maandag, 20 november 2017 11:15

Dagje archeologie

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Explorers gaan als echte archeologen op onderzoek uit. Pak een metaal detector, ga naar een steengroeve of zoek fossielen op het strand.

Beschrijving van de activiteit

Er zijn meerdere mogelijkheden voor deze activiteit:

Optie 1: Op zoek naar metalen

Regel per persoon of per duo een metaal detector en ga hiermee op zoek naar metalen in de grond. Wie vind er voorwerpen als spijkers of klein geld. In theorie is het mogelijk echt oude munten te vinden, wel gaaf maar de kans is klein. Als je wat vind ga je natuurlijk uitzoeken hoe oud de munten zijn en wat er rond die tijd speelde in de omgeving van de vondst.

Optie 2: Steengroeve

In het oosten en zuiden van het land heb je op een aantal plekken steengroeves en mijnen. Hier kun je op gezette tijden op zoek naar bijzondere dieren in de steenlaag. Ga op zo'n dag met de groep op zoek naar deze dieren.

Optie 3: Fossielen zoeken op het strand

Op het strand kun je fossielen vinden. Vooral op plekken waar er recent zand opgespoten is. Ga hier opzoek naar onder andere mammoetkiezen, ammoniet, fossiele haaien- en roggentanden.

Benodigd materiaal

Bij optie 1

  • Metaaldetectors
  • Terrein waar je mag mag gaan zoeken (regel toestemming)

Bij optie 2

Tips

Bij optie 1

  • Vraag de grond eigenaar om toestemming voordat je met je groep zo maar op zijn / haar land gaat zoeken, niet iedereen is blij met ongenodigde gasten.
  • Beginners informatie voor zoeken met een metaaldetector: http://www.metaaldetectors.nl/algemeen/beginner.html
  • Er zijn detector ammateur dagen. Op deze dagen kun je, in wedtrijd verband, met een metaaldetector op pad.

Bij optie 3

  • Er zijn langs de Nederlandse kust op diverse plaatsen resent zand opgesoten. Daar heb je de meeste kans om wat te vinden. Bij Cadzand ligt een pude fossielenbank voor de kust. Je kunt hier aan het strand echte fossiele haaientanden vinden.
Lees 2687 keer Laatst aangepast op zaterdag, 08 juni 2019 23:40
Log in om reacties te plaatsen