donderdag, 24 oktober 2019 10:22

Mieren manieren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In een mierenkolonie heeft elke mier zijn eigen taak en er zijn regels en omgangsvormen. Dat gaan we eens van dichtbij bekijken.

Beschrijving van de activiteit

Iedereen heeft wel eens mieren gezien. Je vindt ze overal: in bossen, parken, tuinen, op of rond het schoolplein, op de stoep en soms lopen ze in huis of in het scoutinglokaal. Mieren leven in een kolonie, met een vaste taakverdeling. De vrouwtjes zijn de baas en doen al het werk, de mannetjes hoeven alleen de koningin te bevruchten. Er zijn sterke soldatenvrouwtjes, zij graven de kolonie. De mieren die je ziet lopen zijn meestal de verkenners die op pad gaan om voedsel te vinden. Er zijn nestonderhouders, larvenverzorgers, bladluizenbewakers (voor honingdauw), opslagwerksters, slavenhalers, slavenhouders en slaven, dat zijn mieren van een andere kolonie, die ze voor zich laten werken.

Akela neemt de Bevers mee naar de Talaab poel. Daar zoeken de welpen in tweetallen naar mieren. Ze bekijken waar de mieren zo druk mee bezig zijn. Kunnen de welpen een mierenstraat ontdekken, een looproute (reukspoor) met mieren op de heenweg en terugweg? Probeer het spoor te volgen, waar komen de mieren vandaan (kolonie) en waar gaan ze heen (voedsel)? Zie je mieren lopen die voedsel naar het nest sjouwen?

Mieren eten o.a. insecten maar zijn ook dol op zoetigheid. Ze houden zelfs luizen om de zoete honingdauw die luizen uitscheiden op te likken.

Als de welpen het gedrag van de mieren bestudeerd hebben bekijken ze vervolgens heel nauwkeurig hoe een mier eruit ziet. Beloon de harde mierenwerksters met een klein beetje honing of suikerwater op een wit velletje papier, als de mieren zitten te snoepen kun je ze heel goed bekijken.

De welpen tekenen zo nauwkeurig mogelijk een mier na: 6 poten, een kop met kaken en voelsprieten, een borststuk en achterlijf.

Bij de raadsrots bedenken de welpen wat de regels, afspraken en omgangsvormen in een mierenkolonie zouden kunnen zijn.

Bespreek dit in de welpen horde en schrijf de 10 belangrijkste mierenregels op het bord. Komt dat overeen met de afspraken die binnen de horde gelden?

Benodigd materiaal

Mieren, suikerwater of honing, klein velletje wit papier
Papier en potlood.

Tips

Er zijn mierenboerderijen te koop voor op de groep, in een hightech gel-leefomgeving gebaseerd op Nasa techniek, helemaal self supporting, inclusief een mierenfamilie. De transparante gel dient als voedsel, vocht en onderdak.

Lees 1419 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 april 2020 18:13
Log in om reacties te plaatsen