maandag, 31 augustus 2015 02:00

Baden-Powelldag

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het vieren / herdenken van de verjaardag van Lord en Lady Baden-Powell.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers: Stuiter kijkt in de boekenkast van Noa. Daar staat een boek over Baden-Powell. Wie is dat? Noa legt uit, dat Baden-Powell de oprichter van scouting is. En dat scouting in heel veel landen bestaat. Net zoals in Nederland doen ze daar allerlei spelletjes.

Op 22 februari denken alle scouts uit de hele wereld eens extra aan elkaar. Op de Denkdag wordt er overal in de wereld gesproken en gedacht over vriendschap. Het is een traditie dat men op deze dag sneeuwklokjes en klimop gedragen wordt. Ook versturen veel scouts een denkdag kaart en houden ze een denkdagcollecte. Deze dag is op verschillende manieren in te delen.

Activiteitenvorm 1 : Het leven van Baden-Powell

 • Spel 1: Vissen: Al heel jong viste Baden-Powell met een zelfgemaakte hengel in de Serpentine, een vijver in Londen. Op de grond wordt met krijt een grillige vijver getekend. De vissen (welpen van één nest) zwemmen in deze vijver rond. De welpen van de andere twee nesten staan om deze vijver heen. Door om beurten met een bal te gooien, proberen ze een vis te raken. Voor het nest, dat de vis voorstelt, wordt de tijd opgenomen om te weten, van welk nest een vis het langst blijft leven. Zijn alle vissen geraakt, dan wordt er gewisseld.
 • Spel 2: Acteren: Baden-Powell toonde op Chartehouse al, dat hij kon acteren door op een schoolfuifje een imitatie te geven van een Franse leraar. De welpen kunnen ook goed acteren. Geef elke welp een beroep op, dat hij moet uitbeelden. De andere welpen moeten raden, wat ieder voorstelt.
 • Spel 3: Muziek maken: Baden-Powell was heel muzikaal en speelde onder meer mondharmonica, ocarina, viool en piano. Een leraar van zijn school vond hem eens in de muziekzaal, terwijl hij in alle ernst probeerde met zijn tenen piano te spelen. De welpen moeten muziek kunnen maken. Terwijl één welp buiten de deur wordt gestuurd, wordt één van de welpen als dirigent aangewezen. Als de welp weer binnenkomt, bespeelt iedereen zijn eigen instrument, maar als de dirigent het aangeeft, wordt er onmiddellijk van instrument gewisseld. De welp, die even buiten het lokaal was, moet proberen de dirigent aan te wijzen. Lukt dit niet, dan wisselt ieder van de orkestleden nogmaals van instrument en eventueel nog eens, tot de dirigent wordt aangewezen. Natuurlijk kan er weer een andere dirigent benoemd worden, als een andere welp het lokaal weer even verlaat.
 • Spel 4: Sluipspel in een kring: In de tuin van de kostschool Goldaming leerde Baden-Powell sluipen, bevriezen en met een vuur dat nauwelijks rook gaf, een konijntje roosteren. Deze wordt gevormd door de welpen, die zover van elkaar staan, dat hun vingertoppen elkaar raken als ze hun armen strekken. Buiten de kring staan drie welpen; in het midden het "konijntje" (bijv. een knuffel of een groepsdas). Op het afgesproken sein proberen de drie welpen de kring in te sluipen. Meent een welp iets te horen, dan mag hij zijn gestrekte armen naar beneden doen. Wordt één van de drie welpen op deze manier geraakt, dan is hij af. Het is de bedoeling om het "konijn" buiten de kring te brengen zonder geraakt te worden. Tijdens de oorlog in India rukten alle paarden zich los bij een wervelstorm, waarbij de tent verloren ging. De volgende dag werden alle paarden teruggevonden, behalve het beroemde paard van de kolonel, A 44. Baden-Powell besloot het paard te gaan zoeken in de vijandelijke linies en vond het paard terug op een rotsplateau.
 • Spel 5: Parcours: We zetten een parcours met obstakels uit. Op het afgesproken teken gaan de nummers één van elk nest geblinddoekt op pad. Ze moeten trachten zoveel mogelijk obstakels te ontwijken. Ze krijgen aanwijzing (links, rechts, etc.) van een andere welp. Als het parcours is afgelegd, gaat de volgende welp op pad.
 • Spel 6:Vermommen: Baden-Powell was een meester in het vermommen. In Zuid-Amerika deed hij dit een keer als journalist en in de Balkan een keer als vlinderjager. De welpen gaan zich ook vermommen. Elk nest verkleedt één van de welpen zó, dat deze nauwelijks te herkennen is. Alleen de verklede welpen komen het hol binnen. Als één van de welpen door de anderen wordt herkend, mag hij/zij niet meer meedoen. Ook als een welp de identiteit van een ander verkeerd raadt, is hij of zij af. Het nest, waarvan de vermomde welp het laatst herkend wordt, is de winnaar.

