maandag, 31 augustus 2015 02:00

Mabuhay Philippines: Zit mijn haar goed?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Door opdrachten goed te vervullen, moeten de spelers zoveel mogelijk haarspelden verdienen. De winnaar van elk spel verdient er 3. De spelden verwijzen naar de vele haarspeldbochten in de bergachtige streken van de Filippijnen.
Met die haarspelden moet elke ploeg tegen het einde van het spel een creatief kapsel maken bij één van hun spelers. Wie het creatiefste kapsel heeft, wint het spel.

Beschrijving van de activiteit

Hoe begin je er aan?

  • Zet de tafels in 4 groepen. De spelers worden namelijk ingedeeld in 4 ploegen. Op de tafels ligt telkens de naam van een Filippijnse stad of streek: Manilla, Davao, Hundred Islands en Banuae. Er mogen ook enkele foto’s van die streek bij.
  • Per groep (+/- 5 Filippino’s) worden er plaatje verdeeld om op de borst te spelden. Elk plaatje staat voor een individuele opdracht die je moet uitvoeren tegen degenen van de andere ploegen met hetzelfde prentje. Wie de opdracht het vlugst of best kan vervullen, wint de opdracht.
  • Naast de individuele opdrachten zijn er groepsopdrachten. Via de groepsopdrachten kan de ploeg winnen.
  • Bij elke opdracht wordt er een tekstje voorgelezen met wat meer info over het prentje, over onze belevenissen tijdens onze inleefreis.

De opdrachten

1. PRENTJE: Tricycle

Alle spelers met het prentje ‘tricycle’ krijgen materiaal (karton, sjorkoord, verf, cuttermes,...) om op hun ets een vrije interpretatie van de Filippijnse ‘tricycle’ uit te beelden. Ze krijgen tijd tot het einde van het spel. Wie de mooiste ‘tricycle’ maakt, wint 3 haarspelden. Als voorbeeld krijgt elke speler een foto van zo’n tricycle.

2. GROEPSOPDRACHT: Vlag Filippijnen

Elke groep krijgt een blad waarop ze met hun neus de Filippijnse vlag moeten schilderen. Tijdens die opdracht klinkt een melig deuntje muziek. Dat is namelijk typische karaokemuziek in de Filippijnen. Op het einde van het liedje beoordeelt de begeleiding de beste prestatie. De winnaar verdient 3 haarspelden. Als hulp hangt de vlag van de Filippijnen aan de muur.

3. PRENTJE: Philippine eagle

Alle spelers met het prentje van de ‘eagle’, de nationale arend van de Filippijnen, zijn geblinddoekt. Zij moeten schatten wanneer een minuut verstreken is. Als ze denken dat de minuut voorbij is, doen ze een ‘Philippine eagle’ na. Wie de beste timing heeft, verdient 3 haarspelden.

4. GROEPSOPDRACHT: Filippijnse symbolen

De vier ploegen krijgen een lijst met Filippijnse namen van typische Filippijnse symbolen en dingen. Op een blad staan er allemaal prentjes van die Filippijnse symbolen. De ploegen moeten het juiste symbool telkens met de juiste naam verbinden. Tijdens deze opdracht speelt er een typisch melig liedje. Als het liedje gedaan is, wisselen de ploegen van blad. Je overloopt dan alle symbolen en geeft er een woordje uitleg bij. De winnaar verdient 3 haarspelden.

5. PRENTJE: President ArroyoQuiztijd!

Diegenen met het prentje van onze lieftallige presidente mogen vooraan op een lijn staan. Het is de bedoeling om als eerste bij de eindmeet te geraken. Op de vloer staan 5 banen getekend, verdeeld in vakjes. Bij een correct antwoord mogen de spelers een vakje vooruit, bij een fout antwoord moeten ze een vak achteruit. Eventueel kun je antwoordbordjes gebruiken. Wie als eerste de eindstreep bereikt, verdient 3 haarspelden, de tweede 2 en de derde 1.

6. GROEPSOPDRACHT: Puzzel plantage

Elke groep krijgt een puzzel (print de foto uit en knip ze in stukken) van een plantage. Wie het snelst de puzzel oplost, verdient 3 haarspelden.

7. PRENTJE: Jeepney

De vier spelers met jeepney icoontjes komen naar voren. Zij worden geblinddoekt en nemen plaats op een bureaustoel (of een rolstoel, een winkelkarretje,...). Een andere persoon van hun ploeg is de jeepney chauffeur en legt een hobbelig parcours af met degene op de bureaustoel. Wie het eerste over de finnish is, wint 3 haarspelden.

8. GROEPSOPDRACHT: Woorden met fi-

Elke groep moet binnen de tijdsduur van een melig liedje zoveel mogelijk woorden opschrijven met ‘fi’ als begin (zoals bij Filippijnen). Let op: naamwoorden en afkortingen tellen niet! Als het liedje ten einde is, wisselen de ploegen van blad en worden alle woorden verbeterd door een andere ploeg. De groep met de meeste woorden verdient 3 haarspelden.

9. PRENTJE: Bananen

De spelers met het prentje van bananen worden geblinddoekt en mogen proeven van drie soorten bananen. Na de proeverij tonen ze een bordje met het cijfer 1, 2 of 3: het cijfer van wat volgens hen naar een (h)eerlijke banaan smaakt. Wie de enige echte (h)eerlijke banaan eruit kiest, wint 3 haarspelden.

10. GROEPSOPDRACHT: Memory

Van elke groep mag er 1 speler naar voren komen. Telkens toont de begeleid(st)er een blad met allerlei prentjes over de Filippijnen. Gedurende enkele seconden mag elke speler het blad memoriseren. Na enkele seconden toont de begeleid(st)er het blad aan een andere speler. Ondertussen mag een medespeler van die eerste speler naar voren komen. De speler fluistert in het oor van die medespeler wat hij of zij nog weet. De medespeler gaat terug naar de groep en schrijft op wat de speler net verteld heeft. De groep die de meeste juiste antwoorden heeft, wint het spel (en dus 3 haarspelden).

Einde van de rit: Terminus!

De ‘Tricycles’ stellen hun tricycle voor en kunnen hiermee de laatste 6 haarspelden verdienen.
Tijdens het laatste melige lied wordt de finishing touch gelegd aan de kapsels. De jury beslist wie het creatiefste kapsel heeft en wie dus de grote winnaar is van het haarspeldenspel. Het aantal haarspelen speelt dus geen rol, de creativiteit is het belangrijkst. De ploeg die het ‘haarspeldenspel’ wint, krijgt een lekker pak (h)eerlijke rijstwafels.

Bron Chiro

Benodigd materiaal

  • Plaatjes uitgeprind en evt gelamineerd
  • Haarspelden
  • (H)eerlijke rijstewafels
  • (H)eerlijke bananen, bakbananen en gewone bananen
Lees 2092 keer Laatst aangepast op woensdag, 25 december 2019 22:52
Log in om reacties te plaatsen