maandag, 31 augustus 2015 00:00

Nachtwacht

Nachtwacht

Deze activiteit is opgenomen in de eisen van het vaardigheidsinsigne Weer voor welpen, opdracht 5 niveau 1.

Met een kleine aanpassing is het ook voor bevers een leuk spel om bijvoorbeeld met Rebbel of Bas te spelen

Doel van het spel is dat één kind (de nachtwacht) de andere kinderen vindt in het donker door af te gaan op zijn/haar gehoor.

Eén van de spelers is nachtwacht en wordt even het lokaal uit gestuurd. De andere spelers krijgen allemaal een nummer (1 t/m 12)  en verstoppen zich verspreid in het lokaal. Het lokaal wordt goed donker gemaakt en de nachtwacht komt binnen. De nachtwacht zegt: "Ik ben de nachtwacht en de klok slaat ...". Dan zegt hij/zij een getal of maakt met een stoffer en blik een aantal slagen. De speler die dat nummer heeft, maakt een dierengeluid, waarna de nachtwacht moet zeggen wat voor dier het is en vervolgens het kind moet zoeken dat het geluid maakte. Het geluid mag eventueel nog een keer herhaald worden. Als het dan nog kind dan nog niet gevonden is, kan de nachtwacht een ander nummer zeggen.
Voor bevers: Bas of Rebbel is op zoek naar de bevers, zij hebben zich verstopt in het donkere bos en maken geluidjes. Bas komt binnen en roept de naam van een bever, die gaat dan een geluid maken. ( de rest is muisstil).

• Natuurlijk kan er ook met twee samenwerkende nachtwachten gespeeld worden of met andere geluiden dan dierengeluiden.

• Een andere optie is ook dat de nachtwacht de kinderen niet hoeft te zoeken, maar dat hij/zij moet raden wie het dierengeluid maakt.
  • Als je dit spel met meer dan 12 kinderen speelt kan je er voor kiezen de kinderen in tweetallen een getal te geven of om te gaan werken met halve uren.
  • Dit spel kan ook buiten in een stuk bos gespeeld worden in het donker. Baken het gebied dan wel goed af, zodat kinderen niet kunnen verdwalen.
  • speel je het binnen en kan je het lokaal niet donker maken geef de zoeker dan gewoon een blinddoek.

5 minuten, even kijken of het lokaal/ bos geen obstakels kent.

• Grote ruimte/ plekken om te verstoppen

• Evt. stoffer en blik

Tips algemeen

• Geen tips

Tips voor scouts met een beperking

• Heb jij kinderen die problemen hebben met hun fijne motoriek, klik hier;

• Heb jij kinderen die problemen hebben met hun grove motoriek, klik hier;

• Heb jij de indruk dat er kinderen zijn die gepest worden, klik hier;

• Heb jij kinderen die mogelijk andere kinderen pesten, klik hier;

• Heb jij 'drukke' kinderen in je speltak, klik hier;

• Heb jij kinderen met een auditieve beperking, klik hier;

• Heb jij kinderen die (opvallend) stil zijn, klik hier;

• Heb jij kinderen met mogelijk agressief gedrag, klik hier;

• Heb jij kinderen die jouw uitleg niet goed begrijpen, klik hier;

• Heb jij kinderen die aan (bepaalde) activiteiten niet mee doen, klik hier.

• Zorg er voor dat de kinderen in het donker zich niet ernstig kunnen bezeren of verdwalen.

PRU 01
  • 2014