donderdag, 16 april 2020 11:10

Weerwolven van Whatsapperdam

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Weerwolven is een spel waarin twee teams (burgers en weerwolven) het tegen elkaar opnemen en elkaar proberen te elimineren. De meerderheid van de spelers horen bij het team burgers, maar weten niet wie er nog meer in hun team zit. Een kleine minderheid hoort bij het team weerwolven en weet wel wie er in hun team zitten.

Een spel weerwolven bestaat uit meerdere dagen waarin twee rondes overdag en 's avonds gespeeld worden. Iedere avond mag het weerwolven team één persoon kiezen die zij vermoorden en opeten. En overdag ('s morgens en 's middags) mogen alle spelers bepalen wie zij verdenken een weerwolf te zijn en hiervoor straffen door hem of haar te lynchen.

In deze variant is het spel Weerwolven aangepast om te spelen via Whatsapp. Gebaseerd op de regels van het spel zoals dit gespeeld wordt op het forum van Boardgamegeek (https://boardgamegeek.com/thread/585004/guide-playing-werewolf-boardgamegeek).

Beschrijving van de activiteit

1. Hoe werkt dit via WhatsApp

Iedereen die aan dit spel meedoet zal uitgenodigd worden voor een speciale Weerwolven van WhatsApp groep en mag hieraan mee doen.

Bij de start van het spel zal door alle spelers één speler (de meest betrouwbare in het spel) gekozen worden als burgemeester. Naast dat deze speler zijn hele ambtstermijn deze titel mag voeren zal hij of zij de beslissende stem hebben in het geval van een gelijkspel tijdens het lynchen (lees verderop meer hierover).

1.1 Rondes

Tijdens de WhatsApp variant van het spel zal een dag 24 uur duren.

Deze begint om 8:00 's ochtend en zal tot 19:00 duren. Om 19:00 begint de nacht en deze eindigt om 8:00.

1.2 Lynchen overdag

Overdag ('s ochtend en 's middags) mogen alle spelers die nog in het spel zijn hun stem uitbrengen op één andere speler. Deze stem mag gedurende de dag op ieder moment gewijzigd worden. De speler die de meeste stemmen heeft gekregen op 19:00 (de deadline voor het stemmen) wordt gelyncht en mag de rest van het spel geen berichten meer plaatsen in de WhatsApp groep

Stemmen kun je doen door vetgedrukt de naam van de persoon waarop jij wilt stemmen te plaatsen (in WhatsApp kan dit door Ik stem: en de naam tussen sterretjes te zetten **).

Bijvoorbeeld: *Ik stem: Jeroen*

In het geval van een gelijk spel zal de (aan het begin van het spel gekozen) burgemeester de beslissende stem hebben.

Uiteraard is het de bedoeling om als burgers een weerwolf te lynchen en om dit als weerwolven te voorkomen. Om dit te doen zullen jullie overdag via WhatsApp met elkaar kunnen discussiëren en waarheden, halve waarheden en fake nieuws van elkaar moeten gaan scheiden. Het doel is om uit te vogelen wie de waarheid verteld en wie er liegt.

1.3 Nachtelijke moorden

Als de nacht begint hebben de weerwolven de mogelijkheid om samen (in een aparte WhatsApp groep) de mogelijkheid samen te bepalen welke speler zij die nacht zullen opeten/vermoorden voor de start van de volgende dag (deze speler ligt dan uit het spel en mag geen berichten meer plaatsen). In deze groep kunnen de weerwolven gedurende de nacht ook overleggen over hun strategie en hoe zij het spel verder willen spelen.

De dag en nacht wisselen elkaar af net zolang tot er geen weerwolven of geen burgers meer in het spel zitten.

1.4 Communicatie

Tijdens het spel mogen alle spelers (die niet gelyncht of vermoord zijn) overdag in de algemene groep overleggen. Gedurende de nacht slapen alle spelers en mogen er in deze groep ook geen berichten geplaatst worden.

De weerwolven mogen alleen in de nacht overleggen in de speciale weerwolven groep. De begeleider van het spel voegt iedereen die weerwolf is toe aan deze groep.

