maandag, 31 augustus 2015 02:00

Boer en piloot

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Tactisch renspel waarbij samenwerking centraat staat.

Beschrijving van de activiteit

Stel je een situatie voor in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een geallieerde piloot (de 'goede') wordt met zijn vliegmachine neergeschoten, maar weet zich met zijn parachute te redden. Dit wordt gezien door een boer (de 'moedige') die voor het verzet werkt, maar ook door een gezagsgetrouwe veldwachter (de 'kwaaie', de 'fascist' of de 'boef'). De boer probeert zijn piloot in veiligheid te brengen, maar kan daar natuurlijk ook zijn eigen hachje bij verliezen. De veldwachter wil natuurlijk graag de piloot oppakken, maar is ook attent op boeren die in het verzet zitten.

Het spel kan het beste in een dicht bos of bij het invallen van de avond gespeeld worden. Er moet in ieder geval voldoende mogelijkheid zijn om je te verstoppen. De kinderen worden ingedeeld in drie groepen:

 • Piloten.
 • Boeren.
 • Veldwachters.

Er moeten precies evenveel boeren als piloten zijn, want zij worden paarsgewijs aan elkaar gekoppeld; iedere boer krijgt zijn eigen piloot. De grootte van de groep veldwachters kan aan de situatie worden aangepast. Begin het spel door een duidelijk afgebakend gebied tot speelterrein te benoemen en spreek aan de rand daarvan ook één thuisbasis af die door een staflid bemand wordt. Elke boer en elke piloot krijgt een 'leven' (kaartje o.i.d.). De piloten krijgen enige minuten de tijd om zich ergens in dat gebied te verstoppen. Vervolgens wordt het startsignaal gegeven. Nu mogen de boeren hun piloot gaan zoeken en proberen hem in veiligheid te brengen (dus naar de thuisbasis). Ook de veldwachters mogen nu het speelveld betreden.

De piloot moet ongezien door de veldwachters contact zien te leggen met 'zijn' boer. Daarna moeten zij samen de thuisbasis proberen te bereiken.

Spelregels:

 • De piloot is gedurende het hele spel 'kwetsbaar' (kan door een veldwachter getikt worden) en mag alleen maar lopen als hij zich binnen 5 meter van zijn boer bevind. Neemt de afstand toe, dan moet de piloot stil staan.
 • De boer is alleen maar 'kwetsbaar' als hij in gezelschap is van z'n piloot; d.w.z. binnen 5 meter van deze.
 • Als een boer en/of piloot getikt is moet hij een nieuw leven gaan halen bij de thuisbasis, waarna (als ze allebei dood zijn) eerst de piloot zich moet verstoppen alvorens de boer weer los te laten.

Voorbereidingstijd

Levenskaartjes maken.

Benodigd materiaal

 • Levenkaartjes (zowel boer als piloot).
 • Eventueel touwen van 5 meter.
 • Dichtbegoeid stuk bos.
 • Thuispost.

Tips

 • Als boer en piloot samen op weg zijn naar de thuisbasis, kunnen zij het spel tactisch spelen; de piloot kan zich verstoppen, terwijl de boer zonder risico de omgeving kan verkennen.
Lees 12006 keer Laatst aangepast op zaterdag, 05 december 2020 12:37
Log in om reacties te plaatsen