel vs. de rendieren.
 • Denk aan emotionele veiligheid bij Sinterklaas vs. de Kerstman.
Lees 9637 keer Laatst aangepast op zondag, 01 augustus 2021 20:48
Log in om reacties te plaatsen