maandag, 31 augustus 2015 02:00

Knuffelopkomst

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kennis maken met activiteiten en relaties.

Beschrijving van de activiteit

Alle figuren in Hotsjietonia hadden of hebben wel een knuffel in huis. Stuiter heeft ontdekt dat ze samen met de knuffels leuke dingen kunnen doen. Een stormbaan, koekjes bakken, lekker luieren... een knuffel durft alles, toch? Bevers gebruiken knuffels vaak om zich mee te uiten. Angst, blijdschap, verdriet, etc. Een knuffel leeft mee en geeft vertrouwen. Met knuffels hebben kinderen een sterke relatie, zoals ouderen dat met elkaar kunnen hebben.

Bij de verschillende themafiguren zijn activiteiten te bedenken die je heel goed ook met knuffels kan doen.

Bijvoorbeeld:

 • Professor Plof heeft een vreemd ding als knuffel en kan daar over vertellen. Wat weet jij van jouw dier/knuffel?
 • Keet: Knuffels zijn helden. Teken je knuffel na, knip en versier een speciaal fotolijstje.
 • Bas Bos beleeft waanzinnige avonturen met zijn knuffel. Hij heeft een gave stormbaan gemaakt voor zijn knuffel. Samen gaan ze over bergen (tafels), ondergronds (onder dekens door), balanceren over de boomstronken (banken) en springen over een modderige rivier (vuilniszakken).
 • Sterre en Fleur: De knuffel van Sterre heeft veel meegemaakt. Terwijl Fleur hierover vertelt is het met alle knuffels uit te beelden (improvisatietoneel).
 • Rozemarijn's knuffel is gevallen en uitgeput... Hebben alle knuffels niet een beetje verzorging nodig? Misschien willen de bevers dan extra koekjes maken en wat drinken?
 • Stanley heeft zijn knuffel goed opgeborgen. Kan jij hem vinden? Alle bevers gaan uit het lokaal. Een knuffel wordt verstopt. De kinderen moeten stil blijven, komen het lokaal binnen en zoeken naar de knuffel. Zodra ze hem zien gaan ze zitten. Er mag niks gezegd worden. Degene die als eerste zit mag zijn knuffel daarna verstoppen. (Dit is een binnenvariant van omgekeerd verstoppertje).
 • Noa vindt het heerlijk om te slapen met haar knuffel. Stanley sluipt er wel eens naar toe, want hij wil haar knuffel lenen. Hoort zij hem aankomen met de ogen dicht? De kinderen zitten stil in een halfronde kring. In het midden zit een geblinddoekt kind. Een van de kinderen wordt aangewezen en mag naar de knuffel toesluipen. Als het kind in het midden de sluiper hoort mag deze daar naar wijzen. Als dat goed is gaat een ander kind sluipen, als het niet goed is sluipt dit kind door.
 • Steven speelt graag samen met zijn knuffel in het donker. Vooral het spelletje nachtwacht waarbij hij, zodra de bel gaat, het geluid van zijn knuffel maakt.
 • En wat zou Stuiter met zijn knuffel allemaal doen? De kinderen hebben vast zelf ook leuke ideeën, schrijf ze op en maak er een spelletjesgrabbelton van.

Voorbereidingstijd

Twintig minuten voor het uitzetten van de programma-onderdelen.

Benodigd materiaal

 • Knuffels (zowel kinderen als leiding) laten meenemen.
 • Afhankelijk van de gebruikte spelen, speel (letterlijk) in op wat er is.

Tips

 • Leef je sterk in en vertel veel, om zo de inleving van de kinderen te stimuleren. Durf je fantasie helemaal op hol te laten gaan.
Lees 2441 keer Laatst aangepast op maandag, 02 november 2020 15:09
Log in om reacties te plaatsen