vrijdag, 28 juni 2019 11:07

Bijen als bestuiver: een rollenspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Waarom is het belangrijk om bijenhotels te hebben? Wat gebeurt er met bijen?

Beschrijving van de activiteit

Er wordt een rollenspel gedaan rondom bijen. Er zijn meerdere rollen te vervullen:

  • De boer
  • De milieuactivist
  • De burger
  • De burgemeester

Verdeel de rollen en lees je in. Ga daarna je ondervindingen uitspelen.

De boer

Situatie

Je bent een boer met veel land, om aardappelen en andere groenten te telen. Je hebt ook wat weiden, voor je 30 koeien.

Er is een bijeenkomst in het stadhuis over de bijen. De burgemeester ging naar de bijen week van de Europese Unie en wil de landbouwgemeenschap mobiliseren om bijen te beschermen. Hij nodigde alle partijen uit.

Eerste ronde

Je bent een traditionele boer. Je kijkt alleen naar je eigen land. Je bent erg conservatief. Elk jaar moet je meer en meer meststoffen aan je toevoegen en het gewas laten groeien. Je merkt dat je oogst niet zo goed meer is. En je moet veel bestrijdingsmiddelen gebruiken om de insecten te doden die je oogst vernietigen.

De koeien zijn vaker binnen dan buiten, omdat je ze andere mineralen moet geven die alleen in geprefabriceerde koevoer zitten, anders produceren ze niet genoeg melk.

Tweede ronde

Je overweegt een biologische te zijn. U wilt iets doen aan biodiversiteit, maar u weet niet wat. Je zou graag burgers laten zien wat je op je boerderij doet. Je leest over de EU-beslissing over pesticiden.

De natuurbeschermer

Situatie

Je bent de beschermer van een groot bos in de provincie Flevoland. Van oudsher bewaak je de natuur. Mensen mogen in sommige delen van het bos komen. Je kijkt gewoon naar het bos en niet naar de andere delen van de provincie. Je hebt veel kennis over biodiversiteit, maar het is moeilijk om dit te delen met het publiek.

Er is een bijeenkomst in het stadhuis over de bijen. De burgemeester ging naar de bijeen week van de Europese Unie en wil de landbouwgemeenschap mobiliseren om bijen te beschermen. Hij nodigde alle partijen uit.

Eerste ronde

Je wilt gewoon je eigen bos beschermen. Je wilt je kennis over het beschermen van bijen niet delen.

Tweede ronde

Je bent echt enthousiast over het idee. Je merkt dat in het bos de biodiversiteit ook afneemt. Er zijn minder insecten, dus minder voedsel voor vogels, dus minder vogels en dan minder zoogdieren.

Je wilt graag delen wat je weet over bijen.

De burger

Situatie

Je woont in een klein stadje in de provincie Flevoland, Zeewolde. Er is een bijeenkomst in het stadhuis over de bijen. De burgemeester ging naar de Bijenweek van de Europese Unie en wil de landbouwgemeenschap mobiliseren om bijen te beschermen. Hij nodigde alle partijen uit.

Eerste ronde

Je bent een burger. Je hebt geen idee wat het probleem is en waarom je bent uitgenodigd voor het stadhuis. Je bent niet geïnteresseerd in duurzaamheid. In je achtertuin zijn er alleen tegels. Je merkt dat er niet zoveel vliegen op het scherm van je auto staan ​​en je bent er echt blij mee. Wat je opvalt, is dat de prijs van je groenten in de supermarkt steeds hoger wordt.

Tweede ronde

Je bent geïnteresseerd in duurzaamheid. Je zag wat nieuws op de televisie over bijen. Je leest ook een artikel over bijen. Je maakt zich zorgen over het milieu en wilt graag iets doen.

Burgemeester

Situatie

Jij bent de burgemeester van Zeewolde.

Er is een bijeenkomst in het stadhuis over de bijen. De burgemeester ging naar de bijen week van de Europese Unie en wil de landbouwgemeenschap mobiliseren om bijen te beschermen. Hij nodigde alle partijen uit.

Eerste ronde

Je bent een burgemeester en je hebt iets geleerd over biodiversiteit en bijen in de Beeweek van de EU. Je hebt het gevoel dat je iets moet doen, maar je weet niet wat. Jij bent de initiator van het gesprek.

Tweede ronde

Je bent een burgemeester en je hebt iets geleerd over biodiversiteit en bijen in de bijen week van de EU. Je hebt het gevoel dat je iets moet doen, maar je weet niet wat. Eerst begin je met het verzamelen van ieders primaire interesses. Dan vraag je waarom iedereen iets anders wil doen. Jij bent de initiator van het gesprek.

Benodigd materiaal

Tips

Lees 1332 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 12:20
Log in om reacties te plaatsen