maandag, 31 augustus 2015 02:00

Ik droom

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouts/explorers ervaren een mediatiemoment waarin zij een inbeeldverhaal te horen krijgen. Na afloop volgt er een reflectiemoment waarin de scouts/explorers leren dat alles wat gezegd wordt voor iedereen een andere beleving/betekenis kan hebben.

Beschrijving van de activiteit

Overal waar scouts geschreven staat kan ook explorers gelezen worden.

Het inbeeldverhaal
Alle scouts staan in een kring. De leiding geeft aan dat het vanaf dit moment stil is. Het enige wat de scouts hoeven te doen is luisteren. De opdracht luidt als volgt: “Ga in een kring liggen met je hoofd op de buik van iemand anders.” Na wellicht wat gegiebel ontstaat er een kring waarin elke scout iemand op zijn/haar buik heeft liggen en zelf bij iemand op de buik ligt. Het meditatiemoment breekt aan. Leiding zegt: “Probeer nu goed via je buik te ademen”. Als zichtbaar is dat iedereen dit doet wordt dit uitgebreid met de instructie: “Probeer met zijn allen tot een groepsademhaling te komen. Volg jezelf of juist de buik waar je met je hoofd op ligt. Na een paar minuten is de groepsademhaling gerealiseerd. Daarna vertelt de leiding een fictief verhaal waarbij de scouts zich een voorstelling moeten maken. Idee is dat je het verhaal langzaam en rustig vertelt, laat de scouts rustig de tijd krijgen om zich in te leven in het verhaal en zich te verplaatsen naar de locatie.

Een voorbeeld
Stel je voor dat je over een strand loopt. Je kijkt naar de zee, welke kleur heeft de zee? Je loopt dichterbij. Maar wat een gek weer is het! Je bent alleen, maar bedenk iemand die bij je is. Wie wil je graag dat er bij je is op het strand? Jullie lopen samen door het zand, maar dan zie je daar wat in de verte. Het is een zwart gat en je loopt er naar toe. Dichterbij gekomen blijkt het een grot te zijn. Je loopt de grot in, hoe ziet het er binnen uit? Hoe voel je je in de grot? Op de grond ligt een steen, welke vorm heeft de steen? Je pakt de steen op en draait hem op. Er staat een tekst op de steen. Welke boodschap is er voor jou achtergelaten? Je verlaat de grot, de zon gaat onder. Je zoekt een mooi plekje op het strand en gaat zitten. Waar kijk je naar? Wat was het mooiste van jouw dag? 

Je laat het even stil zijn. Als het goed is zijn de scouts inmiddels allemaal heel erg ontspannen. Je vertelt dat ze langzaam wakker mogen worden. Geef hen de tijd om wakker te worden.

Nabespreking
Op wat voor een strand liepen jullie? Wat stond er op de steen etc? Je kunt allemaal vragen stellen. De scouts raken in gesprek over de verschillen in beleving van het verhaal. Jij als verhalenverteller kan ook weer een andere beleving er aan geven. Uiteindelijk benadruk je de scouts dat er geen goed of fout is aan de invulling. Ze hebben vandaag wel ervaren dat bij alles wat je doet/zegt, iemand anders daar een andere invulling aan kan geven. De verteller had het over een steen. Voor de een is het een kiezeltje, voor de ander een baksteen. Plat, rond, kleur verschil etc. etc. Dit is iets waar we in ons dagelijks leven rekening mee moeten houden. Komt de boodschap over zoals ik die ook voor mij zie en bedoel? Soms even extra checken en controlevragen stellen kan dus helpen om goed te blijven communiceren met zijn allen.

Benodigd materiaal

  • Het inbeeldverhaal in je hoofd of bij de hand.

Tips

  • Deze activiteit leent zich uitstekend als kampaandacht. Middenin de natuur wordt de groep nog meer ontspannen!
  • Bron: Y. M. Bovenschen.
Lees 1570 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 september 2020 20:26
Meer in deze categorie: « Tafelval Deur van je hart »
Log in om reacties te plaatsen