maandag, 03 februari 2020 17:19

Bagheera de beste jager bij de Khaali Jagah vlakte

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bagheera is de inktzwarte panter. Hij is de beste jager van de rimboe, omdat hij goed kan sluipen en spoorzoeken. Hij ziet scherp (ook 's nachts) en zijn reukvermogen is optimaal. Hij is een goede vriend van Mowgli. De panter leert hem praktische dingen om in de rimboe te kunnen overleven.

Beschrijving van de activiteit

De verzamelde welpen schrikken op van een geschreeuw uit de verte. Hollend komt een persoon (leid(st)er) in overall aangerend. Het blijkt een oppasser van een transport naar een dierentuin te zijn. Hijgend vertelt deze dat er uit hun wagens gevaarlijke zwarte panter is ontsnapt! Hij is samen met de andere oppassers op zoek naar het dier. Hij heeft een net bij zich waarmee hij de panter kan vangen. Durven de Welpen hem mee te helpen met zoeken?

Week 1

Panterjacht

Direct buiten het clubgebouw vinden de Welpen al spoedig de eerste sporen van de ontsnapte panter. Zet een tocht uit met verschillende pantersporen, bijvoorbeeld met pootafdrukken, stukjes vacht, bloedafdrukken aan bomen en een geurspoor. Tijdens de panterjacht moeten de hele horde precies het panterspoor volgen. Dat betekent het nemen van hindernissen, sluipen en klimmen. Van te voren heb je als leiding een aantal posten opgebouwd, bijvoorbeeld:

  • een hindernisbaan
  • touwslingeren
  • apenbrug over een ravijn
  • een kabelbaan

De oppasser doet enthousiast mee en meent telkens in de verte al een zwarte schim van de panter te zien.

Sluipspel

Onderweg rusten we even uit. De oppasser legt dan uit wat de Welpen moeten doen als ze de panter eenmaal gezien hebben. Ze moeten hem dan besluipen en een net over het dier heen gooien. We gaan dat nu oefenen. Een Welp is de panter en wordt geblinddoekt. Hij gaat in het midden van de in een grote kring verzamelde horde zitten. De oppasser leent zijn net aan een Welp uit, die dan moet proberen om dit ongehoord over de panter te gooien. Als de panter in de juiste richting van een geluid wijst is de Welp af. De oppasser kan ook meerdere Welpen tegelijk laten naderen.

Prooigooien

Vlak voor het einde van de tocht zien de Welpen een rare zwarte zak in een boom hangen. Dat is waarschijnlijk een prooi die de panter daar even heeft verstopt. Panters gebruiken hoge bomen om hun prooi in te hijsen, zodat ze niet meteen alles hoeven op te eten. De Welpen kunnen niet in de boom klimmen. Ze zullen de zak eruit moeten zien te krijgen. Alle Welpen zoeken denne-appels, ze zoeken stokken of ze krijgen van de leiding een aantal ballen. Daarmee proberen ze de zak kapot te gooien of slaan. De zak is gevuld met kleine snoepjes. Als hij stuk gaat mag iedereen lekker graaien.

TIP: Let bij dit spel op de veiligheid. Zorg dat het snoepgoed niet alleen naar de brutaalsten gaat, laat ze bijvoorbeeld per nest delen.

Afsluiting

Aan het einde van de tocht vinden de Welpen een slapende panter (leid(st)er met zwart pak en masker). Hij/zij ziet er niet echt gevaarlijk uit. Ze besluipen het dier en vangen het met het net van de oppasser. De Welpen komen erachter dat de panter Bagheera is uit de rimboe. Ze bevrijden het dier. Ondertussen heeft de "oppasser" zich stiekem uit de voeten gemaakt. Bagheera vertelt dat deze "oppasser" eigenlijk een illegale dierenhandelaar is, die ook andere dieren heeft ontvoerd uit de rimboe. Als dank voor zijn definitieve bevrijding belooft Bagheera om tijdens de volgende opkomst meer over zichzelf en de rimboe te vertellen.

