zondag, 07 april 2019 12:34

Scouting Toekomstkrant

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ben je benieuwd naar hoe jullie Scouting toekomst eruit ziet? Wil je op een creatieve manier eens met elkaar nadenken over de toekomst? Wil je ontdekken wat anderen belangrijk vinden in de toekomst? Maak dan eens een toekomstkrant.

Beschrijving van de activiteit

Met deze hele set materialen, kan je met elkaar op een speelse wijze aan de slag om na te denken over de toekomst van je groep, regio of team. In tweetallen ga je elkaar interviewen alsof het twee jaar later is dan de dag van vandaag. Met behulp van een interviewscript stelt eerst de ene persoon vragen en daarna wissel je af. Dit script kan je helemaal naar eigen wens aanpassen. De interviews verwerk je daarna tot een krant, waarvoor er een format is bijgeleverd van 4 verschillende soorten kranten.

Voor de facilitator is er een uitgebreid draaiboek bijgesloten inclusief een thema verhaal. In de presentatie zit een optelklok en een aftelklok die je op maat kan maken.

Nodig je iedereen ook leuk in thema uit? Vraag eens of ze journalistieke outfit kunnen opzoeken. Hoeveel gleufhoeden gaan jullie tegenkomen? Hoeveel trenchcoats? ;-) Als je als organisator bijvoorbeeld perskaarten maakt met zo’n keycord met alle namen van de aanwezigen erop, dan maak je het helemaal af.

Benodigd materiaal

Tips

  • De beschreven activiteit, werkvormen en materialen zijn voor 18+, maar je kan natuurlijk ook een toekomstkrant maken met de jeugdleden!
  • De bevers kunnen met behulp van Fleur en Keet een mooie toekomstkrant gaan make met plaatjes die ze uit tijdschriften knippen. Twee jaar is voor bevers niet te overzien. Maar ' wat wil je later worden'  of  ' welke avonturen wil je later gaan doen' spreekt wel tot hun verbeelding.
  • De welpen kunnen met behulp van Chil, die ver kan uitkijken en vooruit kan kijken, een toekomstkrant maken. Ze doen dan alsof ze al groot zijn en nog eens langs komen in de jungle om de dieren te vertellen wat ze hebben beleefd.Welke avonturen vertellen de welpen dan aan de jungledieren? Met plaatjes, tekeningen en stukjes verhaal maken de welpen ieder een eigen pagina voor de Jungle krant van de Toekomst.
  • De scouts kunnen in hun ploeg zich voorstellen dat ze twee jaar verder in de tijd zijn. Hoe gaat het dan met hen? Wat hebben ze geleerd bij de scouts met elkaar? Welke insignes hebben ze behaald? Ze maken als ploeg een presentatie met foto's, teksten, plaatjes, en een videofilm.
  • De explorers gaan twee jaar verder in de tijd en beschrijven een trektocht in de Toekomst. Naar welk land zijn ze geweest. Welke bijzondere mensen hebben ze daar ontmoet? Welke avonturen hebben ze beleefd? Welke gevaren en uitdagingen overleefd? Ze maken een reisverslag van de Toekomst.
Lees 1045 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 september 2019 16:31
Log in om reacties te plaatsen