maandag, 31 augustus 2015 02:00

Helpen in het kippenhok

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan helpen in het kippenhok van Bas Bos en Rebbel.

Beschrijving van de activiteit

Wie is de haan?
Het kippenhok zit vol kippen, maar er is ook één haan. En probeer die maar eens te pakken te krijgen! Weten de bevers wel wat het verschil tussen een kip en een haan is? Elke ochtend telt Bas Bos de kippen. In het kippenhok zitten [aantal deelnemers-2] kippen en 1 haan.

Alle bevers staan in een grote kring. Op één na, die speelt namelijk Bas Bos. Bas Bos loopt om de kring heen en tikt de andere bevers een voor een op de rug. Tijdens het tikken zegt hij/zij steeds "kip". Bas Bos (de tikker) gaat de hele kring af, tot hij/zij bij de haan komt (de tikker mag zelf kiezen wie dat is). Hij zegt dan bij het tikken "haan!" in plaats van "kip". Dan komt de haan in actie. De haan moet proberen Bas Bos te tikken. Bas Bos rent gauw de kring rond tot hij weer terug is bij de plek van de haan. Gelukt? Dan is de haan de nieuwe Bas Bos. Is Bas Bos getikt? Dan mag hij/zij het nog een keer proberen.

Maiskorrels pikken
Bij deze activiteit leren ze hoe kippen eten (zonder handen, met een snavel), dat valt nog niet mee! Doel van de activiteit: Wie binnen de tijd de meeste maiskorrels in zijn bekertje krijgt. Elke bever krijgt een bekertje en een rietje. De leiding strooit een flinke hand maiskorrels op tafel. De bevers moeten met het rietje in hun mond (en handen op je rug!) de maiskorrels vastzuigen en in hun eigen bekertje laten vallen. Wie heeft op het einde de meeste zaadjes te pakken?

Eieren rapen
's Ochtends vroeg gaat Rebbel (of Bas Bos) altijd verse eieren rapen.Dat moet ze natuurlijk heel voorzichtig doen, want anders worden de kippen wakker en dan gaan ze achter Rebbel aan! Eén bever is de broedkip. Die zit op een krukje met zijn/haar hoofd naar de muur. Onder het krukje ligt een ei (of een belletje of een sleutelbos). De andere bevers zijn de eierrapers en moeten het ei proberen te pakken, zonder dat de broedkip het hoort. Zodra de broedkip een geluid hoort (of denkt te horen) draai hij/zij zich om en probeert de eierrapers te tikken. Pas als ze achter de lijn zijn zijn ze vrij.

Je kunt ook een rustigere variant spelen. Laat dan de bevers één voor één naar het krukje sluipen om te proberen het eitje te pakken. Hoort de broedkip iemand aankomen, dan draait hij/zij zich om en is de sluiper af.

Als vervolg activiteit kun je een kippenzoektocht gaan doen.

Voorbereidingstijd

Materialen pakken en klaar zetten.

Benodigd materiaal

Wie is de haan

 • Geen.

Maiskorrels pikken

 • Voor elke bever een rietje.
 • Voor elke bever een beker.
 • Een flinke hand maiskorrels (van die harde).

Eieren rapen

 • Krukje.
 • Een (nep) ei of belletje of sleutelbos (afhankelijk van hoe moeilijk je het spel wilt maken).

Tips

Wie is de haan

 • Je kunt als regel toevoegen dat de tikker binnen één rondje de haan moet tikken.
 • Zorg dat je het spel stopt voordat de kinderen de aandacht beginnen te verliezen. Zo houden ze hun energie vast en hou je ze enthousiast voor het volgende spel.

Maiskorrels pikken

 • Laat de bevers eerst even oefenen voor je er een wedstrijdje van maakt. Sommige kinderen moeten het verschil tussen zuigen en blazen nog even uittesten.
 • Test van tevoren even uit of de rietjes niet te dik of te dun zijn. Je moet de korrels wel kunnen optillen, maar ze moeten niet door het rietje heen kunnen. Mochten de bevers zich erg inleven in het kippenverhaal en de maiskorrels willen proeven: je kunt ze aan het einde van de activiteit wat lekkerder maken door ze te poffen, in een popcornmachine, boven een vuurtje of gewoon in de pan.

Eieren rapen

 • Zorg dat je, zeker bij de sluipvariant, het spel op een rustige plek speelt met niet al te veel omgevingslawaai.

Veiligheid

 • Test van tevoren goed of de maiskorrels niet door het rietje heen kunnen schieten!
Lees 4060 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 december 2020 09:59
Log in om reacties te plaatsen