maandag, 31 augustus 2015 02:00

Insectenhotel

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Veel insecten zijn voor de mens en de natuur heel nuttig: ze bestuiven bloemen en bestrijden vervelende insecten. In de winter kunnen de insecten veilig overwinteren en in de zomer vinden insecten er een nestplaats.

Beschrijving van de activiteit

Ook natuurlijke materialen kun je hergebruiken tot iets nieuws. Zo is de kringloop van de natuur weer rond. Maak je eigen insectenhotel, want ook kleine dieren hebben hulp nodig! Daarom gaan we een insectenhotel maken voor vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, kevers en nog veel meer kleine dieren. Maar hoe maak je een insectenhotel?

Vraag aan de jeugdleden een blikje zonder deksel mee te nemen en haal het labeltje er van af. Vul de blikken met stro en let hierbij erop dat het stro in de lengte van het blik ligt waardoor de uiteindes bij de bodem en deksel liggen. Het stro kan ook vervangen worden door op maat gemaakte bamboe stokjes.

Knip een lang stuk touw af en maak één kant met een mastworp vast aan de bovenkant van het blik. Wikkel het lange stuk touw tot ongeveer halverwege het blik. Knip nog een lang stuk touw af en maak die vast aan de onderkant van het blik en wikkel het touw tot aan het eerst touw. Dit wikkel je in tegen gestelde richting in vergelijking met het eerste touw. Eventueel kun je aan het touw kralen rijgen om het blikje mooier te maken. Maak de uiteindes van beide touwtjes aan elkaar vast. Het stuk touw wat je over hebt kun je gebruiken om het insecten hotel aan een boom, paal of aan een ander insecten hotel vast te maken.

Thema introductie bevers

Bas Bos heeft een insectenhotel in zijn tuin staan. Stuiter staat erbij te kijken. Bas Bos legt uit waar het voor is. Hij vertelt dat de andere bewoners van Hotsjietonia ook een insectenhotel hebben of willen hebben. Daarom gaan ze aan de slag om insectenhotels te maken. Natuurlijk willen de bevers ook een insectenhotel.

Voorbereidingstijd

Houd in je voorbereidingstijd er rekening mee dat je ruim van te voren aan de jeugdleden vraagt om een blikje zonder deksel mee te nemen.

Benodigd materiaal

 • Blikjes: Vraag aan jeugdleden een blikje zonder deksel mee te nemen en haal het labeltje er van af.
 • Stro en/of bamboe op maat gemaakt voor het blik.
 • Schaar, voor het op maat maken van het stro, of (hand) zaag/snoeischaar, voor het op maat maken van de bamboe.
 • (Sisal) touw: Zorg dat het touw lekker stevig is, zodat het blikje goed tegen regen en wind beschermd is.
 • Kraaltjes: Misschien is het leuk om wat kraaltjes om aan het touwtje te rijgen. Dat maakt je hotel nog vrolijker!
 • Uitleg gelamineerd.
 • Je kunt ook aan de slag gaan met een kant-en-klaar insectenhotel. Die bestel je eenvoudig bij de ScoutShop.

Tips

 • Stro geeft over het algemeen meer rommel, maar is makkelijker te maker. De bamboe kost meer tijd in verband met het individueel op maat knippen van de stokjes.
 • Voor explorers kan het natuurlijk een stuk uitdagender. Kijk eens op internet (zoals bijenhotels of op ecohuis) voor uitgebreide beschrijvingen, waarbij je met verschillende materialen een compleet bijenhotel maakt.
 • Ook met bevers kun je een insectenhotel maken (leuk voor bij een projectje over kriebel-beestjes of bijvoorbeeld de Bas Bos badge). Zorg wel voor voldoende begeleiding en ga stap voor stap en in kleine groepjes aan de slag. Je zou bijvoorbeeld de bamboestokken alvast op maat kunnen zagen en ze vervolgens verstoppen, zodat de bevers ze zelf kunnen gaan sprokkelen!
 • Deze activiteit is geschikt voor de Nature Award.
 • Check voor je begint of je geen kinderen hebt met hooikoorts of stofallergie, dan kun je nl geen stro gebruiken.
 • Voor bevers is nog een optie om ipv stro of bamboe rietjes te gebruiken, die kunnen ze evt zelf op lengte knippen.
 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Veiligheid

 • Scharen zijn gevaarlijk!
 • Let op de scherpe randjes van conserveblikken.

Aanvullende informatie

Lees 6108 keer Laatst aangepast op zondag, 12 november 2023 14:45
Log in om reacties te plaatsen