maandag, 31 augustus 2015 02:00

Maak een draak

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak een draak die 'echt' vuur kan spuwen!

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie voor bevers: Stuiter heeft een boek over een draak gelezen en vertelt Rozemarijn en Prof. Plof daar enthousiast over. 'En toen kwam er vuur uit zijn bek! De draak spuugde vuur!' Stuiter raakt er niet over uit gepraat. Prof. Plof krijgt een idee. Hij stelt Stuiter voor een vuurspuwende draak te maken van een PET fles.

(In de pauze kan je een prentenboek over een draak voorlezen: bijvoorbeeld: Draak, geschreven door Nils Pieters. Of: Draak Dries, geschreven door Julia Donaldson. Of: Draakje Vurig, geschreven door Josina Intrabartolo. Of: De krokodil die niet van water hield geschreven door Gemma Merino. Al zijn broertjes en zusjes vinden zwemmen leuk, maar hij niet. Dan ontdekt hij, dat hij een draak is, die heel goed kan vuur spuwen.

Thema introductie voor welpen: Chil heeft over China gevlogen tijdens het Chinees Nieuwjaar. Het was heel druk op straat. Er liepen mensen die grote, kleurrijke draken droegen.

 

Verzamel van tevoren voor iedere bever een PET-flesje (0,5l) of laat ze er zelf een meenemen. Giet een bodempje azijn in de fles. 100-200ml is ruim voldoende. Gebruik hiervoor een trechter en zet met een watervaste stift een streepje op de fles tot waar de bevers mogen gieten. Maak propjes van crêpepapier in de kleur van drakenvuur. Draken spuwen heus niet alleen rood vuur, dat weet natuurlijk iedereen! Prop de propjes in de fles met azijn. Spuit tot slot nog een beetje afwasmiddel in de fles en draai dan de dop er heel goed op.

Tover nu de fles om tot draak: wikkel er een gekleurd papier omheen, plak er stekels, een staart, armen en benen aan vast. De opening van de fles is de bek van de draak. Hij houdt zijn kop omhoog om hoog in de lucht vuur te spuwen.

Als de draak klaar is, is het tijd om hem te laten spuwen. Knip een vierkantje crêpepapier uit. Leg daar een schepje (theelepel) zuiveringszout op en vouw/rol het papiertje dicht. Zet de draak stevig neer, zodat hij niet om kan vallen. Draai dan de dop voorzichtig van de fles. Prop het pakketje zuiveringszout in de mond van de draak en wacht tot de vuurstraal losbarst!

Naderhand ruim je natuurlijk met z'n allen de boel weer netjes op.

Voorbereiding

Zorg dat je alle spullen hebt. Zuiveringszout kun je kopen bij de drogist, maar je kunt het ook vervangen door een zakje bakpoeder.

Benodigd materiaal

 • PET-flesjes
 • Papier, scharen, lijm
 • Crêpepapier
 • Azijn
 • Afwasmiddel
 • Zuiveringszout

Tips

 • Zorg voor voldoende begeleiding bij het knutselen.
 • Je zou evt de bevers wat op weg kunnen helpen door de poten/stekels/staart van de draak alvast op gekleurd papier te tekenen. Dan hoeven ze het alleen te knippen en plakken.
 • Wees gewaarschuwd; het wordt een grote bende.
 • Je kunt ook eerst de flessen versieren en ze dan pas vullen, hoewel het vullen makkelijker is als de fles nog niet versierd is en zolang de dop er goed op zit.
 • Maak een foto van de creaties vóórdat ze gaan spuwen.
 • Voor een vergelijkbaar effect kan je ook cola en mentos gebruiken.
Lees 3582 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 september 2021 20:44
Log in om reacties te plaatsen