Activiteitenvorm 2 : Reis om de wereld

Omdat het Denkdag is, gaan we een kijkje nemen in verschillende landen. Om naar de diverse landen toe te kunnen, hebben we een paspoort nodig. Als deze gemaakt zijn kunnen we samen op reis. In elk land beleven we een ander avontuur

 • Syrië: Elk nest krijgt een bericht. Dit bericht staat op kleitafels of op rollen papier.
 • Pakistan: Hier doen we tastkim van producten die het land levert. Dit zijn bijvoorbeeld rijst, katoen, jute, thee, tarwe, maïs en tabak.
 • Egypte: Cricket of kegelspel.
 • Amerika: Met de indianen pijlen gooien naar wilde bizons.
 • Finland: Spel met twee ballen. Twee nesten vormen een kring. Op enige afstand van deze kring staan de twee andere nesten met de gezichten naar elkaar toe. Bij een afgesproken teken wordt er achter de ruggen om een bal doorgegeven in de kring. Heeft de nummer één de bal weer, dan roept hij/zij: Wissel! De twee andere nesten gooien de bal over en weer, waarbij het aantal vangballen wordt geteld tot aan de wissel. Na de wissel vormen de twee nesten die de bal overgooiden een kring en de welpen uit de kring gaan met de gezichten naar elkaar toe staan. Bij het rondgeven van de bal worden de vangballen van de twee rijen weer geteld tot aan de wissel.
 • Indonesië: Per nest gaan we op de Gamelan spelen. Wie speelt het eerst een echt wijsje op het flessencarillon?
 • Spanje: In Spanje gaan we aan een stierengevecht meedoen. Twee welpen spelen voor stier en stierenvechter. Hun leven bestaat uit een ballon op hun rug. Ze proberen elkaars ballon kapot te meppen.
 • Canada In Canada gaan de welpen hun kennis van bladeren vergroten, omdat de scouts uit Canada veel aan conservation doen.
 • India: Amuletten brengen ongeluk. Het veld wordt in vier vakken verdeeld. Elk nest gaat in zo'n vak staan. In elk vak liggen een aantal zachte voorwerpen. Het is de bedoeling dat de welpen zoveel mogelijk amuletten in een ander vak gooien. Iedereen probeert zijn amuletten krijt te raken, zodat aan het einde van het spel er zo weinig mogelijk amuletten in het eigen vak liggen.
 • Zweden: Zweden is het land van Lucia, het licht. Elk nest krijgt een plank met zes of zeven waxinelichtjes en vormt op enige afstand hiervan een rijtje achter de lijn. Eén welp van ieder nest blijft bij de waxinelichtjes. Bij het beginsignaal mogen de nummers één van het rijtje met een kaarsaansteker naar de plank lopen en een lichtje aansteken. Vervolgens beschermt hij of zij deze tegen uitwaaien, terwijl de welp die al bij de plank stond zo snel mogelijk de kaarsaansteker naar de volgende in het rijtje brengt, die vervolgens een kaars aan mag steken. Dit gaat zo door, waarbij de welpen bij de plank dus voortdurend wisselen. De welpen die bij de plank staan mogen proberen om de lichtjes van andere nesten (op +- anderhalve meter afstand) uit te doen waaien. Bij welk nest branden het eerst alle waxinelichtjes?
 • Engeland: In Engeland zingen we tenslotte voor de jarigen en er is natuurlijk ook een leuke traktatie.

Voorbereidingstijd

Afhankelijk van de activiteit.

Benodigd materiaal

 • Afhankelijk van de activiteit.

Tips

Veiligheid

 • Let goed op als je het spel met de waxinelichtjes speelt. Grijp in als er te wild wordt gedaan rondom de waxinelichtjes.
Lees 5416 keer Laatst aangepast op woensdag, 19 mei 2021 18:49
Log in om reacties te plaatsen