zaterdag, 10 december 2016 22:14

Is er plaats in de herberg?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Via een stellingen spel elkaars mening leren kennen en delen rondom het thema migratie.

 

Beschrijving van de activiteit

Het idee is dat doormiddel van een ‘spelshow’ stellingen worden geïntroduceerd. Vervolgens verdeeld de groep zich in 3 delen. ‘Voor’ ‘tegen’ en ‘neutraal’ (en worden ook fysiek ingedeeld aan een tafel of bank). Doel van de ‘voor en ‘tegen’ stemmers is om zoveel mogelijk ‘neutrale’ leden te overtuigen van ‘voor’ of ‘tegen’.

De spelshow-host coördineerd de discussie, nodigt om beurten van de voor en tegenstemmers iemand naar ‘voren’ om te argumenteren waarom hij of zij die keuze heeft gemaakt.

Maak op een centrale plek in het lokaal een spelshow-decor met een tafel en stoel voor de presentator, een bank met 2 plekken (voor/tegen) waar telkens iemand op wordt uitgenodigd voor de discussie. En 3 banken (al dan niet met tafel) voor de voor, tegen en neutraal stemmers.

Kijk bij elke ronde welke partij er gewonnen heeft en waarom. Wat maakt de discussie zo lastig en waarom is het niet zo simpel als het lijkt?

 

Voorbeeld situatie 1:

Neem nu Malika … Als negenjarig meisje komt ze op woensdagnamiddag in het buurthuis spelen. Na de Koran-les is het een welgekomen ontspanning voor haar. Rita, de kinderwerkster, schenkt haar extra aandacht tijdens het spel. Ze weet dat Malika thuis niet zo vaak de kans krijgt om te knutselen, dat de grote familie te klein behuisd zijn om ieder kind aan zijn trekken te laten komen. Maar voor Rita zijn er tientallen Malika’s die middag. En bovendien nog twaalf Mohammeds. Elk van hen vraagt haar aandacht, elk van hen heeft ze nodig, heeft er recht op.

Op dinsdag en donderdag staan de Malika’s en de Mohammeds om 16.30u met hun huistaak voor de deur van het buurthuis. Thuis is er geen enkel plekje om de taak zorgvuldig te maken. Er is niemand om een vraag te beantwoorden, iets toe te lichten. Vader en moeder spreken nauwelijks Nederlands en scholing was er voor hen helemaal niet bij. Een extra uitleg en steuntje zijn welkom, de kinderen hebben immers vaak taalproblemen en missen op die manier steeds de boot.

Stelling: “Het is goed dat de Nederlanse bevolking investeert in haar begeleiding van migranten. Zij hebben er recht op.”

 Voor

 Tegen

 Neutraal

 

Voorbeeld situatie 2:

In 1968 ben ik samen met mijn ouders, broers en zussen naar Nederland overgekomen. Ik ben het oudste kind thuis. En omdat ik een meisje ben, wil dit ook zeggen dat het huishouden en de opvoeding van mijn kleinere broers en zussen in mijn handen ligt.

Tot mijn negentiende ben ik naar school mogen gaan. Ik heb nu een MBO diploma. Ik had wel graag verder gestudeerd maar mijn ouders vonden dat ik als vrouw al voldoende gestudeerd had. En op de leeftijd van 19 jaar heb je belangrijkere dingen te doen dan te studeren. Je moet aan je toekomst denken. En de toekomst van een Algerijns meisje is een huwelijk met een man voor wie ze moet zorgen en met wie ze samen kinderen moet krijgen. Kortweg, mijn toekomst zoals mijn ouders deze voorbereiden, ligt aan het aanrecht.

Maar ik wil niet uitgehuwelijkt worden. Ik wil bewijzen dat ik ook iets kan presteren. Nu ik niet verder mag studeren, wil ik op een andere manier bewijzen. Door te werken en een inkomen te hebben. Ik heb via vakantiewerk geleerd dat een financiële inbreng in het leven van een Arabische vrouw heel wat veranderingen kan teweeg kan brengen. Het is een middel om jezelf te laten gelden t.o.v je familie. Via werk kan ik misschien het idee om mij uit te huwelijken voor een tijdje verschuiven.

Stelling: “Migrantenjongeren moeten zich volledig aan onze levenswijze aanpassen, willen ze hier aanvaard worden.”

 Voor

 Tegen

 Neutraal

 

Voorbeeld situatie 3:

Mijn naam is Hamdi en ik ban van Marokkaanse nationaliteit. Ik ben 22 jaar oud. In juni 1981 ben ik gestopt met naar school gaan. Tot vier HAVO heb ik volgehouden maar daarna zag ik het niet meer zitten. Ik had mij bij de UWV ingeschreven nog voor ik de school verliet. In de meer dan drie jaar die ondertussen voorbij zijn, heb ik geen enkele werkaanbieding van de UWV gekregen.

Ik zou niet meer weten hoeveel schriftelijke sollicitaties ik in het begin geschreven heb, maar ik hoef eigenlijk nooit op gesprek te komen. Geen enkele van deze sollicitaties is ooit beantwoord geweest. Ik solliciteer niet meer en zoek echt geen werk meer. Wat voor zin heeft het nog, na drie jaar zoeken? Wat voor zin heeft het nog te schrijven als ze zelfs de moeite niet doen om terug te schrijven? Het is alsof je met muren correspondeert.

Stelling: “Migranten en Belgen zouden evenveel kansen moeten hebben op de arbeidsmarkt.”

 Voor

 Tegen

 Neutraal

 

Voorbereidingstijd

Beperkt, met wat meer tijd kan je een mooie aankleding maken.

 

Benodigd matriaal

  • Lokaal met zithoek en 3 sets tafels met banken/stoelen
  • Stellingen
  • Aankleding (zoals bijvoorbeeld een presentatiestoel of een beamer voor de stellingen)

 

Tips

  • Verzin als ‘rode’ draad een parodie op een bestaand televisieprogramma/praatprogramma. Bijvoorbeeld Pauw of RTL-late night.
Lees 2492 keer Laatst aangepast op donderdag, 18 januari 2018 12:48
Log in om reacties te plaatsen