Nachtwacht

Één kind is de nachtwacht die de andere kinderen moet vinden in het donker door af te gaan op zijn of haar gehoor.

Eén van de spelers is nachtwacht en wordt even het lokaal uit gestuurd. De andere spelers krijgen allemaal een nummer (1 t/m 12)  en verstoppen zich verspreid in het lokaal. Het lokaal wordt goed donker gemaakt en de nachtwacht komt binnen. De nachtwacht zegt: "Ik ben de nachtwacht en de klok slaat ...". Dan zegt hij/zij een getal of maakt met een stoffer en blik een aantal slagen. De speler die dat nummer heeft, maakt een dierengeluid, waarna de nachtwacht moet zeggen wat voor dier het is en vervolgens het kind moet zoeken dat het geluid maakte. Het geluid mag eventueel nog een keer herhaald worden. Als dan het kind nog niet gevonden is, kan de nachtwacht een ander nummer zeggen.

Voor bevers

Bas of Rebbel is op zoek naar de bevers. Zij hebben zich verstopt in het donkere bos en maken geluidjes. Bas komt binnen en roept de naam van een bever. Die gaat dan een geluid maken. De rest is muisstil.

5 minuten om even te kijken of het lokaal/ bos geen obstakels kent.

• Grote ruimte/ plekken om te verstoppen
  • Evt. stoffer en blik

• Deze activiteit is opgenomen in de eisen van het vaardigheidsinsigne Weer voor welpen, opdracht 5 niveau 1. Met een kleine aanpassing is het ook voor bevers een leuk spel om bijvoorbeeld met Rebbel of Bas te spelen.
  • Natuurlijk kan er ook met twee samenwerkende nachtwachten gespeeld worden of met andere geluiden dan dierengeluiden.
  • Een andere optie is ook dat de nachtwacht de kinderen niet hoeft te zoeken, maar dat hij/zij moet raden wie het dierengeluid maakt.
  • Als je dit spel met meer dan 12 kinderen speelt kan je er voor kiezen de kinderen in tweetallen een getal te geven of om te gaan werken met halve uren.
  • Dit spel kan ook buiten in een stuk bos gespeeld worden in het donker. Baken het gebied dan wel goed af, zodat kinderen niet kunnen verdwalen.
  • Speel je het binnen en kan je het lokaal niet donker maken? Geef de zoeker dan gewoon een blinddoek.
  • Een ander vergelijkbaar spel is het Dierengeluidenspel.

Zorg er voor dat de kinderen in het donker zich niet ernstig kunnen bezeren of verdwalen.

Lees 3336 keer Laatst aangepast op dinsdag, 09 juli 2019 23:53

Buitenleven