donderdag, 26 september 2019 20:35

Metamorfose in de natuur

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

In de lente worden veel insecten en andere kleine beestjes geboren die soms helemaal niet op hun ouders lijken. Ontdek van welke insecten je de larve of nimf gevonden hebt.

Beschrijving van de activiteit

Bespreek in de klas het principe van gedaanteverwisseling bij amfibieën en geleedpotige dieren. Een kikker begint als kikkervisje met kieuwen in het water en krijgt later pas longen. Vlinders komen als rups uit een eitje en verpoppen zich tot een vlinder met vleugels. Een emelt is de larve van een langpootmug en de engerling van een bladsprietkever (zoals een rozenkever en meikever). Stadia van volledige gedaante-verwisseling bij insecten: ei - larve - pop - imago.

Er zijn ook insecten met onvolledige gedaanteverwisseling: Het jonge insect (de nimf) lijkt op het volwassen dier, maar is nog niet volledig ontwikkeld en heeft nog geen vleugels. De nimfen verpoppen zich niet, maar groeien door te vervellen, zoals libellen. Kleine pissebedden lijken precies op hun ouders, ze hoeven alleen maar te groeien. Zij vervellen wel maar hebben geen gedaanteverwisseling.

Ga met de groep naar buiten op zoek naar larven, rupsen, pissebedden, slakken en andere kleine diertjes. Je vindt ze o.a. op het ontluikende groen aan bomen en struiken, in de strooisellaag op de grond, op een grasveld, maar ook in een sloot of vijver.

Als de kinderen een larve of nimf gevonden hebben, zoeken ze uit tot welk insect (imago) dit diertje zal uitgroeien en of het diertje al dan niet een gedaanteverwisseling ondergaat. Dit kan op een smartphone via dierenzoeker.nl.

Bijvoorbeeld: Het diertje ziet er hetzelfde uit als het plaatje van een larve van een lieveheersbeestje. Klik op het plaatje: je krijgt dan een beschrijving van het dier. Je kunt o.a. lezen dat dit diertje een aantal keer zal vervellen en zich vervolgens verpopt tot een lieveheersbeestje. Een lieveheersbeestje heeft volledige gedaanteverwisseling.

Evalueer met de scouts aan de hand van de dieren die gevonden zijn welke kleine diertjes volledige, onvolledige of geen gedaanteverwisseling hebben.

Benodigd materiaal

Smartphone

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 1140 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:12
Log in om reacties te plaatsen