vrijdag, 14 juni 2019 11:59

Auto puzzeltocht Route 66

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Samen een auto puzzeltocht uitvoeren met als thema de bekende Amerikaanse snelweg: Route 66

Beschrijving van de activiteit

Zet voor de roverscouts een (auto) puzzeltocht uit. Er zijn twee belangrijke dingen voor een puzzeltocht, de route en de bijbehorende "puzzels". De "puzzels" kunnen vragen en/of raadsels zijn die in de omgeving te vinden zijn, bijvoorbeeld: wanneer is het monument aan het eind van de straat gebouwd? Een puzzeltocht kan ook tegen een bepaalde achtergrond gemaakt zijn, zoals een griezelpuzzeltocht of een puzzeltocht om kennis te maken met een museumpark of historisch binnenstad, waarbij ook vragen gesteld kunnen worden over de achtergrond. Deze puzzeltocht heeft als thema Route 66, alle vragen gaan hier dus over.

Een speurtocht is bijna hetzelfde als een gewone puzzeltocht, alleen zit het verschil in het "speuren". Het eindpunt moet dan aan de hand van raadsels of aanwijzingen gevonden worden. Het kan ook dat het eindpunt van tevoren bekend is, en dat er dan "gespeurd" moet worden naar stempelposten, of in ieder geval een bepaald punt waar iemand controleert dat je daar ook geweest bent

Bij het houden van een groot evenement is een vergunning nodig van de gemeente waarin het evenement plaatsvindt. Een groot evenement bestaat niet alleen uit een route met raadsels en andere puzzels, maar ook uit verversingsposten en EHBO-posten, vanwege het hoge aantal deelnemers dat verwacht wordt. Naar alle waarschijnlijkheid zullen bij zo'n groot evenement ook onkosten zitten.

Maak een paar weken van tevoren reclame door advertenties te plaatsen in de krant, of een advertentie op een advertentiewand te plaatsen in bijvoorbeeld een winkelcentrum.

Het gebruik van wegafzettingen is bij een puzzel- of speurtocht is ongebruikelijk, omdat de deelnemers de weg moeten vinden aan de hand van een routebeschrijving, raadsels of puzzels en niet aan de hand van een duidelijk spoor van dranghekken.

Om zo veel mogelijk deelnemers te lokken kun je bijvoorbeeld medailles uitreiken of uitdelen, en na het evenement een groot feest te houden.

De puzzels

Puzzel 1: Kaart van Amerika

De kaart van Amerika, hierop staat de route van route 66 getekend, de staten zijn los geknipt. Als je de kaart goed legt krijg je op de achterkant het coördinaat van een post.

Puzzel 2: Vlaggen

Elke staat van America heeft een eigen vlag. Zoek, tussen al die (genummerde) vlaggen, de vlaggen van de staten waar je doorheen rijd. Tel die nummers bij elkaar op en je hebt de laatste 3 cijfers van het coordinaat waar de volgende post zich bevind. (Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië)

Puzzel 3: Chicago, de stad van de blues en de jazz

Op een MP speler of cd staan meedere Blues en Jazz nummers. Luister de de muziek de nummers zijn te koppelen aan een lijst met nummers. De Nummers op de papier staan niet op dezelfde volgorde als op de CD. De nummers op papier geven samen de coordinaten van de volgende post.

Puzzel 4: Walk of fame

Op de puzzel staan een aantal sterren van beroemd heden met een ster op the walk of fame. Er zijn echter een aantal beroemdheden die meerdere sterren hebben. Deze beroemdheden vormen samen het volgende coordinaat.

Puzzel 5: National parks

Onderweg vind je diverse Nationale parken. Als je ze van groot naar klein zet vind je het volgende coördinaat.

De posten

Post 1: Bonnie en Clyde roversspel

 • 1 persoon zit in het midden, om hem heen leggen objecten die gestolen moeten worden. Aan de andere om zo veel mogelijk voorwerpen te roven binnen 5 minuten.

Post 2: Totempaal

 • Langs route 66 staat de grootste totempaal. Maak samen met je team een mooie totempaal.

Post 3: The Canadian river bridge

 • Deze brug is de langste brug in route 66. Bouw met je team een davinci brug en loop er overheen.

Post 4: Las Vegas

 • Op deze post is een casino te vinden. Speel samen een portje kaart of ga dobbelen.

Post 5: De grotten van Meramec Caverns, Missouri

 • Er is een grottenstelsel uitgezet met grote dozen en (landbouw) plastic. Onderweg vind je items die je moet onthouden.

Eind spel: Fast food challenge

 • Eind spel: De eerste Mac Donalds ooit geopend langs route 66. Doe als eindopdracht de Fast Food challenge.

Benodigd materiaal

 • Route in Waipoints
 • Puzzels om de posten te markeren, dit in Route 66 thema
 • Posten met Route 66 thema
 • Auto's (of fietsen)
 • Promotie materiaal om deze activiteit buiten scouting te promoten

Veiligheid

 • Zorg er voor dat de posten een parkeerplaats hebben.
 • Zorg ervoor dat er tijdens het rijden niet gepuzzeld hoeft te worden of dat een bijrijder kan puzzelen.

Tips

 • Bedenk er eventueel extra puzzels en de posten bij.
 • Nodig jongeren uit de omgeving uit om aan deze Route 66 tocht mee te doen en zet zo Scouting op de kaart.
Lees 3844 keer Laatst aangepast op woensdag, 11 september 2019 11:41
Log in om reacties te plaatsen