zondag, 17 november 2019 14:05

Het Oranje hotel Scheveningen (escape room)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In de Tweede Wereldoorlog moesten veel mensen onderduiken, omdat ze Joods of homo waren of vanwege hun politieke overtuiging. Anderen omdat ze anders opgepakt werden omdat ze onderduikers hielpen. Als je werd opgepakt voor verzetswerk kwam je in het Oranje Hotel in Scheveningen terecht.

Beschrijving van de activiteit

De uitleg

Jullie zijn opgepakt voor jullie verzetswerk in de tweede wereldoorlog. De bewakers zijn alleen corrupt en moet ontmaskerd worden. Hij is bereikbaar via de geheime gangen van het Oranje hotel, maar hiervoor moeten codes gekraakt worden. In een verhoorkamer staan enkele koffers die elk gesloten zijn met een slot. Het is de bedoeling om de sleutel te vinden om de kamerdeur open te doen zodat de leden op tijd zijn voor het middagmaal thuis. Indien ze niet tijdig vrij zijn, vinden jullie de hond in de pot.

De opdrachten

In de kamer is een casette speler (tja die hadden ze toen, je kunt ook een i-Pod of MP3 speler nemen) met daarin een casette met de nummers “message in a bottle” (1787) en “abc”. Op de casette speler is een post-it geplakt met daarop het hoeveelste nummer ze moeten beluisteren. Er staan dus meer nummers op dan alleen deze twee samen vormen de hint. Dit zijn een hints, geen cijfercode.

In de kamer staan 4 flesjes van 50cl drinken. In elk flesje zit een dobbelsteen waarvan 1 vlak is ingekleurd. Wanneer ze de flesjes in alfabetische volgorde zetten vinden ze zo de cijfercode van het slot. chocolademelk (8) – cola (4) – koffie (6) – thee (3)
Code slot 1: 8463

In de eerste doos zitten diverse foto's met onderschrift, aan de muur hangt een tijdslijn. Als de foto's met de tijdlijn kloppen staan er op de achterkant van de fotos een cijfer. Dit is de code voor het tweede cijferslot.
Code slot 2: 3870

In de tweede doos zit een papiertje met 4 vragen. Het antwoord op elke vraag is een land. In de kamer hangen vlaggetjes van verschillende landen. Op elk vlaggetje staat op de achterkant een woord in de bijhorende taal. Het aantal letters van het woord op de achterkant van de vlaggetjes van het land die een antwoord vormen zijn samen de cijfercode van het volgende slot.

 • UIt welk land kwam de eerste niet Italiaanse paus? Polen (Duitse en Tsjechische vlag als tegenhanger)
 • Welk land werd in 1492 door een Nederlander ontdekt? Amerika (Australische en Nieuw Zeelandse vlag als tegenhangers)
 • De inwoners van welk land drinken de meeste thee? Engeland (Chinese en Japanse vlag als tegenhanger)
 • Welk land heeft de meeste meren te wereld? Canada (Zweedse en Noorse vlag als tegenhanger)

Op elk vlaggetje staat op de achterkant een woord in de bijhorende taal. Het aantal letters van het woord op de achterkant van de vlaggetjes van het land die een antwoord vormen zijn samen de cijfercode van het volgende slot.
Code slot 3: 7646

In de derde doos zitten twee spreekwoorden: "Zoals de klok thuis tikt, tikt het nergens" en "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd". In de ruimte hangen analoge klokken die stilstaan. De klokken moeten van klein naar groot geplaatst worden en dan de tijd aflezen. Het cijferslot kan geopend worden.
Code slot 4: 2954

In de vierde doos zit een hoedje van papier en een tekening van een kast. de kast heeft ook een fysike kast waar de nummer in de ramen geschreven zijn. De laatste (optionele hint kan zijn dat er een rekenboek ligt met 1 één berekeningon opgelost: 12 x 2 + 1 - 2 = 23
Code slot 5: 1231

In de laatste doos zit een random geboortekaartje en een foto van de plaatselijke verzets held(en) (max 5, anders kom je boven 9999 uit). Het is de bedoeling dat ze de cijfers van hun geboortejaren optellen en hiermee het laatste cijferslot openen.

Benodigdheden

 • Casette speler + casteete bandje en post - it
 • 4 flesjes met chocomelk, koffie, cola en thee
 • Tijdlijn (pagina 3)
 • Diverse vlaggen (in iedergeval Polen, Amerika, Engeland en Canada) maar een paar extra (met cijfers op de achterkant) voor extra moeilijkheidsgraat is niet verkeerd
 • 4 analoge klokken in verschillende maten
 • 5 koffers / dozen met sloten
 • kast met 4 ramen en een hoedje van papier

Veiligheid

Mensen kunnen in paniek raken in afgesloten ruimtes, spreek af hoe deze persoon de ruimte kan verlaten zonder spelbederf.

Tips

 • Wees creatief, bedenk er eventueel opdrachten bij
 • Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl. Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.
 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Aanvullende informatie

Lees 1399 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:24
Log in om reacties te plaatsen