dinsdag, 04 februari 2020 16:09

Met Chil in de Jungle

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie.

Chil is een wouw, een type roofvogel. Hij is de boodschapper van de jungle. Chil is niet alleen een zeer goede waarnemer, maar is ook vol ijver om alles op te ruimen. Eén van de verhalen uit het Jungleboek waar Chil in voorkomt, is de ontvoering van Mowgli door de Bandar-log. In dit verhaal speelt Chil, de wouw, een belangrijke rol. Hij is het immers, die aan Baloe en Bagheera meldt, waar Mowgli heen is gebracht nadat deze onder hun ogen door de apen is meegenomen, de boomtoppen in.

Hoewel de beide vrienden van Mowgli wel hun uiterste best doen om het apenvolk bij te houden, lukt hen dat niet. Gelukkig blijkt nu, dat de lessen van Baloe niet tevergeefs zijn geweest. Want als Mowgli op zijn snelle tocht door de boomkruinen Chil hoog boven zich ontwaart, trekt hij diens aandacht door het roepen van de levenswoorden van de vliegende volken met het gefluit van de wouw er achter aan. Chil reageert daarop door zich een eind te laten zakken en kan zo de boodschap opvangen, die Mowgli voor hem heeft. Dan stijgt Chil weer op en houdt vanuit de lucht de bewegingen van de apen door de bomen in de gaten. Als het avond wordt en de apen in de Koele Holen zijn aangekomen, draagt Chil de wacht over aan Mang, de vleermuis, en gaat zelf op zoek naar Baloe en Bagheera om hen te laten weten, waar de apen met het mensenjong heen zijn gegaan.

Om de de welpen te laten zien waar Chil erg goed in is heeft hij een posten spel opgezet. Alle welpen gaan met hun neste de posten langs

Hiervoor is een centrale post nodig, waar de opdrachten voor het spel klaar liggen met het materiaal, dat nodig is om de opdrachten goed uit te voeren. Bij de centrale post halen de nesten een opdracht en het eventuele materiaal. Als ze hiermee klaar zijn, dan laten de welpen het resultaat beoordelen, brengen de opdracht en het materiaal terug en halen een nieuwe opdracht. Hieronder volgen enkele suggesties om te gebruiken. Het is natuurlijk altijd mogelijk om andere opdrachten te bedenken.

 • Verzamel een aantal voorwerpen, die niet in de omgeving thuishoren. Je kan die voorwerpen eventueel vantevoren zelf aanbrengen. Laat de welpen een lijst van al die voorwerpen maken.
 • Laat de welpen een geheimschrift of een semafoorbericht ontcijferen. Wordt er regelmatig geseind in de horde, dan mogen de welpen natuurlijk ook zelf seinen.
 • Maak een tekening met een aantal fouten, bijvoorbeeld een dier met verkeerde lichaamsdelen, verkeerd gebruik van de natuur, enzovoorts. De welpen sporen alle verkeerde dingen op.
 • Maak een plaat met allerlei natuurafbeeldingen, waarvan er steeds twee bij elkaar horen. Blad bij boom, staart bij dier, enzovoorts.
 • Bekijk een bloem of een insekt door een vergrootglas en maak een tekening van een bepaald onderdeel.
 • Wel eens met Arabische gom gewerkt? Maak met een penseel op stevig tekenpapier een afbeelding van een vogel of iets anders dat met de natuur te maken heeft. Neem daarna een tampon met olieverf en smeer het hele vel in. Laat de verf even drogen en was de tekening dan voorzichtig met water af. De afbeelding komt in wit te voorschijn.
 • Geluidenkim: op een MP3 speler worden een aantal natuurgeluiden opgenomen.
 • Iets laten zoeken, waarop gefloten kan worden en dan een liedje ten gehore laten brengen.
 • Laat de welpen met een kastiebal of een grote bal proberen om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Iedereen mag twee keer gooien. Welke groep gooit het verst? Er kan ook geslingerd worden met een tennisbal in een nylonkous als de omgeving zich daartoe leent.

Benodigd materiaal

 • Geheimschrift of semafoor + semafoorvlaggen
 • Tekening met fouten
 • Plaat met natuur voorwerpen die bij ekaar horen
 • Tekenmateriaal
 • Geluiden op een MP3speler
 • Bal

Veiligheid

-

Tips

-

Lees 1613 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 februari 2020 12:25
Log in om reacties te plaatsen