maandag, 31 augustus 2015 02:00

Kippenzoektocht

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers gaan spoorzoeken. Ze leren de sporen van de dieren in en rond Hotsjietonia kennen. Een echte Buitenleven activiteit die prima te gebruiken is als onderdeel van de Bas Bos Badge.

Beschrijving van de activiteit

Vandaag gaan de bevers bij Bas Bos en Rebbel op bezoek. De bevers wilden namelijk heel graag een keer helpen in het kippenhok. Er zijn veel klussen te doen in het kippenhok, dus ze gaan meteen aan de slag. de bevers gaan Bas Bos helpen in het kippenhok, tot Rebbel ineens binnen komt. Ze kijkt een beetje moeilijk en vertelt dat we een groot probleem hebben. Eén van de kippen is weggelopen! Bas Bos is samen met de dieren uit Hotsjietonia meteen op zoek gegaan. Ze zijn inmiddels al een tijdje weg, maar hebben blijkbaar nog geen spoor van de kip gevonden. De bevers besluiten om te gaan helpen zoeken. Maar waar zijn Bas Bos en de dieren eigenijk naar toe gegaan? Gelukkig zijn ze zo slim geweest om 1 poot in de verf te dopen, zodat we ook op de tegels kun sporen kunnen vinden.

De bevers gaan op zoek naar Bas Bos en de verdwaalde kip. Dat doen ze door de voetsporen van Bas Bos, Hond, Poes, Merel, Eekhoorn en Otter te volgen. Voordat ze vertrekken nemen ze dus eerst even door hoe alle pootafdrukken eruit zien. Bij elk kruispunt gaan de sporen alle kanten op. Door een vraag/stelling goed te beantwoorden komen de bevers te weten welk van de sporen ze moeten volgen.

Bijvoorbeeld kruispunt 1

  • Linksaf = Poes
  • Rechtsaf = Merel
  • Rechtdoor = Bas Bos

Aanwijzing: "Degene met de langste benen liep de goede kant op". De tocht eindigt op een open plek. Daar zal dan vast de kip (bijvoorbeeld een knuffel) wel ergens verstopt zitten. We vinden de kip en nemen hem mee terug naar Hotsjietonia (weten de bevers de weg terug nog te vinden?).

Voorbereidingstijd

Op de dag zelf zeker een half uur om de speurtocht uit te zetten. Als je kaartjes gebruikt om het spoor uit te zetten moet je die natuurlijk van tevoren nog even printen en uitknippen.

Benodigd materiaal

  • Een lijstje met voorbeeld pootafdrukken.
  • Stoepkrijt om de verschillende pootafdrukken te tekenen of kaartjes van de pootafdrukken om op te hangen.
  • Per kruispunt een vraag of stelling om de richting te bepalen.

Tips

  • Je kunt de speurtocht ook afsluiten met het vinden van Bas Bos, samen met de kip. Bas Bos kan dan als bedankje de badge uitreiken.
  • Variant; gebruik ook de sporen van de kip, bij een kruising moeten ze dan goed kijken of ze de sporen van de kip ook zien. Zien ze die niet, dan volgen ze het verkeerde pad.

Veiligheid

  • Let op in het verkeer! Denk aan hesjes en neem oversteek- en wegrenregels nog even goed door voor jullie op stap gaan.
Lees 4989 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 december 2020 10:04
Log in om reacties te plaatsen