woensdag, 03 juni 2020 16:12

Smaakwater maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over drinkwater, water druppels en de smaak hiervan.

Beschrijving van de activiteit

Mensen, dieren en planten moeten water drinken om in leven te blijven. Schoon drinkwater is dus heel belangrijk. Bij ons komt water gewoon uit de kraan ook als het al lang niet geregend heeft. Maar hoe komen vogels, insecten, andere dieren en planten in de tuin aan water om te drinken in een droge periode? Sommige insecten en spinnen kruipen de bodem in, daar is soms nog wel water.

Vaak zie je druppels in de vroege ochtend, terwijl het niet geregend heeft. Dat noemen we dauw. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Als de lucht ’s nachts afkoelt kan daardoor dauw ontstaan. In de ochtend of na een regenbui kun je prachtige waterdruppels vinden die als een parelketting aan een spinnenweb, of als diamanten onder grassprieten hangen.

Sommige bladeren lijken wel kommetjes, waarin water wordt opgevangen. Kleine dieren kunnen hiervan drinken. Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.

Druppels

Hoe smaakt regenwater? Smaakt dat hetzelfde als water uit de kraan? De kinderen vangen met hun mond open, tijdens een regenbuitje, regen op en proeven hoe het smaakt. Onderzoek waterdruppels: benevel met een plantenspuit als er geen regen of dauw is. Wat zie je als je in een druppel kijkt? Het zonlicht valt in verschillende kleuren uiteen. Jje kunt een rood, wit, geel, blauw of groen schijnsel zien. In een druppel zie je de wereld of jezelf ondersteboven. Ook werkt een druppel als een vergrootglas.

Maak een druppelbaan in een struik: Beweeg een blaadje zo dat regendruppels bij elkaar komen. Laat een grote regendruppel over de blaadjes (druppelbaan) naar beneden glijden. De kinderen vangen de druppels die beneden aankomen op.

Smaakwater

Dan maken de kinderen water met een lekker smaakje. Eerst testen ze wat lekker is: schijfjes groente (bv komkommer, meloen), fruit (bv limoen, aardbei, sinaasappel, bosbes), wat kruiden (bv munt, basilicum). Elke smaak apart in een glaasje met water. Laat de smaken 1 uur in het water trekken. Dan proeven en smaken combineren. Van wat ze het lekkerst vinden kun je een hele kan maken.

Bron

Natuuropdrachten

Benodigd materiaal

  • Plantenspuit
  • Fruit
  • Groente
  • Kruiden
  • Water
  • Glaasjes
Lees 1085 keer Laatst aangepast op maandag, 29 juni 2020 16:39
Meer in deze categorie: « Halloween Restaurant Geluksstenen »
Log in om reacties te plaatsen