maandag, 21 oktober 2019 18:12

Kabouterfeest

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ga met Bas Bos op zoek naar kabouters en elfjes. Hij geeft een kabouterfeest in een magische cirkel en nodig ook de elfjes uit voor een hapje en een drankje.

Beschrijving van de activiteit

In het bos of in het park zijn altijd sprookjesachtige plekjes te vinden, die de fantasie van de bevers prikkelen. Bij een rood met wit gestipte vliegenzwam verwacht je gewoon een kabouter aan te treffen en op elfenbankjes natuurlijk elfjes. Bas Bos vertelt bij het clubhuis een spannend verhaal over kabouters bijvoorbeeld het verhaal: ‘De kabouterkoning is jarig’.

Bas Bos laat de bevers zoeken naar plekjes waar kabouters of elfjes zich thuis zouden voelen. Samen kijken ze naar aanwijzingen zoals paddenstoelen, kleine paadjes tussen de struiken, een deur en raampjes in een oude holle boom, een verlaten konijnenhol.

Bedenk een reden waarom de kabouters een feestje verdiend hebben. Kies een mooie open plek tussen de bomen of struiken, een beetje verstopt voor de mensen. Bas trekt met een toverstok een grote magische cirkel, waarbinnen een kabouterfeest gegeven gaat worden. De bevers markeren en versieren de rand van de cirkel met o.a. dennenappels, eikeltjes, kastanjes en takjes. Dan maken ze kabouterbankjes en tafeltjes door boomstammetjes in de cirkel te zetten. Misschien bof je en is er een afgezaagde boomstronk met nog een stuk schors eraan die als troon voor de kabouterkoning kan dienen. Met de fantasie van de bevers en elementen en materialen uit het bos, bouw je samen een feestlocatie. Vergeet niet ook eten op de tafeltjes te zetten, noten en vruchten die je kunt vinden in het bos. Dek een piepklein tafeltje speciaal voor de elfjes. Elfjes kunnen drinken uit het dopje van een eikeltje en een gekleurd herfstblad kan dienen als bordje. Natuurlijk zet je bloemetjes op tafel.

Maak feestmuziek met muziekinstrumenten uit het bos: Takken om te trommelen, fluiten op een eikeldopje of grasspriet, geef niet te veel voorbeelden, laat de kinderen zelf dingen bedenken en hun muziekinstrument zoeken. Vraag de kinderen om de beurt hun geluid te laten horen. Deel de kinderen in groepjes in, met vergelijkbare geluiden bij elkaar. Geef elk groepje een ritme en oefen met elk groepje eerst apart. Bv pan-ne-koek, limo-limo-nade, koffie-met-een-koek-je (de onderstreepte lettergrepen zijn lang, de andere kort). Dan alle groepjes tegelijk.

De kabouters en elfjes komen vast uit hun schuilplaats op het geluid af om stiekem vanuit de bosjes te kijken. Laat de muziekinstrumenten achter voor de kabouters en verlaat dan stilletjes het feest zodat de kabouters en elfjes kunnen feesten.

Wat zouden de kabouters en elfjes allemaal doen op het feest? De bevers laten dat zien in een tekening.

Benodigd materiaal

Bos of park

Lees 1192 keer Laatst aangepast op maandag, 21 oktober 2019 18:57
Log in om reacties te plaatsen