maandag, 31 augustus 2015 02:00

De geheimen van Anansi op het speelveld

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Stuiter heeft een doos gekregen. Deze doos is voor op het speelveldje. In de doos zit een bal gemaakt van vodden en oude fietsbanden. Zo maken de straatkinderen in Ghana zelf een bal!

Beschrijving van de activiteit

1. Gevangen in het web

Stanley zijn draden willen nog wel eens in de knoop raken, het lijkt wel een groot spinnenweb. Om het uit de knoop te halen moet je dan de draden volgen. Anansi is ook heel goed in het maken van spinnenwebben maar veel groter. Stanley fantaseert meteen over zo’n groot web. Zou dat niet ontzettend tof zijn om een ‘groot spel’ mee te doen? Met Anansi in het midden en de bewoners van Hotsjietonia als personen die dan langs de draden uit het web vluchten. Zouden ze Anansi te slim af kunnen zijn?

De bevers gaan een soort stand in de mand spelen waarbij de vluchtwegen bepaald worden door de draden en de ‘tikker’ na het vangen van de bal ook een vaste route krijgt, verder werkt het ongeveer hetzelfde. Hiervoor wordt een megagroot spinnenweb met touwen over een veld uitgespannen, het aantal punten (touwen) gelijk aan de deelnemers. Ook zijn er een aantal cirkels getekend, vanaf het midden naar buiten steeds groter, ook dit aantal gelijk aan de bevers.

Het veld ziet er ongeveer als volgt uit: tekening basispositie met pit, vrije draden en cirkels. (zie afzonderlijke bijlage)

De bevers krijgen allemaal een touw vast door die onder hun arm te pakken en de hand in een broekzak te doen. In het midden staat een leid(st)er, hij/zij gooit de bal in de lucht en roept de naam van de gene die Anansie mag zijn. “Anansi in het web en de bal is voor... NAAM'. Zodra de bal is losgelaten probeert de rest zo ver mogelijk langs hun draad te rennen en de gene die zijn naam is geroepen probeert de bal zo snel mogelijk vast te hebben. Zodra deze de bal heeft roept hij "STOP!", iedereen staat dan stil en spreiden hun benen.

De “Anasi” mag nu vanaf de plaats waar hij/zij deze heeft gevangen drie stappen zetten om op een cirkel te komen en daarna vrij over die cirkel bewegen. Zo kan die iemand uitzoeken waar hij/zij de bal vanaf de plek door iemands benen heen kan rollen. Wanneer het lukt om de bal door iemand benen door te rollen worden de stukken cirkel waar “Anansi” staat aan beide zijden van de draad waar de persoon met de benen wijd aan zit met pionnen gemarkeerd. In een volgende beurt is het web daar gebroken, dit stuk web kan daar dan niet door Anasi gepasseerd worden. De persoon waar de bal naar gerold werd is de volgende die de bal mag gooien en een nieuwe naam voor de “Anansi” roept.

Als de balvanger de bal heeft en stop heeft geroepen, gaat “Anansi” weer drie stappen zetten om op een cirkel te komen, ook hij/zij mag vrij over de niet gemarkeerde delen van de cirkel lopen en probeert zo de bal door iemands benen te rollen. Ook daar wordt het web weer verbroken, er worden pionnen gezet op de delen van de cirkel die grenzen aan de draad van de bever die afgerold is. Iedereen gaat weer naar het midden, de afgerolde mag de bal opgooien, een nieuwe naam roepen en het spel herhaalt zich.

Het web ziet er dan als volgt uit: Tekening waarin meerdere stukken verbroken zijn. (zie afzonderlijke bijlage) Gedurende het spel komen er dus steeds meer gaten in het web en is het lastiger om iemand te vinden die afgerold kan worden. Aan het eind gaat het erom wie een draad heeft dat niet meer aan de cirkels vast zit (dus het vaakst afgerold is), hij zij is door ervaring “Anansi” te slim af en heeft dan gewonnen.

