maandag, 31 augustus 2015 02:00

Bomenvoelertje

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers bewust laten voelen aan de natuur. Rustmoment en vertrouwensspel. Deze activiteit kan gebruikt worden voor de Bas Bos Badge.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos loopt heerlijk door het bos en komt de bevers tegen. Hij vertelt over de bomen in het bos. Over de berk, de dennen, de eiken. Bas is trots op het bos. Hij begint zelfs een klein beetje op te scheppen. Dat hij alle bomen kent. Dat hij ze zo goed kent, dat hij ze zelf met z'n ogen dicht zou herkennen. Nou dat willen de bevers wel eens zien. Zou het Bas lukken? Misschien moeten de bevers hem maar wat helpen.

De groep verdeeld zich in tweetallen. Een van de twee doet een blinddoek om (das), de ander zoekt een boom uit en brengt de geblinddoekte persoon, met een omweg, hier naar toe. De geblinddoekte persoon krijgt een paar minuten de tijd om de boom te bevoelen. Voel eens aan de bast, de wortels, takken en grond er om heen. Hoe ruikt de boom? Zitten er gekke plekken op waar je de boom aan kunt herkennen? Na een paar minuten 'ken je boom tijd', wordt de geblinddoekte persoon teruggeleid naar het startpunt. Weet hij/zij de boom terug te vinden?

Je kunt het natuurlijk ook andersom spelen. Een van de twee onderzoekt een boom, voelt aan de bast, de wortels enz. Dan moet hij op een middelpunt gaan staan waar hij een blinddoek om krijgt. De tweede persoon leidt hem nu langs een aantal bomen waar hij aan mag voelen. Welke boom was het ook al weer?

Benodigd materiaal

  • Bomen.
  • Blinddoeken (hiervoor kun je het gemakkelijkste de das gebruiken).

Tips

  • Zorg dat de jeugdleden ook echt op elkaar kunnen vertrouwen en zich laten leiden als ze een blindddoek om hebben.
  • Deze activiteit kan met welpen worden gedaan met bijvoorbeeld het themafiguur Mang (ervaren zonder zien) of Bagheera.

Veiligheid

  • Pas op dat de bevers niet tegen takken aanlopen of struikelen.
Lees 5522 keer Laatst aangepast op maandag, 07 september 2020 22:44
Log in om reacties te plaatsen