donderdag, 15 juni 2017 14:12

Kanovaarders van Catan (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kanoën, speuren en een bordspel in één.

Beschrijving van de activiteit

Spel uitleg

Er is een nieuw stuk land genaamd “Catan” ontdekt waar nog alle ruimte is om dorpen en steden op te bouwen. Uiteraard wil elk groepje zoveel mogelijk van dit land claimen en hiermee zo rijk mogelijk worden! Om objecten te bouwen zijn er uiteraard grondstoffen nodig. Deze grondstoffen kunnen worden ingekocht bij één van de drie handelaren. Maar pas op: prijzen zijn variabel, en soms kan het voordeliger zijn om 10 dorpen te bouwen in plaats van 1 stad, alleen zodra de vraag groter wordt dan het aanbod kan dit zo weer veranderen.

Vooraf

De groep wordt ingedeeld in de kleinere groepen (volgens T-shirt kleur, ongeveer 6 personen per groepje). Elke groep begint met een startbedrag van 10 munten. Er zijn 3 posten waar grondstoffen kunnen worden ingekocht. Niet elke post verkoopt alle grondstoffen, en ook prijzen van dezelfde grondstof kan variabel zijn bij elke post. Elke grondstof kost tussen de 1 en 4 munten. Er is 1 centrale tafel waarop het spelbord ligt. Hier kunnen de wegen, dorpen en steden worden gebouwd tegen inlevering van de juiste grondstoffen.  Ook is er een plek waar gedobbeld kan worden. Men kan geld inzetten en door goed dobbelen hier meer voor terug krijgen. Elke handelspost heeft een bord hangen met de prijzen erop van de grondstoffen. Ook zijn die grondstoffen voldoende aanwezig bij de post. Bij de centrale tafel en bij de gokpost zijn munten aanwezig.

Spelregels

Er kan van alles gebouwd worden in Catan, voor diverse prijzen. Alles levert direct munten op die weer besteed kunnen worden om nieuwe grondstoffen te kopen, echter telt aan het einde van het spel enkel hoeveel punten er zijn verdient door het bouwen:

Object

Prijs

Levert op

Is waard

Straat

Hout + steen

5 munten

0 punten

Dorp

Hout +steen + graan + wol

8 munten

1 punt

Stad

Dorp + 3 Erts + 2 graan

12 munten

2 punten

Metropool

Stad + 5 Erts + 5 graan + 5 wol

15 munten

6 punten

Kerk

2 hout + 2 steen + 2 erts

10 munten

2 punten

Kathedraal

Kerk + 4 erts + 4 wol + 2 graan

16 munten

4 punten

Hoe kom je aan grondstoffen

Via 1 van de 3 posten. Er zijn 3 posten waar grondstoffen kunnen worden gekocht. De posten verkopen 3 of 4 (van de 5) soorten grondstoffen met variabele prijzen. Hiervoor moeten munten worden betaalt. Door te ruilen met anderen. Iedereen is vrij en uiteraard niet verplicht om te ruilen. Door speciale ruilacties bij de posten. Soms is er een speciale actie bij 1 van de 3 posten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld 4 granen ruilen tegen 1 erts.

Hoe kom je aan munten

Door straten, dorpen, steden etc te bouwen in Catan krijg je munten. Als je bijvoorbeeld een straat hebt gebouwd, krijg je 6 munten. Door te gokken. Je kunt zoveel munten als je wilt inzetten bij de dobbel-tafel. Nu mag je in 3 keer gooien proberen een willekeurige poker (111, 222, 333, 444, 555 of 666) te gooien. Als dit lukt, krijg je je inzet driedubbel terug, anders ben je je inzet kwijt.

De rovers

Aan het begin van het spel worden er 2 rovers aangewezen. Zij krijgen de roverkaart. Nu kunnen zij proberen iemand te tikken. Dit mag niet in een straal van 5 meter om de centrale tafel, de dobbeltafel of de handelsposten. Als dat is gelukt, krijgen ze al het geld en alle grondstoffen die deze persoon bij zich draagt. Degene die is getikt krijgt nu de roverkaart en mag proberen iemand te tikken. Het kan ook voorkomen dat de rover iemand tikt die niets bij zich heeft. Dan geeft hij alsnog de roverkaart en is het jammer voor de tikker. Het is over het algemeen niet handig om iemand van je eigen team te tikken. Als de roverkaart en de eventuele grondstoffen en munten zijn overhandigd, is de getikte de nieuwe rover, en kan de oude rover weer meedoen met het spel en proberen weer grondstoffen voor zijn team binnen te halen.

