maandag, 31 augustus 2015 02:00

Kunstige spelletjes

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

We gaan lekker aan de slag met spel, creativiteit en kleuren.

Beschrijving van de activiteit

Alle vogels vliegen

Iedereen zit in een kring met de handen op de knieën. Een leid(st)er noemt nu snel achter elkaar een aantal dieren op en zegt dat ze allemaal kunnen vliegen. (Alle olifanten vliegen, alle kraaien vliegen, alle kikkers vliegen). De bevers letten heel goed op, want alleen bij dieren die echt kunnen vliegen, mogen ze hun handen spreiden alsof het vleugels zijn. Wie toch zijn hand opsteekt bij bijvoorbeeld de kikkers moet een 'pand' betalen (muntjes, of een schoen, sok, trui). Ook wie vergeet te vliegen terwijl het wel had gemoeten is een pand kwijt. Na afloop van het spel ga je pandverbeuren: de bevers kunnen hun eigen kledingstukken of muntjes terugverdienen door een opdracht uit te voeren.

Prentenboek

Alle bevers maken hun eigen prentenboek. Eerst het boekje zelf: vouw een aantal vouwblaadjes dubbel en maak met een perforator twee gaatjes in de rug. Een touwtje erdoor maakt het af. Op de kaft van het boekje komt een foto en de naam van de bever. De volgende bladzijden zijn voor allerlei persoonlijke gegevens zoals woonhuis, huisgenoten, lievelingseten, lievelingsdier etc. Elke bever knipt plaatjes uit tijdschriften en plakt ze erbij. Zelf iets tekenen mag natuurlijk ook.

Kleurenfestival

Verspreid in de ruimte liggen kartonnen cirkels in verschillende kleuren. De kinderen gaan in groepjes bij de cirkels zitten. Vervolgens zoekt elk groepje voorwerpen in de kleur van hun cirkel. Ze hoeven niet alleen binnen rond te kijken, want ook buiten zijn kleuren genoeg. Alles wat ze vinden, stallen ze uit in hun cirkel. Tenslotte gaan de kinderen bij de eigen kleur staan en zingen ze wat ze hebben gevonden. Dit kan op de wijs van 'en van je ras ras ras rijdt de koning door de plas'. Dan krijg je bijvoorbeeld: En van je rood rood rood, die gieter is mooi rood. En van je rood rood rood het potlood is mooi rood. En nu zijn zij.. (de bevers wijzen dan naar de volgende groep).

Dobbelsteenspel

De bevers zijn in twee groepen verdeeld, bijvoorbeeld de rode en de groene groep. Elke groep heeft een eigen helft van het speelveld en staat op een rij ongeveer 1 á 2 meter van het midden van het speelveld af. Dan werpt de leid(st)er een dobbelsteen met twee kleuren tussen de groepen in. Komt rood boven dan probeert de rode groep achter de eigen lijn te komen en moet de groene groep proberen zoveel mogelijk weglopers te tikken. Komt groen boven, dan geldt het uiteraard andersom. (Een kleurendobbelsteen maak je heel eenvoudig door alle even getallen rood te maken en alle oneven getallen groen). Dit is een variant op het spel ratten en raven.

Vliegtuigje vouwen

Vouw niet alleen vliegtuigjes van vouwblaadjes, maar laat de bevers ook de vliegtuigjes versieren met kleurpotloden. En natuurlijk moeten ze ook uitproberen hoe ver hun vliegtuigje kan vliegen.

Voorbereidingstijd

Deze is afhankelijk van de gekozen activiteiten.

Benodigd materiaal

Alle vogels vliegen

 • Opdracht.

Prentenboek

 • Vouwblaadjes.
 • Perforator.
 • Touwtje.
 • Foto.
 • Plaatjes.
 • Tijdschiften.

Kleurenfestival

 • Cirkels.

Dobbelsteenspel

 • Speelveld.
 • Dobbelsteen.

Vliegtuigje vouwen

 • Vouwblaadjes.
 • Kleurpotloden.

Tips

 • Vraag ouders om oude overhemden om te gebruiken als kliederschorten. Haal de knopen eraf en stik de voorkant dicht. Knip vervolgens de kraag eraf en leg een zoom in de hals, waar je elastiek doorheen rijgt. Knip tot slot de mouwen op kleuterlengte af en rijg elastiek door de boorden.
Lees 2324 keer Laatst aangepast op zaterdag, 03 oktober 2020 17:49
Log in om reacties te plaatsen