zondag, 19 april 2020 14:42

Poppenkast Scouting Journaal

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Begrijpen hoe nieuws werkt en er verschillende vormen zijn waarop het vertelt kan worden. 

Beschrijving van de activiteit

In de jungle gebeurt er heel veel. Shanti is er vaak met Mowgli op avontuur. Mowgli leert haar alles wat hij weet en er gebeurt heel veel. De jungle is namelijk groot en er zijn veel dieren die er rondlopen. Mowgli spreekt vaak af met Chil de boodschapper van de ungle. Hij gaat langs bij alle dieren en vraagt wat ze hebben beleeft. Samen hebben ze poppen gemaakt van alle dieren waarmee ze elkaar de verhalen vertellen. 

Met handpoppen gaan we een echt journaal maken. Wat zie je meestal in een journaal naast de feiten die gebeurd zijn? Per nest gaan ze bedenken welke gebeurtenis uit de groep, ploeg, kamp ze na gaan spelen. Laat de welpen handpoppen maken, hiermee moeten ze een echte gebeurtenis op twee manieren uitbeelden (feitelijk en een gedramatiseerd), laat ze ook een gaaf scoutingavontuur bedenken die ze met de hele groep nog kunnen doen (voorspellingen). Denk ook aan het decor en een poppenkast of plek die als minitheater te gebruiken is (bv onder twee losstaande tafels waarvan een gekanteld en een tbv achtergrondstukken). Maak (ook) je eigen leiding na en ga met ze op avontuur. Zorg voor begeleiding per nest. 

Extra uitdaging

Maak er een stopmotionmovie van, het verhaal moet dan zonder geluid en met de objecten en eventuele tekstballonnen duidelijk zijn.

Benodigd materiaal

  • Sokken
  • Plakogen
  • Wol
  • Voorbeeld handpop
  • Knutselmateriaal en decorstukken
  • Poppenkast of tafels

Veiligheid

let op de inhoud van de avonturen en de gebruikte figuren, dat scenes niet kwetsend of lastig zijn voor de welpen.

Tips

Kijk eens op internet naar nog meer tips hoe je makkelijk en leuk poppenkast poppen kan maken, zoals op https://nl.pinterest.com/pin/346636502543290818/.

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

Aanvullende informatie

Lees 1223 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:50
Log in om reacties te plaatsen