zondag, 18 november 2018 12:28

Geluid ontdekken met Mang

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over nachtdieren die gebruik maken van geluid als een belangrijke bron. Het is hierbij vooral belangrijk dat je leert te vertrouwen op andere zintuigen als het donker is.

Beschrijving van de activiteit

Welpen thema introductie

Mang de vleermuis is de nachtwacht van het bos. Hij weet wanneer er gevaar dreigt, ook wanneer niemand anders iets ziet in het bos! Dit kan hij omdat hij heel goed is met geluid. Hier haalt hij een heleboel informatie uit!

Activiteit 1: Wat is geluid?

Eerst is het belangrijk om te weten wat geluid precies is. Geluid is niks meer dan trillende lucht; en leg dit de kinderen ook uit. Hoe sneller de lucht trilt, hoe hoger de toon van het geluid. Leg ook uit dat geluid zich ook kan verplaatsen in bijvoorbeeld water. Geluid kan je laten zien door een doek te spannen over een speaker, en daar rijst of zand op te leggen, en dan een muziekje af te spelen. Je zal zien dat de rijst of zand zal gaan 'stuiteren'! Leg hierbij uit dat Mang deze geluidsgolven heel goed kan gebruiken.

Activiteit 2: Vertrouw op je oren

De kinderen gaan buiten of in het bos op zoek naar producten uit de natuur. Ze moeten hierbij volledig vertrouwen op hun oren. Eén kind uit de groep wordt geblinddoekt, en gaat op zoek naar een aantal voorwerpen, zoals dennenappels, eikeltjes, nootjes, etc. De rest van de kinderen staan verspreid op het veld als gevaarlijke roofdieren, die allerlei geluiden maken (zoals in handen wrijven, met een chipszak knisperen, met een krant kraken, klappen). Het geblinddoekte kind moet vertrouwen op zijn oren, en het aantal producten verzamelen. Als het kind alle producten verzameld heeft, wordt hij of zij gewisseld voor iemand in de groep die vervolgens de producten moet gaan zoeken, totdat iedereen aan de beurt is geweest.

Benodigd materiaal

Activiteit 1: Wat is geluid?

  • Speaker
  • Doek of vel om over de speaker te spannen (met evt. elastiek)
  • Zand of rijst

Activiteit 2: Vertouw op je oren

  • Producten uit de natuur (dennenappels, eikeltjes, nootjes, etc)
  • Spulletjes om geluiden mee te maken (chipszakken, kranten, etc.)
  • Blinddoek

Veiligheid

Kijk uit als je geblinddoekt bent! Zorg dat de kinderen zich nergens aan kunnen verwonden, als ze ergens tegenaan lopen. Pas op met scherpe hoekjes aan bijvoorbeeld vuurtonnen.

Tips

Als er tijd voor is, kan je ook de kinderen eerst zelf de natuurproducten laten verzamelen voor ze deze geblinddoekt gaan zoeken!

Lees 1900 keer Laatst aangepast op zaterdag, 21 maart 2020 16:16
Log in om reacties te plaatsen