maandag, 31 augustus 2015 02:00

Zandkasteel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een mooi zandsculptuur. Als kind maakte je op het strand al een simpel zandkasteel met een slotgracht er omheen, die bij de eerste golf instortte (of de tweede golf als je al wat meer ervaring had). Nu kun je veel meer maken dan een hoopje zand. Meer over zandsculpturen kun je lezen op Wikipedia onder: Zandsculptuur.

Beschrijving van de activiteit

Eerst bouw je een kist waarin het zand wordt aangestampt. Dan haal je de kist weg en ga je "beeldhouwen" met zand.

Om een zandsculptuur te bouwen heb je om te beginnen een stevig blok zand nodig. Bij het maken van een zandsculptuur maken we gebruik van houten bekistingen. In deze bekistingen storten we zand, mengen dit met voldoende water en stampen het zand aan. Dit gebeurt in verschillende lagen. Het zandsculptuur wordt daarna uit het zandblok te voorschijn getoverd door langzaam het overtollige zand te verwijderen. Het is goed te vergelijken met een steenhouwer die stukken van een grotere steen wegbeiteld, om tenslotte een kleinere sculptuur over te houden. Zandsculpturen maken wordt altijd in groepen gedaan, varierend van 4 tot 10 deelnemers per groep.

Voor het maken van zandsculpturen is het dus eerst een kwestie van scheppen, mengen, stampen om het zandblok op te zetten. Nadat elke groep een zandblok heeft gemaakt, is het moment aangebroken om wat subtieler aan de slag te gaan en een dosis creativiteit toe te voegen. Met troffels en fijner gereedschap wordt het overtollige zand langzaam maar zeker verwijderd en krijgt het zandsculptuur geleidelijk zijn gewenste vorm.

Voorbereidingstijd

Dat is een beetje afhankelijk waar je de activitiet wilt uitvoeren. Als je toch al op het strand van Scheveningen bent, dan is er weinig te organiseren vooraf. Anders moet je regelen dat je naar het strand gaat. Je kunt natuurlijk ook regelen dat het zand naar jou toe komt. Deze activiteit is ook erg geschikt als er binnenkort toch een verbouwing plaats gaat vinden en er al veel zand wordt aangevoerd.

Benodigd materiaal

  • Zand, heel veel zand (voor de kenner: het liefst jong rivierzand, maar elk type zand werkt als je het maar hard genoeg aanstampt). Een sculptuur bestaat alleen uit zand en water. Er zit absoluut niets door of in het zand.
  • Bekisting om het zand in te storten voor een stevig blok (zie werkwijze).
  • Troffels en ander metselaarsgereedschap, lepels, rietjes, kwasten, messen, palletmessen.

Aanvullende informatie

Lees 2638 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 10:52
Log in om reacties te plaatsen