Alle spelers kunnen voor vragen contact opnemen met de begeleider van het spel en om speciale boodschappen door te geven (als dit bij een speciale rol hoort).

Het is niet toegestaan om buiten deze groepen met elkaar over het spel te discussiëren. Uitzonderingen op deze regel kunnen gemaakt worden als dit voor de verloop van het spel en het uitvoeren van een speciale rol noodzakelijk zijn. De begeleider van het spel zal dit bepalen.

1.5 Begeleider

De begeleider speelt zelf geen rol in het spel en is er alleen om te zorgen dat alle spelers weten wat hun rol is en in de juiste groepen toegevoegd worden. 

Ook zorgt de moderator dat de dagen en nachten elkaar goed opvolgen en de lynchpartijen en moorden goed afgehandeld worden.

Bij twijfel kan de moderator met vragen benaderd worden. Indien de regels niet nageleefd worden kan de moderator spelers uit een groep zetten of de hele groep tijdelijk op mute zetten.

Benodigd materiaal

 • Smartphone met Whatsapp, Signal (of andere messaging tool)
 • Laptop met web Whatsapp (of andere messaging tool)
 • Tekstverwerker, powerpoint, screenshot app
 • Online applicaties

Veiligheid

 • Als moderator moet je ervoor zorgen dat het spel netjes verloopt en discussies netjes gevoerd worden.
 • Dat er geen vreemde personen aansluiten en (ook de anoniem verstuurde berichten) netjes blijven.
 • Als je dit voor/met een jongere doelgroep speelt, kun je de spelrondes inkorten en zul je meer aandacht aan het modereren moeten besteden.

Tips

Wij hebben het spel gespeeld met Stamleden, Stafleden en Roverscouts uit een groep en een aantal extra Stafleden van andere groepen. Vanuit dit spel kunnen wij de volgende tips geven.

 • Betrek de spelers bij het spel en geef hen de mogelijkheid om (via de moderator) het spel ook een nieuwe wending te geven.
  • Een Cupido kwam met het idee om naast eenmalig twee spelers voor het hele spel te koppelen ook met tijdelijke acties het spel te beïnvloeden. Zoals blinde liefde waarbij een speler voor één ronde smoorverliefd op een andere speler wordt en automatisch hetzelfde stemt in de stemronde. Of een kalverliefde waarbij de geliefde maar één ronde elkaars geliefde zijn en niet op elkaar kunnen stemmen.
  • De leerling ziener kwam op het idee om contact te zoeken met zijn leraar en zo kennis uit te wisselen. En om een anoniem briefje te versturen naar een door hem bekeken speler om zo het te beïnvloeden.

Als moderator kun je hier ruimte voor geven en als het spel het toelaat ook in mee gaan.

 • Creëer verschillende app groepen waarin ook andere spelers vrij met elkaar kunnen spreken en een eventuele strategie kunnen bepalen.
  • Wij hadden een groep voor het stadbestuur waarin iedereen die zich kandidaat had gesteld voor de post van burgemeester in zat, een groep voor de ziener en zijn leerling en een speciale groep waarin een speler (die door een telfout van de moderator overleden was) toch nog een keer cryptisch zijn verdenkingen mocht uiten en nog een paar andere kleine groepen.
 • Gebruik extra toepassingen om het spel leuk te houden.
  • Voor het stemmen op de burgemeester hebben wij een online stemtool gebruikt. Dit is niet de meest veilige en betrouwbare optie, maar geeft wel een leuke wending aan het spel.
  • Om de verdenkingen en het nomineren van verdachte burgers wat meer vaart te geven hebben wij een padlet geopend waarop iedereen anoniem zijn verdenkingen kon plaatsen. Hier werd een hoop fake en echt nieuws op geplaatst en leidde tot leuke discussies.
 • Geef updates in de vorm van een korte introductie van een nieuwe dag en krantenknipsels om de discussie wat op gang te brengen. Dit kan via online tools of simpel via software die vaak standaard op een pc aanwezig is.
Lees 4848 keer Laatst aangepast op woensdag, 16 september 2020 11:43
Log in om reacties te plaatsen