maandag, 31 augustus 2015 02:00

De reis om de wereld

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Proeven aan andere nationaliteiten.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Sterre Stroom ging op wereldreis en heeft in verschillende landen spelletjes gespeeld. In een rugzak zitten briefjes met al die spelletjes.

Thema introductie welpen

Kaa heeft een heleboel briefjes gevonden met plaatjes van spelende mensen die er "anders" uitzien dan Mowgli en Shanti bij de Emaraate ruïne. Hij is nieuwsgierig wat er op geschreven staat en vraagt Shanti ze te lezen.

De activiteit

Elke bever/welp mag op z’n beurt een briefje nemen, dat spelletje spelen we. Als ze met de groep het spel gespeeld hebben, krijgt de bever die het briefje trok een vlaggetje. Het is de bedoeling dat elke bever een vlaggetje heeft. Op het einde kan iedereen zijn eigen vlag ontwerpen/inkleuren.

1. Proeven
Om de beurt wordt iemand (of meerdere, zodat iedereen één keer kan proeven) geblinddoekt die iets moet proeven. Daarna moet de groep proberen te raden bij welk land het hoort: chocolade (België), kaas (Nederland), croissant (Frankrijk), worst (Duitsland), spaghetti (Italië) en rijst (China)?

2. Chinese muur
Iedereen moet telkens overlopen van de ene kant naar de andere kant van het veld, maar in het midden is de 'muur' een strook van 1m breed, daarop loopt de tikker. De tikker mag niet van de muur en moet proberen de overlopers te tikken tot er niemand overblijft.

3. Schots balspel
Ploeg A staat op een rij achter elkaar, ploeg B staat verspreid over het terrein. De eerste speler in de rij van ploeg A gooit de bal zo ver mogelijk weg. Ploeg B moet de bal terug bij ploeg A brengen door de bal te nemen en hem dan door te geven in een rij boven het hoofd. Ondertussen probeert de speler van ploeg A zoveel mogelijk rondjes rond zijn eigen rij te lopen. De ploeg die op het einde het meest aantal rondjes heeft, wint.

4. De Japanse draak waakt
Eén van de leiders staat in het midden van het lokaal/terrein en de bevers of welpen lopen rond. In 4 hoeken van het lokaal/terrein ligt een doek. Een bever of welp vraagt aan de draak: 'hoe laat is het?'. De draak geeft als antwoord: 'Het is 2 uur'. Dan moeten de jeugdleden niets doen en gewoon verder rondlopen. Als de draak als antwoord zegt: 'het is middernacht', moeten de jeugdleden zo snel mogelijk op één van de doeken gaan liggen. Als er er niet op liggen en getikt worden zijn ze af.

5. Magic Fingers (Chinees spel)
Iedereen zit in een kring en steekt beide wijsvingers uit. Speler A tikt met zijn wijsvinger de wijsvinger van speler B aan, die speler mag nu twee vingers uitsteken aan die hand. Nu kan speler B ofwel met zijn ene hand (en één vinger) een andere vinger aantikken bij speler C waardoor speler C ook twee vingers moet uitsteken. OF speler B kan met zijn twee vingers een vinger aantikken bij speler C waardoor speler C drie vingers moet uitsteken. Daarna mag speler C weer bij één andere speler een vinger aantikken. Het is de bedoeling om er voor te zorgen dat een andere speler al zijn vingers moet uitsteken want dan is die hand uit. Maar, als die aan de andere hand 2 of 4 vingers heeft, mag hij die 'splitsen' en de andere hand ook terug uitsteken (elke hand 1 of 2 vingers).

6. Zuid-Afrikaanse dassenroof
Twee ploegen stellen zich op een rij op tegenover elkaar, met tussen de twee rijen een tiental meter. In het midden liggen twee knuppels en een bal. Elke deelnemer krijgt een nummer, als de leider een nummer roept, moeten de deelnemers van de twee ploegen met dat nummer zo snel mogelijk een knuppel nemen en de bal in hun eigen goal (één links en één rechts) proberen te krijgen.

7. Chinees voetbal
Iedereen staat in een kring, een bal wordt heen en weer gebotst in de groep. Men moet proberen de bal door iemand zijn benen te slaan, dan moet die persoon één hand op zijn rug houden, bij de volgende keer moet die persoon zich ook omdraaien, de derde keer moet die persoon omdraaien en maar met één hand slaan. Daarna ligt hij er uit.

