vrijdag, 14 april 2017 22:44

Doen alsof

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers doen alsof ze alleen of samen met iemand anders iets doen. Ze leven zich in in de situatie. Ze houden ook rekening met wat de ander (de rol die zij niet spelen) doet.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos vraagt aan Stuiter om Hond uit te laten. Stuiter heeft Hond aan de lijn. Leuk! Hond loopt zo hard, dat de lijn strak staat. Als ze bij het veld komen, mag Hond los. Stuiter gooit de bal, Hond rent weg, pakt de bal en brengt hij terug naar Stuiter. Zo gaat het spelletje een tijdje door. Als ze weer in het huis van Bas en Rebbel zijn, laat Stuiter zien hoe hij moest lopen en hoe hij de bal gooide. Hond begrijpt er niets van. Hij wil de bal pakken, maar er is geen bal. Stuiter doet alsof hij Hond uitlaat en met Hond speelt. 

De bevers gaan ook doen alsof. Ook praten doe je alsof. De leiding vertelt een bever zachtjes of in een andere ruimte wat hij moet doen alsof. Eventueel kun je samen met de bever bedenken hoe hij dat moet doen. Weten de andere bevers wat de bever doet?

Voorbeelden van opdrachten:

  • Iets heel zwaars optillen.
  • Je voert samen met (bijvoorbeeld) je oma de eendjes. Je krijgt van je oma telkens een stukje brood voor de eendjes.
  • Knikkeren met je vriendje/vriendinnetje. Je doet net alsof je vriendje ook echt meespeelt, je praat tegen hem en wacht tot hij gegooid heeft.
  • Voetballen met je vriendje(s).
  • Je laat de hond uit. Hij loopt hard en de lijn staat strak. Je moet rennen.
  • Je speelt met de hond. Je gooit de bal en wacht tot de hond de bal terugbrengt. Af en toe aai je de hond.
  • Je speelt samen een spelletje bijvoorbeeld kwartetten, memory. Je moet ook op je beurt wachten.
  • Je krijgt een cadeautje van bijvoorbeeld je oma, omdat je jarig bent. Je pakt het cadeautje aan. Je bedankt je oma en geeft haar een kus.

Andere mogelijkheid: spel de aap en de kokosnoot. De aap (een bever) doet alsof hij slaapt. Maar hij is wakker. En bewaakt zijn kokosnoot (een bal). Kan een andere bever de kokosnoot afpakken? Bijvoorbeeld net doen, als hij gewoon langs de aap (bever) en de bal loopt en dan toch snel de bal pakken.

In het prentenboek 'Sjaantje doet alsof' vind je verhaaltjes over Sjaantje en haar opa die doen alsof. (http://www.leesfeest.nl/boek/sjaantje-doet-alsof

Benodigd materiaal

Het is handig als je van te voren opdrachten bedenkt.

Lees 2376 keer Laatst aangepast op donderdag, 20 april 2017 22:55
Log in om reacties te plaatsen