Het spelbord

Het spelbord bestaat uit achthoekige vlakjes. De randen van deze vlakken kunnen worden bebouwd met straten; op de knooppunten kunnen dorpen, steden en kerken worden gebouwd. Tussen elk dorp/stad/kerk moet minstens 1 straat liggen. Er mag maar 1 straat per rand en 1 bouwsel per knooppunt worden gebouwd. Deze kunnen niet later nog worden verplaatst. Het gekoloniseerde gebied van een groepje begint in een hoek van Catan, waarvandaan verder wordt gebouwd. Het is niet toegestaan zomaar ergens een straat of dorp neer te zetten.

De winnaar

Als na 2 uur het spel stopt, worden de punten geteld op de landkaart. Een dorp is bijvoorbeeld 4 punten waard. Eventueel overgebleven geld of grondstoffen zijn niets waard.

Functie KMTCom/helpers

Op elke post is een helper aanwezig, te weten de 3 handelsposten, de dobbelpost en de landkaart. Indien er geen Bolkers/maten mee zijn die de post kunnen bemannen, zal de dobbelpost en de landkaart samen worden gevoegd. Het kan af en toe nodig zijn dat er geld naar de landkaart wordt gebracht en grondstoffen naar de handelsposten. Dit kan naar eigen inzien opgelost worden, door bijvoorbeeld de post tijdelijk even te sluiten. Voor de handelsposten is er vooraf al een schema waarop de prijzen zijn vermeldt. Deze prijzen worden op de aangegeven tijden veranderd op het prijzenbord. Het schema ziet er als volgt uit:

 

Begin

15 min

25 min

35 min

45 min

55 min

65 min

Post 1

Aantal munten

 

Hout

3

5

4

2

3

4

6

 

Erts

2

3

4

3

5

3

4

 

Graan

3

3

2

4

4

5

3

 

Wol

4

2

4

3

5

3

4

Post 2

Aantal munten

 

Hout

2

4

3

3

4

4

5

 

Steen

3

3

2

4

3

5

4

 

Erts

3

3

3

3

4

4

5

Post 3

Aantal munten

 

Steen

3

4

3

3

4

6

5

 

Graan

3

3

4

2

5

4

4

 

Wol

4

3

5

3

4

4

5

 Benodigd materiaal

 • 1 meerpersoons kano per ploeg
 • een aantal 1-persoons kano’s voor leiding als struikrover
 • Catan speelbord
 • Voldoende schelpjes
 • Voldoende grondstofkaarten: hout, steen, wol, erts, graan. Liefst geplastificeerd.
 • Een landkaart van Catan (8 hoekige vlakjes)
 • Voor elke groep een aantal maal het schema met prijzen van de objecten en hoeveel het waard is
 • Stiften in de kleur van de groep. Hiermee worden op de landkaart de bouwsels getekend.
 • Tafeltje oid voor de landkaart.
 • Bordjes waarop de prijzen van de handelsposten worden aangegeven. Geplastificeerd, zonder prijs (wordt erop geschreven)
 • Aantal dikke stiften waarmee de prijzen op de handelsposten kunnen worden opgeschreven.
 • Dit zijn geplastificeerde a4tjes met daarop de grondstoffen die de post verkoopt. De prijs wordt erop geschreven met stiften.
 • Beker + 3 dobbelstenen voor het gokken
 • Voor elke handelspost het wisselschema van prijzen.
 • 2 roverkaarten

Veiligheid

 • Let op andere scheepvaart.
 • Vermijd drukke vaarroutes.
 • Dragen van een zwem- of reddingsvest: Zie informatieblad gebruik zwem- en reddingsvesten van de Nautisch Technische Richtlijnen (NTR2020) op de website Scouting Nederland

Tips

 • Natuurlijk kan dit spel ook met roeiboten of vletten gespeeld worden, als het beschikbare vaarwater zich daartoe leent
 • Een straat levert veel munten op, alleen uiteindelijk krijg je er geen punten voor aan het einde van het spel. Wanneer koop je wel of juist niet een straat?
 • Door de rovers in het spel is het niet heel handig om 1 iemand de grondstoffen en munten voorraad van het gehele team te geven. Toch is het wel handig als er enigszins gecoördineerd wordt ingekocht om te voorkomen dat er niet opeens wol wordt gekocht terwijl daarvan al voldoende aanwezig is bij andere groepsgenoten..
 • Je kunt op het spelbord van Catan alle kanten op, is het mogelijk om andere groepjes daar te dwarsbomen door ze bijvoorbeeld in te sluiten waardoor ze (bijna) niet meer straten kunnen bouwen?
Lees 2365 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 oktober 2021 17:46
Log in om reacties te plaatsen