woensdag, 03 juli 2019 13:03

Spellen met je das

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Activiteit met je das doen. Het liefst midden in de stad, het dorp of de wijk waarin het clubhuis staat.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Stuiter is erg trots dati hij bij de bevers is. Het liefst loopt hij elke dag in uniform. Sterre vertelt dat Scouts over de hele wereld op de dag van hun instalatie en op 1 augutus hun das dragen om te laten zien dat ze verbonden zijn met deze wereld organisatie. Stuiter vraag wat ze alleemaal met de das doen. Noa vertelt dat er in sommige landen ook spelen met de das gedaan worden. Alle inwoners van Hotsjotonia samen gaan een spel spelen met hun das.

Thema Introductie welpen

E zijn meerdere feestdagen in de Jungle. Mowgli en Shanti worden als welp geïnstaleerd. Tijddens de instalatie verteld Raksha dat er ook een feestdag is: 1 augustus. Op die dag laten scouts over de gehele wereld zien dat ze scouts zijn door op die dag hun das te dragen.

Introductie andere speltakken

Bij een instalatie en op 1 augustus (world sarf day) is het leuk om verschillende spelen met je das te doen. Om te laten zoen hoe gaaf scouting is en dat iedereen trots op zijn das mag zijn, is deze activiteit het leukst midden in de stad, het dorp of de wijk.

De spellen

De blinde gids

Alle kinderen worden geblinddoekt en houden dan de handen vast. Nu moet de groep een hindernisbaan afleggen. Een 'ziener' kan het team leiden. Deze game vereist behoorlijk veel vertrouwen om de instructies te volgen en de hindernissen te doorstaan. Als bijna neveneffect worden de communicatieve vaardigheden van de kinderen getraind.

Ridder gevecht

In plaats van elkaar van het paard te gooien zoals in de klassieke Ridder gevecht, krijgt elke ploeg, een paard en een ruiter, in deze versie een das aan de tailleband. Het doel is nu om de das van de andere ruiters te trekken zonder de eigen das te verliezen. Het team wint de meeste dassen. Dit spel gaat niet over kracht (elkaar tegenhouden). In plaats daarvan gaat het om snelheid en vaardigheden om de tegenstander te ontwijken terwijl ze tegelijkertijd elkaars das proberen te stelen.

Das knoop gooien (gooien met theezakjes)

Maak in het begin 1 - 2 knopen in de das. Net als de theezakjes gooien, nemen de kinderen een rand van de das in de mond en proberen ze, met een bekwame draai met het hoofd, de das zo ver mogelijk weg te gooien.

Touwbinding

Het doel van het spel is dat de kandidaat een lang touw uit 33 dassen moet maken. Dit kan in een vooraf bepaalde tijd worden gedaan. Hoeveel dassen kun je bijvoorbeeld in 60 seconden aan elkaar knopen? Vervolgens wordt de lengte gemeten. Het team of de kandidaat met de kleinste connecties (en dus het langste touw) wint het spel. De dassen aan elkaar knopen vergt fijne motoriek, omdat je geen kostbare centimeters wilt weggeven.

Drakendassenjacht

Alle kinderen staan ​​op een rij achter elkaar en leggen de handen op de schouder van de persoon aan de voorkant. De laatste persoon krijgt een das in zijn tailleband dat ongeveer een derde uithangt. Het doel van het spel is voor het hoofd van de draak (eerste persoon) de staart van de draak (laatste persoon) te pakken. Het is echter een uitdaging dat de draak niet uit elkaar valt om de das te pakken.

Één op één gevecht met een sjaal gebonden aan de enkel

Bij dit spel draait het om het pakken van de das van je tegenstander. De das kan zowel aan de heupriem van de kinderen als aan zijn enkel worden bevestigd. Gebruik dan alleen wel een gemakkelijk te openen knoop. Dit vereist snelheid, behendigheid en natuurlijk kracht. Dit soort spellen zijn het verstandigst te spelen op een mat of een zandstrand.

De das gebruiken als slingerkatapult

Het doel van dit spel is om de das aan twee uiteinden vast te houden zodat er een kastanje of een kleine waterbalon in het midden kan worden geplaatst. Vervolgens, door een draaiende beweging, gevolgd door het laten gaan van 1 kant van de das op het juiste moment, zou het object in het midden weg moeten slingeren. Let op: stenen of andere harde voorwerpen zijn gevaarlijk. Ook moeten alle kinderen een veilige afstand houden. Houd er ook rekening mee dat er geen ramen of andere obstakels in de weg zitten.

Staan op de das

Hoeveel kinderen kunnen samen, 10 seconden lang, op 1 das staan zonder te vallen?

Een das vouwen

Een das wordt zo vaak mogelijk gevouwen. Eenmaal van hoek naar hoek, de andere keer van rand tot rand.

Das transport

Drie kinderen houden een das op elke hoek met hun mond. Nu zet een vierde kind een ei of een ander voorwerp zoals een tennisbal op de das. Het doel is nu om het betreffende object van de startlijn naar zijn bestemming te transporteren.

De das oprapen

Plaats eerst een das op de grond, dicht bij de tafelrand of de tafelpoot. Maak zo nodig een knoop. Nu ligt er een kind op de tafel met het doel, de das oprapend, alleen de tanden gebruiken. Op geen enkel punt raken delen van het lichaam de vloer. Om veiligheidsredenen moeten er 2 of 3 kinderen in de buurt zijn om er zeker van te zijn dat de tafel niet kan kantelen terwijl de kandidaat de grond probeert te bereiken.

Uitwringen

De das wordt een handdoek: neem een ​​das en dompel hem onder in een emmer water. Vervolgens moet de kandidaat met de das naar een andere emmer rennen, ongeveer 10 meter verderop en het resterende water uitwringen. Dan rent hij terug en zoals in elke andere estafetterace, en overhandigt de das aan de volgende speler. Als alternatief kan de das worden gedragen met de handen of in het warmere seizoen rond de nek.

Katapult (rechthoekige doek)

Een vierkante das wordt vastgehouden door twee kinderen op alle vier de hoeken. Vervolgens wordt een tennisbal in de das geplaatst. Het doel is om de tennisbal in een nabijgelegen container (emmer of iets dergelijks) te katapulteren. Een alternatief doel zou kunnen zijn, dat de bal naar een tweede team moet worden gekatapulteerd, dat zij op hun beurt de bal moeten vangen met hun das. Toegegeven, dit is een beetje een lastig spel.

Dassen tikkertje

De tikker heeft een das vast en moet deze om iemands hals leggen. Nu is die persoon ook tikker en beide pakken ze een nieuwe das. Ga zo door tot iedereen een das om heeft. Eventueel kan je een tweede ronde spelen waarbij de winnaar(s) van de vorige ronde moeten beginnen met tikker zijn.

Benodigd materiaal

  • Voor iedereen een das
  • Voor het spel Slingerkatapult: kastanje of een kleine waterbalon
  • Voor het spel Das transport: eieren of tennisballen
  • Voor het spel De das oprapen: Tafels
  • Voor het spel Uitwringen: water, emmers
  • Voor het spel Katapult: Tennisballen, emmer of iets dergelijks

Veiligheid

Let er op dat het niet te ruig gaat.

Tips

  • Doe deze spelen met een installatie of als je op kamp bent tijdens 1 augustus: dassen dag / scout scarf day.
  • Houd met je keuze van de locatie van deze activiteit er mee rekening dat het fijn is als de dassen zo min mogelijk vies zullen worden.

Aanvullende informatie

Lees 2405 keer Laatst aangepast op woensdag, 17 januari 2024 00:05
Log in om reacties te plaatsen