Tips/aandachtspunten

 • Betrek kinderen die niks hoeven te doen tijdens het afgooien door bv hardop het aantal stappen mee te tellen, en tempo door daarna vanaf tien af te tellen.
 • Als kinderen moetje hebben met het volgen van de touwen dan kan je de looplijn ook gebruiken om de kinderen ‘terug’ te plaatsen.

2. Ghanese Dieren Geluiden verzamelen

Rebbel verteld dat er in Ghana allemaal dieren zijn die andere geluiden maken dan de dieren hier. Gaan de bevers mee op geluidenspeurtocht? In het bos zitten verschillende mensen verstopt, met een eigen “Ghanees dier” geluid. De bevers hebben een lijstje met daarop één plaatje van elk dier. De verstopte ‘dieren’ maken na een gegeven signaal allemaal regelmatig hun geluid. De bevers gaan die dieren opzoeken en langs om de dieren geluiden te verzamelen. Eenmaal bij het dier/ de persoon dan word het dier afgestreept.

Tips/aandachtspunten

 • Baken het zoekgebied duidelijk af.
 • Spreek een tussenliggende tijd af waarin de geluiden gemaakt worden.
 • Gebruik een signaal voor het begin en einde.

3. Ghanees straatvoetbal

Keet heeft op het veld vier hoopjes gemaakt van wat losse bladeren. Met een bal loopt ze daar rond. Ik ben nieuwsgierig wat ze aan het doen is en gaat kijken, het lijkt wel voetbal. “Kom je meedoen?”, vraagt Keet aan Stuiter, “Dan is dit mijn doel en die daar van jou, en je mag het hééle veld gebruiken”. Voetballen op een veld zonder lijnen, dat vindt ik wel leuk om met Keet te doen.

In Ghana spelen ze verschillende vormen van (straat)voetbal. Een groot verschil met het standaard voetbalspel is, dat er geen regels zijn en de bal niet uit kan gaan of achter kan raken. Straatvoetbal speel je op een klein veldje waarbij 1 tegen 1 tot 5 tegen 5 spelers, met voetbaltrucs de tegenstander proberen af te troeven. De doelen maak je gewoon van wat er voor handen is, en bij gebrek aan een bal neem je een ander voorwerpt dat kan rollen.

Tips/aandachtspunten

 • Semi-vrij-spelen: voor bevers kan zo een vrij veld en een doel zonder voorkant prima, ze blijven vaak toch rondom de bal lopen en vinden het leuk om de bal samen in het doel te krijgen.
 • Spelend aansturen: dit spel is uitermate geschikt voor leiding om zelf of door de bevers aan te moedigen de bal bij het veld en bij de doelen te houden.
 • Leiding speelt mee: variant met alle bevers tegen twee leiding/spelfiguren is hierbij goed en leuk om te doen.

4. Banaanhengelen

“Waaaah een spin” klinkt het uit de keuken van Rozemarijn. Langs de fruitschaal loopt een grote spin. Professor Plof komt al aangerend. “Wow die is erg groot, het lijkt Anansi wel”. Nu durft Rozemarijn de bananen niet meer te pakken, en ze had net zo’n trek. Gelukkig heeft Professor Plof een hengel in de kast staan.

In Ghana hebben ze veel bananen en bananen zijn een geweldig tussendoortje. De Bevers gaan daarom bananen eten maar moeten er wel wat voor doen. De bananen hengelen ze uit ‘het bos’ met een (zwembad)haak. Om het de Bevers gemakkelijk te maken hebben de bananen een ring.

Tips/aandachtspunten

 • Was de schroefogen vooraf af.
 • Om het spannender te maken kan je banen verstoppen tussen takken.
 • Variant zonder schroefogen: Laat de bananen per twee aan elkaar laten en de (oudere met jongste) bevers per twee hengelen.

