zondag, 11 december 2016 12:36

Kikker en de vreemdeling

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren hoe je met elkaar om gaat. Ze leren dat anders niet raar of eng is. Ze ontdekken, dat we allemaal anders zijn.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie

Stuiter mag bij Noa logeren. Voor het slapen mag Stuiter een boek uitkiezen uit haar grote boekenkast. In de boekenkast ziet Stuiter het boek 'Kikker en de vreemdeling' staan. Stuiter kent veel boeken over Kikker. Noa leest het boek voor. Ze laat Stuiter ook het filmpje op youtube zien.

Het spel

Lees het boek voor of laat het filmpje op youtube zien. Bespreek het boek of het filmpje met de bevers. Waarom vinden Varkentje en Eend dat Rat weg moet? Is dat eerlijk? Hoe komt Kikker erachter, dat Rat leuk en vriendelijk is? Wat zou jij doen, als je Haas, Kikker, Varkentje of Eend was en Rat kwam vlakbij je wonen?

  • Rat mag in het bos blijven. Hoe zou hij zich gevoeld hebben, als de dieren niet aardig tegen hem waren gebleven? Wat zouden de bevers willen, als zij Rat waren?
  • Rat spreekt drie talen. Dat is handig. Zo kunnen Varkentje, Eend, Haas en Kikker gewoon met hem praten. Maar stel je voor dat iemand niet jouw taal spreekt en je wilt toch met hem praten. Dan beeld je uit wat je wilt zeggen. Fluister een bever een woord in het oor. Hij beeldt het woord uit, dus zonder te praten. Weten de andere bevers het woord?
  • In het boek en in het filmpje zegt Haas over Rat: ‘Hij is anders dan wij en hij komt hier misschien niet vandaan, maar hij doet toch niets verkeerds?’
  • Hoe anders is Rat? Laat de bevers Varkentje, Haas, Eend, Kikker en Rat beschrijven. Bijvoorbeeld kleur, snavel, snuit, staart, poten, oren.
  • Mensen zijn ook allemaal anders. Kunnen de bevers elkaar beschrijven?
  • Rat gaat vaak ook reis. Wat zou hij meenemen? Speel ‘Rat gaat op reis en neemt mee’.

Boek: Kikker en de vreemdeling

Op een dag komt er een vreemdeling in het bos wonen: Rat. Eend waarschuwt dat ratten dieven zijn. Ze zijn lui, brutaal en werken niet. Varkentje zegt dat ratten niet in het bos thuishoren. Maar Kikker besluit zelf een kijkje te gaan nemen. Hij vindt hem wel aardig. De andere dieren hebben nog veel vooroordelen. Maar ze merken, dat hij niet lui en brutaal is. Hij is juist behulpzaam en vriendelijk. Ze worden vrienden. Als Rat besluit om weer op reis te gaan, zwaaien ze hem allemaal uit. De dieren missen hem. Gelukkig komt hij af en toe terug.

Op youtube is een kort filmpje over het boek. https://www.youtube.com/watch?v=F_AC0q0CpFo

Benodigd materiaal

Boek Kikker en de vreemdeling en/of laptop om filmpje op youtube te laten zien.

Lees 2278 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 april 2019 17:10
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

IdentiteitVeilig & Gezond

Duur

1 - 2 uur

Groepsgrootte

8-15 personen

Leeftijdsgroep

5-7 bevers

Locatie

Binnen

Voorbereidingstijd

5-15 min