maandag, 31 augustus 2015 02:00

Scoutinglipdub

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een lipdub met Scoutingthema.

Beschrijving van de activiteit

Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. De audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door die van het originele nummer. Er wordt meestal een vorm van een draagbare stereo gebruikt, zoals een iPod of boom box. Uiteindelijk lijken de meeste lipdubs op eenvoudige videoclips, hoewel velen toch goed voorbereid en geproduceerd zijn. Soms zelfs met de hulp van een productiebedrijf en met professionele steadycams. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continu shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers of Scoutinglokalen.

Bespreek met elkaar op welk liedje er een lipdub gemaakt gaat worden. Dit kan een Top 40 hit zijn maar ook een liedje met een knipoog naar Scouting. Bespreek hoe je het gekozen liedje gaat uitbeelden op de lipdub. Wie welk stukje zingt / playbackt en hoe iedereen gekleed gaat. Het is belangrijk dat alle spelers / zangers het lied goed uit hun hoofd kennen, zodat de lipbewegingen later gelijk lopen met de muziek.

Bespreek wie er gaat filmen en hoe de looproute van de camera is. Hierna is het tijd voor actie. Zorg dat iedereen verkleed en wel op de juiste plek staat en loop de route met muziek een keer voor. Maak eventueel aanpassingen en het filmen kan beginnen. De opkomst wordt natuurlijk afgesloten voor de tv.

Voorbereidingstijd

Materialen regelen, eventueel een script schrijven (afhankelijk van leeftijd).

Benodigd materiaal

 • Muziek op een draagbare geluidsdrager.
 • Verkleedkleren en andere attributen.
 • Filmapparatuur, eventueel montagemateriaal.
 • Tv (eventueel met bak popcorn).

Tips

 • Wanneer je dit spel online doet, zorg je er voor dat iedereen thuis een opname maakt van een stukje van de clip. Verdeel van te voren wie welke stukje van de muziek doet en laat voorwerpen van scherm naar scherm overgegooid worden.
 • Zorg dat iedereen meewerkt. Wil iemand niet op tv / internet? Laat diegene dan filmen.
 • Laat de lipdub op een ouderopkomst / opendag zien.
 • Kies voor 2 varianten: met en zonder bloopers.
 • Bij een wat jongere speltak kun je als leiding het liedje te kiezen (kan ruzie / meningsverschillen voorkomen).
 • Extra uitdaging: zonder montage! Laat de muziek tegelijk met de video afspelen. Hierdoor moeten er geen andere achtergrondgeluiden zijn (achter de schermen dus monden dicht, geen gegiegel).
 • Enkele voorbeelden:
Lees 5922 keer Laatst aangepast op dinsdag, 01 december 2020 22:05
Meer in deze categorie: « Puzzeltijd Sportenruil »

1 Reactie

Log in om reacties te plaatsen