dinsdag, 22 oktober 2019 19:25

Strand jutten

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Het is hoogzomer en vakantie. Ga strandjutten, versier je zandsculptuur met de gevonden schatten en leg een schelpenverzameling aan.

Beschrijving van de activiteit

Op het strand van de Talaab poel zijn heel wat aangespoelde schatten te vinden, zoals schelpen, stenen, zeewier, veren, krabben, stukken hout, touw en nog veel meer. Vroeger zochten arme mensen naar bruikbare spullen op het strand. Dat heet strandjutten. Na een drukke stranddag zie je soms mensen met een metaaldetector zoeken naar munten of andere waardevolle spullen.

Jacala gaat met de welpen op het strand van de Talaab poel op zoek naar verrassende vondsten. Dat kan van alles zijn, schelpen en stenen in allerlei kleuren, veren, zeewier, zeediertjes, tot wrakhout van een gezonken schip en flessenpost. Spreek goed af met de welpen tot hoever ze mogen lopen en waar je weer verzamelt als je kwijtloopt.

Jacala bekijkt met de welpen de gevonden schatten. Samen sorteren ze het op soort en bekijk per voorwerp wat het is en bespreek waar het vandaan zou kunnen komen.

Jacala stelt voor om samen een zandsculptuur te maken en verwerk de gevonden voorwerpen daarin om het kunstwerk nog mooier te maken.

De welpen gaan op zoek naar schelpen en bekijken deze dan eens goed. Zijn er schelpen van dezelfde soort, die erg op elkaar lijken qua kleur en vorm? Hoeveel verschillende soorten zijn er gevonden? Weet je dat in elke schelp een weekdier gewoond heeft? Er zijn schelpen die uit 1 stuk en schelpen die uit 2 helften bestaan. De 2-kleppige schelpen zitten aan de top met een scharnier aan elkaar vast, zoals je vaak ziet bij mosselen en oesters. Op het strand vind je meestal de losse helften. De lijnen die je op schelpen ziet zijn groeilijnen.

De welpen nemen de gevonden schelpen mee naar de Guha grotten om te knutselen. Je kunt de schelpen bijvoorbeeld op een doosje lijmen, zodat het een prachtig kistje wordt voor sieraden of andere schatten. Je kunt er een ketting van rijgen, een fotolijstje mee versieren of de schelpen ophangen aan touwtjes en er een mobile van maken. Als je een souvenirwinkeltje aan de kust inloopt zie je vanzelf allerlei voorbeelden.

Benodigd materiaal

  • Vervoer naar een strandje met schelpen
  • Creatieve materialen: touwtjes, lijm, fotolijstje, scharen, etc.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 1794 keer Laatst aangepast op dinsdag, 07 november 2023 00:19
Log in om reacties te plaatsen