5. Hinkelen

Sterre heeft wel eens een spin aan boord. Steven die vindt dat niet fijn en betreed dan de plek waar de spin gezien is niet, op het dek hinkelt hij er om heen. Sterre die speelt het spelletje dan mee, maar zij pakt de spin op en doet die daarna in een mandje waarmee ze de spin terug naar zijn eigen land kan brengen. Op het dorpsplein in de Ghanese stad Accra hinkelen ze veel. Dit spel kunnen de bevers ook wel. Midden in Hotsjietonia is op het plein een hinkelveld getekend, wie kan dit het beste, daarmee Anansi pakken en zoals Sterre in het mandje leggen?

Tips/aandachtspunten

 • Dit spel kan op zichzelf of met andere pleinspelen samen.
 • Een pleinspel dat ze in Ghana ook veel doen is knikkeren, je kan bv verschillende knikkerspelen uitzetten.
 • Denk ook aan improviserend spelen met lakens en een bal.
 • Als je in de regio een parachutespel hebt is die als alternatief ook te gebruiken.

6. Verstopspel van Anansi (Sey)

Noa heeft gezien dat ze in Ghana een leuk verstopspel spelen. Ze heeft een hoopje zand en pakt steeds een hand eruit en schenkt die in een getekende cirkel. In het zand zit een kiezelsteen (Anansi) verstopt. Kan Stuiter raden wanneer Anansi (de kiezelsteen) in de zandhoop mee gegoten wordt?

Sey is een spel waarvan in Westafrika veel varianten voorkomen. Het is een verstopspel. Bij dit spel zitten twee spelers tegenover elkaar op de grond rondom een veld. Het veld bestaat uit twee cirkels van 50-60 cm. In het originele spel maken de kinderen een drietal kuiltjes in de grond en verstoppen een voorwerp (kiezel) in een van de zandhoopjes die ze uit de hand terug 'schenken'. Het doel is om de kiezel ongemerkt in een van de drie kuiltjes terug te 'schenken' zonder dat de ander dat ziet, als die de juiste aanwijst is de beurt aan hem, als die misraad komt er een kuiltje bij en wordt de kiezel verstopt in een van de vier kuiltjes. De kiezel mag niet tweemaal in dezelfde kuil gelegd worden en je wint als jouw kuiltjes de andere zijde bereiken. Het is handiger om hiervoor een speelbord te maken op een laken, daarop zijn dan cirkels getekend ter grote van een beker zand, en dan twee bakken met 'droog' zand te gebruiken.

Tips/aandachtspunten

 • Hygiëne: voor en na gebruik van speelzand altijd handen wassen.

Benodigd materiaal

1. Gevangen in het web

 • Spinnenweb (samengesteld uit: stervorm van lange sisaltouwen en vastgebonden aan palen
 • Cirkels van stoepkrijt of sisaltouw)
 • Stoepkrijt/sisaltouw
 • Bal
 • Pionnen of kegels

2. Ghanese Dieren Geluiden verzamelen

 • Fluit of toeter
 • Kaart met dierenafbeeldingen
 • Stiften/pennen

3. Ghanees straatvoetbal

 • Voetbal
 • Doelmateriaal (bv doeken, takken of afval)

4. Banaanhengelen

 • Hengels met draad en haak
 • Bananen
 • Schroefringen
 • Zwembadhaak en/of zwarte ‘echte’ hengel
 • Nepspin (gemonteerd aan einde van haak of bij hengel)

5. Hinkelen

 • Stoepkrijt
 • Nep-spin
 • Mandje

6. Verstopspel van Anansi (Sey)

 • Zand
 • Kiezelsteen
 • Speelbord (laken met cirkels)
 • Bekers
 • 2 Bakken

Tips

 • Voor andere activiteiten met als thema Ghana / Anansi kijk op Ghana opkomst
Lees 2727 keer Laatst aangepast op vrijdag, 19 juli 2019 05:13
Log in om reacties te plaatsen