Bagheera heeft ook al een opdracht voor de opkomst van de volgende week. Elke nest moet deze week ergens drie verschillende geluiden (liefst zo raar mogelijk) opnemen. Hiervoor kunnen ze bijvoorbeeld een MP3 speler gebruiken.

Week 2

Bagheera is er deze week weer. Hij legt uit dat hij zo'n goede jager is omdat hij goed gebruik maakt van zijn zintuigen. In deze opkomst gaan we oefenen in ruiken, horen, zien en voelen.

Kimspelen

Maak drie verschillende kimspelen. De Welpen doen deze kimspelen eerst individueel, dan in subgroepjes en dan met de hele horde.

Doop lapjes in b.v. azijn, muggenolie, koffie, afwasmiddel, doucheschuim e.d. hang ze op rond het clubhuis. De Welpen gaan ze zoeken en noteren welke geurtjes ze denken te hebben gevonden.
Draai nu op een meegebrachte cassetterecorder de bandjes van de nesten. Daarop staan de geluiden die ze deze week hebben opgenomen. De andere nesten moeten raden waarvan de geluiden afkomstig zijn.
Verdeel de horde in twee groepen. Deze twee groepen gaan tegenover elkaar zitten (niet in twee rijen), met de gezichten naar elkaar toe. Voor hen liggen hun petten of dassen, met daaronder een voorwerp. Op een teken tillen alle Welpen hun petten op en kijken goed wat de andere partij eronder heeft liggen. Dan gaan de petten weer over de voorwerpen. Nu mag de ene partij beginnen te vragen om voorwerpen, ze moeten ook zeggen van welke Welp ze dat voorwerp willen hebben. Hebben ze het niet goed onthouden, dan mag de andere partij verder gaan met vragen.

Jagen in de donkere rimboe

De leiding heeft een gedeelte van het lokaal verduisterd of een "tunnel" gemaakt van donkere gordijnen of zwart plastic. In deze afgescheiden ruimte hangen en staan allerlei verschillende voorwerpen (geen scherpe of andere gevaarlijke objecten). Denk ook aan "vieze" voorwerpen, zoals natte lappen, draden, sponzen, enzovoort Om het spannender te maken kun je ook van buiten de "tunnel" met touwen sommige voorwerpen laten bewegen. Per nest moeten de Welpen deze tocht door het struikgewas van de rimboe bij nacht maken. Welk nest heeft het beste gevoeld en weet aan het eind de meeste voorwerpen te noemen?

Jacht op de afbeelding van Bagheera

Bagheera heeft een grote plaat bij zich met een afbeelding erop. Deze afbeelding heeft iets met Bagheera te maken, bijvoorbeeld de boom waarin hij altijd uitrust. De Welpen weten niet wat er op de plaat staat. Bagheera verstopt zich op een terrein. De Welpen zoeken naar hem en sluipen dichterbij. Als Bagheera de Welpen ziet loopt hij weg en zoekt hij een andere beschut plekje. De Welpen rennen terug naar een afgesproken punt als Bagheera ze gezien heeft. Daar tekenen ze vast wat ze zich van de afbeelding herinneren. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk de hele afbeelding die Bagheera bij zich heeft na kunnen tekenen. Je kunt de Welpen individueel of in groepjes laten werken.

Ontsnapspel

Bagheera staat in een afgebakend gebied. De Welpen zitten verscholen om dit jachtgebied. Zij zijn de mogelijke prooien van Bagheera. Als Bagheera een Welp ziet, dan noemt hij diens naam en heeft hij zijn prooi gevangen. De Welp gaat dan bij Bagheera in z'n jachtgebied staan. De anderen kunnen hem redden door naar hem te zwaaien (wuiven). Als de Welp een "wuifje" heeft gezien, dan mag hij proberen om uit Bagheera's jachtgebied te ontsnappen.

Afsluiting

Ter afsluiting speelt de horde het spel "sluipruimen", Ruim met alle Welpen het lokaal op zonder geluid te maken. Je neemt het opruimen op. Luister deze opname ten slotte af.

Benodigd materiaal

-

Lees 1662 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 april 2020 10:47
Log in om reacties te plaatsen