donderdag, 24 oktober 2019 16:58

Overwinteren bij het clubhuis

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het kan behoorlijk koud zijn in de winter. Hoe komen dieren de winter door zonder winterjas of centrale verwarming? Laat de welpen naar de omgeving van het clubhuis kijken door de ogen van dieren.

Beschrijving van de activiteit

Raksha vraagt of de welpen weten hoe dieren overwinteren. Sommige dieren maken voor de winter een lekker warm hol en houden een winterslaap, zoals de egel. De eekhoorn en gaai leggen een wintervoorraad aan en houden winterrust, waarbij ze af en toe wakker worden om te eten. Sommige insecten kruipen in de grond of onder boomschors, alleen of dicht tegen elkaar aan zoals lieveheersbeestjes. Er zijn vogels en vlinders die wegtrekken naar het zuiden. Weer andere dieren, zoals schapen en konijnen, krijgen een warme wintervacht.

Speel verstoppertje. Is het mogelijk je bij het clubhuis te verstoppen? Is dat makkelijker als je heel klein zou zijn?

Waar zijn de plekjes rond het clubhuis waar dieren een lekker warm en veilig holletje zouden kunnen maken om te overwinteren? Denk aan struikgewas, hoekjes, gaatjes en andere verstop plekjes.

Welke dieren zouden zich thuis voelen bij het clubhuis? De kinderen kiezen een dier, individueel of in nesten, dat op het schoolplein zou kunnen overwinteren. Met natuurlijke materialen uit de omgeving van de school, zoals takjes, dorre bladeren, dennenappels, maken ze voor dat dier een gezellig verstopplekje in een onopvallend hoekje bij het clubhuis. Dat kan een heel klein schuilplekje zijn voor insecten of een grote bladerhoop als slaapplek voor een egel.

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 314 keer Laatst aangepast op zondag, 08 maart 2020 14:51
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Buitenleven

Duur

30 min - 1 uur

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen

Locatie

BosBuitenGrasveld, speelveldRondom het clubhuisOp en om het waterStad

Voorbereidingstijd

Geen