8. Rond de wereld
De hele groep staat in een cirkel. Iemand heeft de bal vast. Hij geeft die door aan degene naast hem en begint rond de cirkel te rennen. Intussen wordt de bal verder rond gegeven. Als de persoon rond is voor de bal, wint hij, en is degene die de bal vast heeft de volgende. Is hij te traag, valt hij uit.

9. Cowboys en indianen
De leden worden verdeeld in twee groepen. De eerste groep zijn de cowboys en de tweede groep de indianen. De indianen gaan op de buik liggen, allemaal naast elkaar. De cowboys doen dat ook, tegenover de indianen. Zodanig dat de twee groepen met hun gezicht naar elkaar liggen. De leiding roept 'VUUR'. Op dat moment moeten de indianen rechtspringen en zo snel mogelijk naar de lijn van het terrein lopen. De cowboys moeten twee keer op de grond slaan en moeten dan de indianen proberen te tikken. Elke groep is eens cowboy, welke groep kon het meeste indianen tikken?

10. Egypte
Levende piramide maken. Bevers liggend, welpen op handen en voeten.

11. Noordpool
Een "ijsbeertje" ligt achter een lijn, op zijn buik te slapen. De andere spelers zijn sterns (vogels) en staan achter een andere lijn, een eindje verder. Ze komen het ijsbeertje pesten (kriebelen). Als iemand het ijsbeertje op het achterwerk klopt, wordt het echter plots wakker, en mag het iedereen proberen tikken. De leden lopen zo snel mogelijk naar de lijn waar ze eerst stonden, want daar zijn ze veilig. Wie getikt is, wordt een ijsbeertje. Wie kan de ijsbeertjes het langst pesten?

12. Pak de kangoeroe
De spelers zitten in een kring op de grond. De 2 grote ballen worden in een bepaalde richting doorgegeven. Dit zijn de Australiërs. De 3e, kleinere bal, is de kangoeroe. Aangezien de kangoeroe kan springen, mag de kleinere bal naar eender welke speler doorgegooid worden. De Australiërs (= grote ballen) moeten proberen de eend te pakken te krijgen, door bij de speler te geraken die de kangoeroe (= kleine bal) heeft.

13. De grote oceaan: Zo snel mogelijk op het land
De leiding heeft een fluitje waarmee ze één tot vier keer kan blazen. Ieder fluitsignaal staat voor een bepaald land (stukje op het terrein die afgebakend is). Bvb: 1 = klimrek, 2 = picknickbank, 3 = basketgoal, 4 = tunnel. De leider fluit bvb één keer en dan moeten alle spelers zo snel mogelijk naar het klimrek. De laatste die op het land aankomt, valt telkens af.

14. Blinde Spanjaard
Iemand zit geblinddoekt, met een "Spaanse waaier" (gevouwen van papier), in kleermakerszit voor de sinaasappel . Een andere deelnemer moet proberen de sinaasappel te pakken, zonder geraakt te worden door de waaier.

15. Amerikaans kaarten
Elke groep krijgt één pakje kaarten (enkel met getallen). Elke speler van elke groep neemt een kaart van zijn pakje en gaat rondlopen op het terrein. Als je iemand anders tegenkomt, toon je aan elkaar je kaart. Diegene met de hoogste kaart wint en steekt de gewonnen kaart achter zijn eigen kaart en gaat verder. Diegene die verliest moet een nieuwe kaart gaan halen. Welke groep kan heeft het meeste kaarten na bvb 10 minuten spelen?

Bron: Chiro.

Voorbereidingstijd

Slechts alleen de materialen verzamelen.

Benodigd materiaal

  1. Chocolade (België), kaas (Nederland), croissant (Frankrijk), worst (Duitsland), spaghetti (Italië) en rijst (China).
  2. Bal.
  3. Vier doeken.
  4. Gummyknuppels en bal.
  5. Twee grote ballen.
  6. Fluitje.
  7. Blinddoek.
  8. Speelkaarten.
  9. Papier.

Tips

  • Spel 5 kan er ruig aan toe gaan dus let hierbij op veiligheid. Gebruik evt zachte materialen.
Lees 9299 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 14:38
Log in om reacties te plaatsen