maandag, 31 augustus 2015 02:00

Welke boom hoort nou bij welk blad?

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ondekken welke bomen er in jouw omgeving staan.

Beschrijving van de activiteit

Chil heeft vandaag boven de jungle gevlogen en hier heel veel verschillende bomen gezien. Toen hij bij de Talaab poel aankwam zag hij daar Mowgli en Shanti zitten. Chil wil heel graag weten hoe alle bomen heten. Mogli en Shanti weten het ook niet precies, daarom gaan de welpen dit uitzoeken.

De welpen gaan allereerst een eigen bomensleutel maken. Ze krijgen blaadjes van alle bomen die in de buurt van het clubhuis groeien, en gaan aan de hand van de verschillen een sleutel maken om te bepalen welk blaadje bij welke boom hoort. Dit werkt als volgt: De welpen verdelen de blaadjes in 2 duidelijke groepen (bijvoorbeeld blaadjes met ronde vorm en blaadjes met andere vormen). Dit wordt dan de eerste vraag op hun bladerensleutel (Is het blaadje rond? ja > vraag 2a, nee > vraag 2b). Daarna worden de groepen elk weer in 2 delen verdeeld en maken de welpen weer een keuzemogelijkheid. Zo gaan ze net zo lang door tot alle routes maar bij 1 optie uitkomen.

Als dat klaar is, gaan ze de sleutel natuurlijk testen. 2 nesten welpen geven elkaar hun eigengemaakte bladerensleutel, waarmee ze dan blaadjes gaan herkennen in het bos. Na afloop kijk je dan hoe goed het ging! Maar nu is de vraag lukt het ook met bladeren die er net iets anders uitzien? Ga nu met de welpen het bos in om daar de sleutel te testen.

Voorbereidingstijd

Materialen klaarleggen. Eventueel op zoek naar een gevarieerd bos.

Benodigd materiaal

  • Verschillende zoekkaarten (te krijg bij onderandere IVN, Staatsbosbeheer).
  • Verschillende boeken over bomen (boekhandel).
  • Gevarieerd bos.
  • Papieren vellen.
  • Schrijfgerei.
  • Bladeren van bomen uit de omgeving.

Tips

Veiligheid

  • Let er op dat als je de welpen vertelt dat tamme kastanjes, beukennootjes en bramen eetbaar zijn, dat je ze ervan doordringt dat niet alles wat je in het bos tegen komt eetbaar is zoals paardenkastanjes, eikeltjes en diverse paddestoelen.

Aanvullende informatie

Lees 3455 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 13:29
Meer in deze categorie: « Totempaal Vossenjacht »
Log in om reacties te plaatsen