vrijdag, 27 oktober 2017 14:07

Camera Obscura Donkere ruimte

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouts kennis laten maken met de natuurkunde achter licht.

Beschrijving van de activiteit

Een camera obscura (Latijn voor 'donkere kamer') is een verduisterde ruimte waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. Net zoals bij afbeelding door een lens het geval is, wordt de buitenwereld op zijn kop afgebeeld. Als de achterwand van de camera obscura doorzichtig wordt gemaakt (bijvoorbeeld met matglas) is de afbeelding van buitenaf te zien. De scherpte van het beeld heeft te maken met de afstand van het beeld tot de lens of het gaatje en met de grootte van het gaatje zelf.

Een bijzonder aspect van de camera obscura is dat de opnamen een oneindige scherptediepte hebben, tenminste de versies zonder lens. De scouts gaan hiermee aan de slag.

Scouts verzamelen zoveel mogelijk spullen om hun lokaal te verduisteren. Denk aan karton, kranten en dekens. Belangrijk is dat zelfs de kiertjes worden gedicht.

Maak in een van de kartonnen bladen een gat van ca. 5 a 10 cm, en plaats deze tegen de ruit. Dit is de enige plek waar licht doorheen komt. Eventueel kun je dit ronde gat modulair proberen te maken, zodat de juiste verhouding van scherpte (klein gat) en hoeveelheid licht (groot gat) kan worden bepaald. 

Laat het licht achter in je lokaal, of maak een scherm van papier of plaats een beamer-scherm (dat laatste was achteraf het beste!). 

Als het scherm juist in ingesteld, blijf dan een tijdje - via het scherm - naar buiten kijken. Dit is erg interessant, omdat je ogen langzaam wennen aan het licht en je steeds meer herkent. Zorg dus dat je kijkt op een drukke plek van je honk.

Daarna kunnen evt. groepsfoto's worden gemaakt. Zeker met een goede camera met langere sluitertijd is de foto best goed te maken.

VARIANT: Zelf nog nooit geprobeerd, maar misschien is het zelfs mogelijk om deze activiteit uit te voeren met een pionierwerk... Dan kun je dit bijvoorbeeld proberen te bouwen in het centrum van je stad/dorp

Benodigd materiaal

  • Zonnige dag
  • Lokaal
  • Karton
  • Papier
  • Dekens
  • Schilderstape
  • Beamerscherm
  • Geduld
  • Evt. camera

Tips

Bij grote groepen: zorg dat een ploeg (voor sommige taken heb je meer of juist minder mensen nodig) een bepaalde taak krijgt, bijv.: 1) maak het lokaal lichtdicht, 2) maak een paar gaten (pinholes) 3) bouw een scherm, etc. Of maak een Camera Obscura per ploeg.

Lees 3702 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 11:51
Log in om reacties te plaatsen