zondag, 06 oktober 2019 09:54

Nature counts

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Hoeveel stippen heeft een lieveheersbeestje? Heeft elk madeliefje evenveel blaadjes? Ga met de groep naar buiten om te tellen en meten.

Beschrijving van de activiteit

Baloe weet dat er in de jungle veel te tellen is. Er zitten heel wat blaadjes aan een boom en er staan verschrikkelijk veel grassprieten op een grasveld. Dat blijkt ook uit sommige planten- en dierennamen zoals duizendschoon, duizendblad, duizendknoop, duizendpoot, miljoenpoot.

Baloe gaat met Mowgli en Shanti naar de Talaab-poel en geef een aantal telopdrachten van dingen die goed te tellen zijn. Bijvoorbeeld: Tel de bloemblaadjes van een madeliefje, hebben alle madeliefjes evenveel blaadjes? Tel het aantal bomen op het plein of in de straat. Tel het aantal wegrennende pissebedden onder een stoeptegel. Tel het aantal vogels, tel het aantal vlinders. Tel het aantal stippen op een lieveheersbeestje.

Daarna laat hij de welpen in tweetallen voor elkaar telopdrachten verzinnen en uitvoeren.

Hierna gaan ze samen naar een grasveld en laat met een touwtje van 1 meter een vierkant maken met een omtrek van 1 meter. Zet het touw in de 4 hoeken met stokjes vast in het gras. Laat schatten hoeveel grassprieten er in het vak staan. Daarna controleren door de grassprieten te tellen.

Natuurverenigingen tellen ook vaak in de natuur, om te weten of het goed met bepaalde soorten gaat. Je hebt vogeltellingen, egel tellingen, vleermuizen tellingen, vlinder tellingen etc. Soms kun je
daar met de groep aan meedoen.

Download bijvoorbeeld de vlindertel app

Benodigd materiaal

Touwtjes van 1 meter en 4 stokjes.

Lees 810 keer Laatst aangepast op zondag, 06 oktober 2019 11:25
Log in om reacties te plaatsen