maandag, 31 augustus 2015 02:00

Pepernotenbingo

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen moeten, door middel van spelletjes, zoveel mogelijk pepernoten voor hun nest verdienen.

Beschrijving van de activiteit

Bij de Khaali Jagah-vlakte heeft de spelletjespiet vertelt dat hij een leuk spel bedacht heeft. Hij heeft alle pepernoten verzameld en wil dat de welpen deze terugverdienen!

De welpen worden per nest aan een tafel gezet. Om beurten doen de nesten spelletjes. Na elk spelletje wordt er aan een bingorad gedraaid (of een variant hierop als er geen bingorad beschikbaar is). Dit gebeurt natuurlijk alleen als de opdracht goed volbracht is. Het getal dat uit het bingorad komt, is het aantal pepernoten dat het nest krijgt. De spelletjes die gebruikt worden, kunnen in principe zelf gekozen worden. Het is leuk als deze ook in het Sinterklaasthema passen. Voorbeelden van spelletjes die gebruikt kunnen worden zijn:

Cadeautjesestafette
Er worden twee lijnen gemaakt. De welpen staan bij de eerste lijn met een hoop cadeautjes. Er mag steeds één welp per nest (met cadeautje!) naar de overkant rennen. Wanneer deze welp het cadeautje naar de overkant gebracht heeft, rent hij/zij zo snel mogelijk terug om de volgende van zijn/haar nest aan te tikken. Wanneer alle welpen uit een nest een cadeautje naar de overkant gebracht hebben, heeft dat nest gewonnen!

Cadeautjes overgooien
Het nest dat een cadeautje over de grootste afstand over kan gooien, zonder dat deze op de grond valt, wint!

Daken springen
Het nest dat de grootste afstand tussen de daken kan springen, wint! De leiding bepaalt door middel van twee lijnen steeds waar de randen van de daken zijn.

Rijmwedstrijd
De welpen moeten, per nest, steeds zoveel mogelijk rijmwoorden bedenken op een woord dat de leiding ze geeft. Denk erom dat het woorden zijn waar makkelijk op te rijmen is!

Uiteraard kun je dit zelf aanvullen met andere Sinterklaasgerelateerde spellen.

Voorbereidingstijd

In de voorbereiding moeten er cadeautjes gemaakt worden (lege dozen met inpakpapier), en de spullen van de spelletjes die je gebruikt moeten klaargelegd worden.

Benodigd materiaal

  • Bingorad (indien mogelijk, anders een bak met briefjes met getallen erop).
  • Cadeautjes (lege dozen met pakpapier).
  • Kokers per team (liefst glazen of doorzichtig plastic), waar de 'gescoorde' pepernoten in kunnen.
  • Materialen voor de spelletjes.

Tips

  • Aan het einde van het spel moeten de pepernoten natuurlijk wel gelijk verdeeld zijn (ongeveer). Dit is te 'manipuleren' door ook pepernoten op basis van samenwerking te geven.
  • Zorg dat de kinderen de pepernoten pas na afloop van de activiteit opeten (liefst zelfs thuis). Daar is toezicht op het snoepen, zodat ze zich niet misselijk eten!
Lees 6031 keer Laatst aangepast op maandag, 02 november 2020 10:15
Log in om reacties te plaatsen