maandag, 03 oktober 2016 14:42

Werken in thema?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Hoe kan je met het Jungleboek thema aan de slag?

Daar sta je dan, samen met je leidingteam, voor de welpen van je horde.  Je hebt een leuk programma bedacht, of van de activiteitenbank geplukt, en je vraagt je af waarom je die activiteit dan ook nog eens in het Jungle thema moet doen. Met de tips in deze "activiteit" maak je het voor jezelf, te leidingteam en de welpen leuker en spannender om in het Jungle thema te spelen.

Beschrijving van de activiteit

In het Welpenkompas (verkrijgbaar bij de Scoutshop: Welpenkompas) Vind je op vanaf pagina 14 een uitgebreide uitleg over het Jungle thema. Het Welpenkompas is echt een onmisbaar boek voor een welpenleidingteam.

Hieronder enkele tips, waarmee je direct al kan beginnen: 

 • Het is bij de welpenhorde traditie dat de leiding de naam dragen van één van de junglefiguren. Die naam kan door de welpen voor je worden gekozen of door de andere leden van je leidingteam. Door een junglefiguur te kiezen die qua eigenschappen bij je past, kan je deze ook beter over brengen op de welpen.
 • Creeër in je lokaal of op het terrein van je blokhut een Raadsrots. Als je geen vaste plek kan creeëren, maak er dan een die makkelijk verplaatsbaar is. De plek waar de Raadsrots staat, is de plek waar je bijeenkomt met je horde voor het openen en sluiten van de opkomst, maar ook voor het doen van belangrijke mededelingen.
 • Open en sluit je opkomst of grote acctiviteit met een ceremonie. Op bladzijde 70 van het Welpenkompas staat deze uitgebreid beschreven. Je kunt deze video's bekijken: Openen en Sluiten

 Begin je met je horde voor het eerst met het Jungle thema? Installeer dan iedereen opnieuw. Begin met de leiding, dan kan je gelijk de nieuwe namen introduceren. Installeer daarna alle jeugdleden tot welp. Zo geef je aan echt een begin te maken met het Junglethema.

Programmeren in thema

Door gebruik te maken van het Jungle thema geef je activiteit of programma wat extra jus. Wanneer de activiteiten met elkaar te maken hebben, zorgt het thema als een rode draad ervoor dat de welpen zich beter kunnen inleven in de activiteiten.

In het Welpenkompas (en het bijbehorende verhalenboek) staan verhalen die je kan gebruiken als uitgangspunt van je opkomst. Je kunt natuurlijk ook je eigen Jungle verhaal maken. Dat is niet zo heel erg moeilijk. Er zijn heel wat situaties die je kunt bedenken, waarmee je zo'n verhaal kunt maken:

 • Een figuur heeft een probleem, de welpen schieten te hulp;
 • Er is een mysterie, de welpen ontdekken hoe het zit;
 • Er is iets kwijt, de welpen gaan op zoek.

Je kunt het verhaal introduceren door het staande voor de horde te vertellen, maar het is leuker als de figuur die de hoofdrol in het verhaal speelt letterlijk komt opdagen.

Zorg er wel voor dat het verhaal een afgerond einde heeft. Tijdens een bivakweekend of een kamp kun je clifhangers introduceren, maar doe dat niet tijdens een gewone opkomst. Ook niet als je de volgende opkomst doorgaat met hetzelfde verhaal.  

Het lokaal

Op de langere termijn kun je eens naar je lokaal gaan kijken. Heeft je welpenhorde een eigen lokaal, richt die dan in naar het Jungle thema. Schilder een Jungle (met de Jungle figuren) op de muren. Geef de nesthoeken elk hun eigen kleur. Pluche Junglebeesten en (echte) planten maken het geheel af. Zorg ervoor dat jij je thuis kunt voelen in deze Jungle, dan doen de welpen dat namelijk ook!

Tips

 • In de mappen van de Jungledag wordt uitgebreid gewerkt in het Jungle thema. Inclusief verhaal. Lees ze nog eens door om inspiratie op te doen;
 • Maak een totem (als je die nog niet hebt). Hang hier de namen van de geïnstalleerde welpen (met datum) in en kleine aandenken aan bivakweekenden, zomerkampen en Jungledagen;
 • Nodig iemand uit die heel goed verhalen kan vertellen, zodat je van deze persoon kan leren hoe je zelf een verhaal kan maken;
 • Voorwerpen en plaatjes/foto's helpen om een verhaal te versterken;
 • Laat een leider zo nu en dan eens verkleed als junglefiguur optreden; 
Lees 3363 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 oktober 2016 18:32
Log in om reacties te plaatsen