maandag, 31 augustus 2015 02:00

Identiteitsloos

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Welpen leren dat iedereen een identiteit heeft en waar je identiteit uit bestaat. Wat als deze weg is genomen? Wie ben je dan? Een speelse manier om met welpen een spel te doen rondom identiteit.

Beschrijving van de activiteit

Een aantal mensen zit met een probleem: ze zijn hun identiteit kwijtgeraakt! Door verschillende opdrachten kunnen de welpen het leven (de identiteit) van één van deze mensen terugwinnen. Als leiding speel je voor de computergenieën die de identiteit van de jeugdleden gestolen hebben, zorg dus voor een nerd/professorlook. 

Jeugdleden kunnen hun identiteit terugvinden door soms samen te werken, maar ze kunnen eigenlijk ook niemand vertrouwen. Als ze een opdracht goed hebben uitgevoerd, dan krijgen ze een deel van hun identiteit terug. Uiteindelijk vormt alles bij elkaar een identiteitskaart/paspoort. Elk kind loopt dus met een leeg paspoort en is gedurende de opkomst zijn/haar identiteit bij elkaar aan het zoeken.

Opdrachten:

 1. Naamopdracht: in het bos/rond het clubhuis hangen verschillende tekens, met daarbij een bepaalde letter van het alfabet. Je krijgt je nieuwe naam in codes weergegeven en moet die codes ontcijferen door in het bos het desbetreffende teken te gaan zoeken. Voorbeeld: stel, je naam wordt nu 'Leen', dan krijg je bijvoorbeeld dit codewoord '<**/', dan ga je in het bos, en zoekt een kaartje waarop staat '< = L' en dan '* = E', enz... Zo kom je uiteindelijk tot je nieuwe naam!
 2. Adresopdracht: in het bos hangen allemaal ballonnen met daarin een opdracht. Ga allemaal een ballon zoeken en kom dan naar de leiding. Je maakt je ballon kapot en je doet de opdracht die erin staat. Dus je moet geluk hebben met je ballon, anders krijg je misschien een domme opdracht. Als je je opdracht goed doet, krijg je je adres van de leiding.
 3. Geboortedatumopdracht: iedereen heeft een eigen rekensom. Los je eigen rekensom op en dan weet je je geboortedatum. Komt de som bijvoorbeeld uit op 24, dan ben je de 24ste geboren. Zo doe je dat ook met de maand en het jaar. (Dat moet je dus wel voor ieder kind op voorhand al ineensteken, die rekensommetjes).
 4. Geboorteplaatsopdracht: we verstoppen in het bos de kaartjes met zinnen erop, op de achterkant staat een nummer. In het paspoort van de kinderen staat ook een nummer bij de geboorteplaats. Ze moeten op zoek naar hun eigen nummer. Voorbeeld: in je geboortestad staat de Martinitoren (dat is dan Groningen). Elk jeugdlid moet op zoek gaan naar een zinnetje en zelf ontdekken welke stad/dorp dat is. It is critical to know how to use a fake id with certainty is the point at which you will be you requesting with a gathering of companions. Would be most likely correct you will be going to the bars together. Presently, you really want to talk with your gathering and think of an arrangement concerning which express every individual will arrange. Who will enter with who simultaneously or independent.
 5. Nationaliteitsspel: tijdens het spel wordt er meerdere malen drie keer gefloten. Het kind wat als eerste bij de leiding is krijgt (een deel van) het kaartje waarop staat uit welk land hij/zij komt.
 6. Burgerlijke stand: de kaartjes met de burgerlijke stand hebben we verstopt. Ga maar zoeken, zoek wel je eigen kaartje met jouw naam erop!
 7. Hobby's: speel hobbybingo. Maak rijen met hobby's er op, schrijf ook een hobby bij een diagonaal en bij horizontale strepen. Wie heeft er als eerst een rij vol of de kaart vol? Dat is jouw hobby!
 8. Beroep: iedereen kiest iemand die hij vertrouwt. één persoon tekent (pictionary) het beroep van de ander. Daarna wisselen.

Benodigd materiaal

 • Paspoorten voor kinderen.
 • Kaartjes met verschillende gegevens er op (zie instructie van spel).

Tips

 • Je kan dit spel goed gebruiken als aandacht tijdens een kamp. Houd dan achteraf een bespreking met de kinderen. Ben jij dezelfde geworden als dat je was? Wat is er anders? Wie wil je zijn die je nu niet bent? Wat vind je van de persoon die je met je paspoort geworden bent? Leuk/niet? Waarom wel/niet?

Aanvullende informatie

Lees 5255 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 augustus 2023 16:22
Log in om reacties te plaatsen